(14.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane předsedo vlády. Nyní vystoupí paní poslankyně Ladislava Zelenková ve věci vymahačů ČEZ.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Děkuji. Vážený pane premiére, v posledních dnech šokovala veřejnost řada záběrů na komando cvičených mužů v černém, kteří nevybíravými metodami zasahují proti nelegálním odběratelům elektrické energie. Oním komandem jsou pracovníci útvaru netechnických ztrát firmy ČEZ.

Podle vyjádření ČEZu postupují výše uvedení pracovníci v souladu se zákonem a není snad důvodu tomuto tvrzení nevěřit. Přesto bych chtěla konstatovat, že pracovníci tohoto útvaru ani omylem nepřipomínají elektrikáře, kteří byli speciálně vyškoleni v oblasti sebeobrany pro případ, že by se setkali s agresivním zákazníkem. Naopak výstroj, metody a postupy těchto pracovníků ČEZu zcela jednoznačně připomínají určitě oprávněné agresivní postupy speciálních policejních komand bojujících s organizovaným zločinem. Ne že by elektrikáři ČEZu nemohli při své práci občas padnout na agresivního jedince, či dokonce na nějakou organizovanou skupinu. To asi ano. Ale určitě se asi v 99 % pohybují mezi řadovými občany tak, jak to každodenně činí například průvodčí ve vlacích, revizoři MHD či rybářská stráž, kteří by o nepříjemnostech s různými neplatiči či zlodějíčky mohli vyprávět.

Vážený pane premiére, polostátní firma ČEZ svou velikostí, vlivem a ekonomickou silou výrazně ovlivňuje fungování celé naší společnosti. Dá se dokonce říct, že co do firemní kultury může působit dokonce jako jakýsi etalon. Moje otázka tedy zní: Považujete, pane premiére, metody používané firmou ČEZ za správné a prospěšné? A pokud vaše odpověď zní ne, pak se ptám, jaké kroky v této věci zamýšlíte udělat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, paní poslankyně. Pane předsedo vlády, máte slovo, prosím.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, myslím, že tady bude nejlepší, abych ocitoval bez nějakých průtahů svoje tiskové prohlášení, které jsem v té věci dnes vydal a poskytl médiím. Cituji:

"Na základě informací z veřejných zdrojů a sdělení poskytnutých managementem ČEZu se předseda vlády seznámil s okolnostmi vzniku a působení odboru netechnických ztrát ČEZ, jehož činnost v posledních dnech vyvolala mimořádnou pozornost veřejnosti. Podle názoru premiéra má každý, tedy občané i podniky, nezadatelné právo na ochranu před trestnou činností a aktivitami vykazujícími znaky takového jednání.Ministerský předseda považuje za vyloučené, aby kdokoliv k takové ochraně používal jiné prostředky, nástroje a metody, než jaké mu dovolují zákony. Žádná instituce, ať už soukromá či polostátní, nemůže vytvářet jednotky nebo skupiny, jejichž smyslem by bylo suplování činnosti ve výhradní kompetenci státu, respektive orgánů činných v trestním řízení. V tomto smyslu premiér apeluje na ministra financí a další reprezentanty zastupující výkon akcionářských práv státu ve společnosti ČEZ, aby dohlédli na zákonnost všech procesů této společnosti."

Osobně jsem o tom mluvil s panem generálním ředitelem Martinem Romanem. V prvé řadě mě ujistil, že taková komanda skutečně tam byla, cvičila, tak jak ta dokumentace napovídá, v roce někdy 2005, 2006. Ujistil mě, že takovýto výcvik v této fazóně neprobíhá.

Jednání ministra financí s generálním ředitelem ČEZu Romanem proběhlo, abychom to nějak neodkládali, již dnes ráno. Obě ta jednání byla vedena s cílem, aby ČEZ používal k vymáhání nezaplacené elektřiny prostředky, které jsou striktně v souladu se zákonem.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane premiére. Paní poslankyně Zelenková nechce využít svého času, takže má příležitost ke svému vystoupení pan poslanec David Rath, který bude interpelovat ve věci nezákonného postupu Ministerstva zdravotnictví.

 

Poslanec David Rath: Pane premiére, já jsem se na vás obrátil písemně před pár dny i písemnou interpelací, protože je velký problém s postupem Ministerstva zdravotnictví.

Středočeský kraj a středočeské nemocnice vyhodnotily, že pro ně je nevhodné fungovat jako obchodní společnosti, není zde prostor vysvětlovat, proč je to nevhodné a v čem je to nebezpečné, a chtějí se dle zákona o neziskových ústavních zařízeních transformovat na veřejná nezisková ústavní zdravotnická zařízení. V tomto duchu kraj podal již dvě žádosti a bez valného odůvodnění nebyly ministerstvem vůbec akceptovány. Proto na podkladě doporučení právníků, které si kraj najal, externích právních advokátních kanceláří, podaly tuto žádost jednotlivé akciové společnosti - nemocnice. Ministerstvo zdravotnictví nejprve lhůtu prodloužilo o třicet dnů bez valného důvodu, s tím, že jde o komplikovaný případ, aby po dalším uplynutím té lhůty, která uplynula 18. ledna, nereagovalo vůbec. Nahlédnutím do spisu jsme zjistili, že si ministerstvo opatřilo svoji právní analýzu od doktora Pavla Němce, v které je jasně napsáno, že ministerstvo nemá žádný zákonný důvod této žádosti nevyhovět a nezapsat tyto organizace do registru neziskových zařízení. Tudíž i ministerstvo samo má vlastní právní analýzu, která říká, že nemá jediný důvod této žádosti nevyhovět.

Po neoficiálních rozhovorech s příslušnými úředníky, kteří správní řízení v této věci vedou, naši pracovníci mě informovali, že oni ví, že jsou nečinní, ví, že porušují zákon, ví, že nemají žádný zákonný důvod, nicméně řekli, že mají strach, protože jsou pod nátlakem pana náměstka Schneidera, že nemají této žádosti na jeho nátlak vyhovět -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče, i za dodržení času. Prosím pana předsedu vlády, aby vám odpověděl.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, dámy a pánové, já o tom problému vím. Já se netvářím, že neexistuje, tu interpelaci jsem četl. Nicméně tady bych si podle jednacího řádu vyhradil možnost písemné odpovědi. Jenom garantuji - třicet dnů já na to potřebovat určitě nebudu. Ale rád bych si přečetl ta právní stanoviska další a seznámil se s chodem těch spisů a vyřizování té věci uvnitř resortu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane předsedo vlády. Pan poslanec Rath bude replikovat.

 

Poslanec David Rath: Jenom děkuji. Jenom upozorňuji, že tady může být už i naplněna skutková podstata trestného činu příslušných správních úředníků, takže si myslím, že by bylo dobře tomu věnovat náležitou pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dalším interpelujícím bude pan poslanec Ladislav Šincl, který bude pana premiéra interpelovat ve věci stavu životního prostředí v Moravskoslezském kraji.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Vážený pane premiére, podle monitoringu Českého hydrometeorologického ústavu patří ovzduší na Ostravsku a Karvinsku spolu s částí polského Slezska k nejhorším v celé Evropské unii. Ještě nedávno zde například průměrné denní koncentrace jemného polétavého prachu až jedenáctkrát překračovaly povolené limity. Problém je v tom, že na tyto prachové částice se v ovzduší nabalují další nebezpečné karcinogenní látky. Zdejší znečištěné ovzduší prokazatelně ovlivňuje mechanismus integrity DNA a potlačuje funkci imunity. Například první výsledky studie Program Ostrava ukazují, že zátěž karcinogenními látkami obyvatel na Ostravsku ve srovnání s Prahou je několikanásobně vyšší. Získané výsledky této studie ukazují na zvýšené riziko zhoršení zdravotního stavu jako důsledku dlouhodobé expozice znečištěného ovzduší. I toto může být příčinou toho, že ve zdejším regionu je nejvyšší výskyt například nádorových onemocnění jak u dospělých, tak u dětí.

Minulý týden jste ve zprávě předsedy vlády k situaci způsobené katastrofálním znečištěním ovzduší našeho kraje slíbil, že daný stav budete co nejrychleji řešit a že se přijdete s vládou do tohoto postiženého regionu podívat a místním představitelům vysvětlit, co pro ně vaše vláda udělá. Mám tedy dotaz, vážený pane premiére: Zástupci místních samospráv se už nemohou dočkat, a tak téměř po týdnu od vaší zprávy by mě zajímalo, zdali již víte termín vašeho výjezdního zasedání a zdali na tomto zasedání bude již připraveno konkrétní řešení, jak tomuto postiženému regionu pomoci. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane poslanče. Hovořit bude pan premiér vlády Jan Fischer.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Děkuji za slovo. Já jsem tady už na minulou interpelaci odpověděl. Jenom dvě věci k rekapitulaci. Problém znečištěného ovzduší v Moravskoslezském kraji považuji, vždycky jsem ho považoval za závažný, s výraznými odlišnostmi od jiných částí republiky. To je regionální aspekt. Ten obsahový je rovněž vážný, protože všeobecně já sám považuji problém prachových částic a důsledky, které z toho vyplývají, za jeden z nejvážnějších problémů současného ovzduší nejen v České republice. To skutečně tvoří zásadní problém. Mě to zajímalo, protože jsem se se specialisty bavil i o vytvoření dobré datové základny pro podchycení těch procesů ještě v pozici šéfa statistického úřadu.***




Přihlásit/registrovat se do ISP