(18.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ne, pane zpravodaji. Já jsem vás registroval, vaše vystoupení ve zpravodajské zprávě, a mám to napsáno předtím, než zahájíme podrobnou rozpravu. To se netýká procedury v obecné rozpravě, protože v obecné rozpravě budeme hlasovat pouze o vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání. To lze učinit po obecné rozpravě bez spuštění podrobné rozpravy, stejně tak jako po podrobné rozpravě, protože se tam může vyskytnout návrh, který samozřejmě výrazným způsobem změní ten původní text.

Já vás samozřejmě všechny odhlásím, požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se všichni svými identifikačními kartami. Až se ustálí počet poslanců, kteří mají zájem rozhodnout o tomto návrhu, tak... a to už je nyní.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 337 a ptám se, kdo je pro vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 337 z přihlášených 157 pro 98, proti 40. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že návrh tisku 679, změny zákona o provozu na pozemních komunikacích, byl vrácen výboru k novému projednání po obecné rozpravě ve druhém čtení. Za těchto okolností poděkuji zástupci navrhovatelů, děkuji zpravodaji a končím bod číslo 19.

Paní kolegyně Eva Dundáčková řekla, že bude iniciovat uvnitř ústavněprávního výboru jednání tohoto výboru, takže by si ho sami z vlastní iniciativy převzali. Konstatuji, že jsem měl deset přihlášek do podrobné rozpravy, která tedy neproběhla. I těm aktivním poslancům děkuji, že se přihlásili. Končím bod číslo 19 a budeme pokračovat podle programu, který jsme si dnes dopoledne upravili.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod číslo

21.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 219/1999 Sb.,
o ozbrojených silách České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 696/ - druhé čtení

Požádám místopředsedu vlády Martina Bartáka, ministra obrany, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, stejně jako pana zpravodaje Michala Hrbatu, zpravodaje výboru pro obranu. Návrh jsme v prvém čtení přikázali právě výboru pro obranu a usnesení výboru vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 696/1.

Nyní žádám pana ministra obrany a místopředsedu vlády České republiky pana Martina Bartáka, aby předložený návrh z pověření vlády uvedl. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr obrany ČR Martin Barták: Děkuji vám, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, Ministerstvo obrany jako ústřední správní úřad připravilo vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 219/1999 Sb., o ozbrojených silách České republiky, ve znění pozdějších předpisů. Návrh zákona byl zpracován k realizaci transformace Ministerstva obrany a k postupnému naplňování cílů koncepce výstavby profesionální Armády České republiky a mobilizace ozbrojených sil České republiky přepracované na změněný zdrojový rámec.

Postupná realizace cílů vyplývající z koncepce a transformace vyžaduje provedení změn nejen ve snížení počtu příslušníků ozbrojených sil, redislokaci vojenských útvarů, ale i v oblasti zabezpečení přípravy ozbrojených sil, to je zabezpečení vojskového výcviku. Předávání úkolů v oblasti vojenského výcviku od vojenských útvarů jednotlivým právnickým osobám založeným nebo zřízeným Ministerstvem obrany si vynucuje právní změny jak v oblasti nakládání s vojenským materiálem, tak v oblasti schvalování a prověřování technické způsobilosti vojenské techniky.

Vzhledem k tomu, že zákon č. 219/1999 Sb. v současné podobě nevyhovuje potřebám a cílům koncepce a transformace, je vám předkládán vládní návrh, jehož obsah naplnění potřeb a cílů koncepce a transformace sleduje.

Nejobsáhlejší změnu zákona si vynutila právní úprava v oblasti vojenské letecké techniky, která částečně vyplývá z právní úpravy zákona č. 49/1997 Sb., o civilním letectví, který se podle ustanovení § 1 odst. 2 citovaného zákona na oblast vojenské letecké techniky nevztahuje. Návrh zákona proto uceleným způsobem stanovuje závazné procesní postupy se současným odstraněním interpretačních nedostatků v aplikační praxi v oblasti schvalování technické způsobilosti vojenské letecké techniky a evidence vojenských letadel v návaznosti na právní úpravu provedenou zákonem o civilním letectví. Navrhovaná zákonná úprava vytváří předpoklady pro legitimní postupy Ministerstva obrany v oblasti schvalování způsobilosti vojenské letecké techniky a právní předpoklady pro důsledné vyvozování právní odpovědnosti v případě jakékoliv kolize při provozování vojenské letecké techniky.

Návrhem zákona též dochází k rozšíření možnosti užívání vojenského materiálu organizačními složkami státu nebo právnickými osobami založenými anebo zřízenými Ministerstvem obrany i nad rámec účelu stanoveného zákonem. Navrhovaným rozšířením bude dosaženo hospodárnějšího využití vojenského materiálu a volné kapacity zejména státních podniků v působnosti Ministerstva obrany. Nové možnosti těchto subjektů lze zaměřit na uspokojení poptávky např. Policie České republiky pro výcvik pilotů a pro výcvik příslušníků cizích ozbrojených sil a bezpečnostních sborů, které nejsou členy Severoatlantické aliance. Obsahem návrhu zákona jsou též dílčí změny technické povahy, které precizují stávající text zákona, a tím přispějí k efektivnějšímu plnění úkolů ozbrojených sil.

Vážené dámy, vážení pánové, věřím, že předložený návrh zákona podpoříte, a děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru obrany Martinu Bartákovi za jeho úvodní slovo a prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro obranu poslanec Michael Hrbata. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Michael Hrbata: Děkuji, pane místopředsedo. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením výboru pro obranu ze 40. schůze dne 11. listopadu 2009 k vládnímu návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 219/1999 Sb., o ozbrojených silách České republiky, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 696.

Po odůvodnění ministra obrany České republiky dr. Martina Bartáka, zpravodajské zprávě poslance Ing. Michaela Hrbaty a po rozpravě výbor pro obranu

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky ke schválení vládní návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 219/1999 Sb., o ozbrojených silách České republiky, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 696, s následujícími připomínkami.

K článku I.

1. K dosavadnímu novelizačnímu bodu 8 v § 31 odst. 2 se za slova "nebo zřizovatele" vkládají slova "a právnické osoby, které ministerstvo vydalo osvědčení nebo pověření".

2. Za novelizační bod se vkládá nový novelizační bod 3, který zní: "V § 7 se na konci odstavce 1 tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno e), které zní: zřizuje vojenské vyznamenání.

Ostatní novelizační body se přečíslují.

K nově označenému novelizačnímu bodu číslo 10, dosavadnímu bodu č. 9.

V § 35b odst. 2 se za slovem "vývojem" "anebo" nahrazuje čárkou a za slovo "výrobou" se vkládají slova "zkouškami instalací, údržbou, opravami, modifikacemi nebo konstrukčními změnami".

4. V § 35b se za odstavec 5 vkládá nový odstavec 6, který zní: Vojenská letadla zapsaná do vojenského leteckého rejstříku se označují národním rozlišovacím znakem nebo státní vlajkou, poznávací značkou a označením provozovatele. Grafický návrh označení vojenského letadla schvaluje ministerstvo." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP