(11.40 hodin)
(pokračuje Janota)

Hlavním smyslem tohoto protokolu, který máte před sebou, je, že potvrzuje připravenost Srbska i České republiky vyměňovat si daňové informace o daních všeho druhu, a pojmenování protokol současně potvrzuje, že Srbsko se stalo smluvní stranou smlouvy, kterou nyní Česká republika aplikuje ve vztahu ke dvěma různým státům. To znamená zvlášť ve vztahu k Srbsku a zvlášť ve vztahu k Černé Hoře, která doposud nedeklarovala připravenost vyměňovat si informace v kontextu a ve smyslu tohoto protokolu.

Je třeba zdůraznit, že text protokolu, včetně takzvané rozšířené výměny informací, plně odráží mezinárodní vývoj a trendy v mezinárodní daňové oblasti, a to zejména v rámci práce EU a OECD. Protokol bude nedílnou součástí smlouvy a přispěje zcela určitě k lepší koordinaci činnosti daňových úřadů obou států.

Dámy a pánové, požádal bych o schválení tohoto protokolu v rámci prvního čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím o slovo zpravodaje pro prvé čtení, pana poslance Karla Šplíchala.

Prosím pana kolegu o vteřinu strpení, protože chci oznámit, že zpravodajem pro další smlouvu, kterou budeme projednávat, je pan poslanec Cyril Svoboda. Nevidím ho tady. Prosím tedy některého ze zástupců KDU-ČSL nebo Kancelář sněmovny, aby zajistili jeho účast. Pardon, pane kolego.

Prosím, nyní je prostor váš.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, dvojí zdanění v mezinárodních vztazích je nežádoucí. Své k tomu řekl pan ministr. Já vás chci jenom požádat, abyste tuto smlouvu propustili do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Šplíchalovi. Otevírám obecnou rozpravu. Pan poslanec Tomáš Dub se do ní hlásí.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji vám, paní předsedající, za slovo. Já si jenom dovoluji navrhnout zkrátit lhůtu na projednání ve výborech o 30 dnů v zájmu dobrých vztahů se Srbskem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. A prosím o další případné přihlášky do rozpravy. Není žádná taková.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání výboru zahraničnímu. Má někdo jiný návrh? Nemá. Budeme tedy hlasovat o tomto návrhu.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 360. Táži se, kdo souhlasí s přikázáním zahraničnímu výboru. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 360: přítomno 131, pro 100, proti 2. Návrh byl přijat.

 

A je zde návrh na zkrácení lhůty o 30 dnů pro projednání.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 361. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 361: přítomno 130, pro 94, proti 1. Také tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že návrh smlouvy byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu. Lhůta k jeho projednání byla zkrácena o 30 dnů. Tím jsme skončili projednávání bodu číslo 73, sněmovního tisku 936, v prvém čtení.

 

Zahajuji projednávání bodu

74.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Austrálií o sociálním zabezpečení,
podepsaná v Canbeře 16. září 2009
/sněmovní tisk 951/ - prvé čtení

Úvodní slovo přednese ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Prosím, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí vlády ČR Petr Šimerka Děkuji. Paní místopředsedkyně, vážené poslankyně a poslanci, dovolte mi několik slov úvodem.

V rámci snahy České republiky vytvořit síť moderních vztahů, které by podpořily především ekonomickou spolupráci, sleduje předložený návrh zejména dva hlavní cíle. Za prvé, vyloučit, aby pracovník migrující mezi oběma státy platil sociální pojištění z téže činnosti jak v Austrálii, tak v České republice. V tomto směru se přijatá úprava podobá smlouvám o zamezení dvojího zdanění, které nyní Sněmovna také projednává. Za druhé je cílem umožnit osobám, které určitou dobu bydlely a pracovaly v Austrálii, získat a zachovat si nárok na australský starobní důchod, a to i v případě, že natrvalo opustí Austrálii. Na tomto místě je možné zmínit výraznou českou komunitu žijící v Austrálii, z níž řada uvažuje, nebo se dokonce už i rozhodla pro návrat do vlasti. Všem těm by bez existence smlouvy nároky na australské dávky zanikly.

Po nedávno sjednaných smlouvách s Korejskou republikou, Spojenými státy americkými a Japonskem, které vstoupily v platnost v letech 2008 a 2009, jde v pořadí o další smlouvu, která se v současnosti sjednává s významným zámořským partnerem.

Bližší informace o smlouvě jsou podrobně obsaženy v předkládací zprávě. Na tomto místě bych proto chtěl pouze podtrhnout, že přes dílčí zvláštnosti jde o standardní mezinárodní smlouvu, která je zaměřena do oblasti důchodů.

Sjednání smlouvy bude bezpochyby znamenat zvýšení výdajů na výplatu důchodů, avšak nebude to hned. Nárůst bude postupný a až po roce 2011, kdy by smlouva měla vstoupit v platnost, a z hlediska celkového objemu prostředků vynakládaných na důchody půjde o velmi malou částku.

Navrhuji proto Poslanecké sněmovně vyslovit s předloženým návrhem souhlas a propustit smlouvu do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi. Prosím o slovo zpravodaje. Jak jsem říkala, tímto zpravodajem měl být pan poslanec Cyril Svoboda. Nepodařilo se nám zajistit jeho účast.

 

Poprosím Sněmovnu, aby hlasováním schválila, že se zpravodajem stane v prvém čtení pan kolega Tomáš Dub.

Zahajuji hlasování číslo 362. Ptám se, kdo souhlasí se změnou zpravodaje? Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 362: přítomno 135, pro 95, proti nikdo. (Návrh byl přijat.)

 

Prosím tedy pana kolegu Tomáše Duba, aby se ujal zpravodajské role.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji vám, paní předsedající. Já si dovoluji říci jako zpravodaj ke sněmovnímu tisku 951, což je vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Austrálií o sociálním zabezpečení, která byla podepsána v Canbeře 16. září minulého roku, jenom to, že tato smlouva je v souladu s Ústavou ČR a s naším právním řádem. Je to smlouva, která je standardní. Dovoluji si zopakovat, že Austrálie je náš strategický partner, je tedy v našem zájmu mít upravené vztahy i v oblasti sociálního zabezpečení.

Doporučuji, aby tuto smlouvu samozřejmě projednal zahraniční výbor. A dovolím si zkrátit lhůtu pro projednání na 30 dnů. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu zpravodaji, otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo hlásíte. Pan kolega Exner. Prosím.

 

Poslanec Václav Exner: Paní předsedající, členové vlády, dámy a pánové, jde o smlouvu, která řeší vztahy mezi naším systémem sociálního zajištění a sociálním zabezpečením Australské republiky. Jde o systémy, které jsou poměrně výrazně odlišné, proto ta smlouva je poměrně složitá. Je to způsobeno právě odlišností důchodových systémů v obou státech.

I když jde v zásadě o omezení jenom na důchody, není tedy úplně standardní, mohou být po určitou dobu z Austrálie poskytovány i další sociální dávky, které jsou podle australského zákona spojeny se zákonem o sociálním zabezpečení. Jde o dávky pro nezaopatřené děti a zvláštní příplatky k důchodu. Z české strany pak budou při splnění potřebných podmínek vypláceny i důchody pozůstalostní a invalidní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP