(Jednání pokračovalo v 10.15 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, můžeme pokračovat, protože podle § 70 odst. 1 Sněmovna je způsobilá se usnášet za přítomnosti alespoň jedné třetiny všech poslanců. A to již na přihlášených poslancích je patrné, že nás je tady teď 84.

 

Můžeme tedy hlasovat o návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí předsedy vlády Jana Fischera na interpelaci Václava Exnera."

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 351. Z přihlášených 98 poslankyň a poslanců pro návrh 34, proti 20. Konstatuji, že s usnesením nebyl vysloven souhlas. Končím tuto interpelaci na předsedu vlády Jana Fischera.

 

Zahájíme interpelaci na ministra financí Eduarda Janotu. Eduard Janota odpověděl na interpelaci poslance Václava Exnera ve věci průběžného užití poskytnuté finanční pomoci Lotyšsku. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 992. Prosím pana poslance Exnera, aby se ujal slova. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, především bych rád konstatoval, že jsem nepožadoval před minulým hlasováním odhlášení, přestože zcela jasně tady nebylo 84 poslanců, a že tím pádem ten počet nepřítomných změnil kvorum. Ale možná že by nebyl můj návrh přijat i tak. Nicméně poslanci tím, že se nezúčastňují interpelací, se vzájemně nesolidárně zbavují práva využít interpelací. Kdybych býval dal návrh na to, aby se znovu odhlásilo, tak by pravděpodobně nedošlo na projednání této další interpelace, kterou pokládám za snad ještě důležitější.

Jsem domluven s panem ministrem Janotou, že bude nejlepší, když on na začátku osvětlí, jaká je aktuální situace, protože dopis, který mi psal jako odpověď na mou interpelaci, má datum, které je už dneska přesně dva měsíce staré. Od té doby se v té věci jistě něco mohlo stát.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Otevírám rozpravu, do které se hlásí pan ministr financí Eduard Janota. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Pane předsedo, dámy a pánové, kauzou lotyšské půjčky se zabývám intenzivně minimálně půl roku. To chci říci na úvod. Za druhé chci říci, že o této věci jsem naposledy jednal předevčírem s panem premiérem a s panem guvernérem. Za třetí chci říci, že o této věci jsem jednal s ministrem financí Lotyšska, stejně jako jednal pan premiér s premiérem Lotyšska.

Ta záležitost je velmi komplikovaná a složitá. Já se tedy pokusím ji shrnout.

Lotyšská půjčka byla schválena zákonem na základě, řekněme, iniciativy pana bývalého premiéra Topolánka v době našeho předsednictví jako jedna z forem mezinárodní pomoci Lotyšsku. Jenom podotýkám, že byly "slíbeny" finanční pomoci Lotyšsku v řádu, myslím, 7,2 mld. eur v členění na Evropskou komisi, Mezinárodní měnový fond, Světovou banku, baltské státy, státy sousední, tzn. Litva, Polsko, a mezi nimi je také Česká republika. Pro vaši informaci, byla schválena zákonnou formou, to znamená ad hoc, speciálním zákonem, pomoc ve výši 200 mil. eur. V podstatě měla být realizována zčásti, z jedné poloviny, v loňském roce - 100 mil. eur, v letošním roce také 100 mil. eur. Úrok byl stanoven ve výši 4,8 %. V podstatě to byly prostředky, které v té době byly na trhu, a to byly prostředky, za které my jsme emitovali dluhopisy. Mám teď na mysli eurobondovou emisi. A na základě této eurobondové emise jsme stanovili i úrok per annum.

Byla tam stanovena v zákoně určitá grace period. To znamená dva roky se nebude splácet, půjčka je na sedm let, tedy během těch dalších pěti let se bude splácet ta jistina. Tolik formální věci.

My jsme trošku měli problém s tím, že jak byla tady tato půjčka schválena v zákoně, tak ne přímo v dikci zákona. Prolíná se to ale vašimi vystoupeními, ať už to byli poslanci Dolejš, Kalousek, ale i jiní, Bohuslav Sobotka. V podstatě původní představa tady od vás byla, že to budeme orientovat z velké části na podporu malého a středního podnikání, na úhradu závazků, které mají subjekty, lotyšské subjekty, ve vztahu k našim podnikatelům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP