(9.50 hodin)
(pokračuje Čepelka)

Dalším bodem, který navrhuji vyřadit, je návrh Návrh poslanců Václava Grünera, Karla Kratochvíle, Ladislava Skopala, Přemysla Rabase, Miloslavy Vostré, Josefa Šenfelda a dalších na vydání zákona o zahrádkářské činnosti a úpravě některých podmínek jejího provozování (zahrádkářský zákon), sněmovní tisk 791, třetí čtení.

Dalším bodem, který navrhuji vyřadit, je bod číslo 103, Návrh poslanců Jiřího Paroubka, Zdeňka Škromacha, Bohuslava Sobotky a dalších na vydání zákona o jednorázovém příspěvku k důchodům, sněmovní tisk 940, třetí čtení.

Dál si dovoluji navrhnout k vyřazení bod číslo 107, Návrh poslanců Zuzky Bebarové-Rujbrové, Miloslavy Vostré, Kateřiny Konečné, Milana Bičíka, Soni Markové, Marty Bayerové, Josefa Šenfelda, Ivany Levé a Milady Halíkové na vydání zákona o poskytování půjček se státním příspěvkem mladým manželům, sněmovní tisk 539, třetí čtení.

Rovněž si dovolím navrhnout vyřadit bod číslo 109, Návrh poslanců Milady Halíkové a Miroslava Opálky na vydání zákona o nájemném z bytů a jeho sjednávání, sněmovní tisk 631, třetí čtení.

Dalším bodem, který navrhuji vyřadit, je bod číslo 115, Návrh poslanců Milana Urbana, Cyrila Zapletala, Břetislava Petra, Vlastimila Aubrechta, Gabriely Kalábkové a Petra Červenky na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, sněmovní tisk 727, třetí čtení.

A poslední bod, který navrhnu k vyřazení, je bod číslo 117, kterým je Návrh poslanců Ivany Levé, Zuzky Bebarové-Rujbrové, Milana Bičíka, Soni Markové, Miloslavy Vostré, Josefa Šenfelda a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 730, třetí čtení.

Vzhledem k tomu, že návrhy zákonů, které jsem právě navrhl k vyřazení, spolu navzájem nikterak nesouvisejí, požaduji, aby hlasování probíhalo po jednotlivých zákonech. Děkuji vám za pozornost a věřím ve vaši podporu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Požadujete co? Aby to bylo oddělené hlasování? (Ano.) Nyní prosím paní poslankyni Janu Rybínovou.

 

Poslankyně Jana Rybínová: Děkuji, pane místopředsedo. Dobrý den, vážené kolegyně, kolegové. Dovoluji si vás opětovně požádat o pevné zařazení bodu číslo 29, to je sněmovní tisk 841. Jedná se o druhé čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon číslo 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče. Chtěla bych vás požádat o pevné zařazení tohoto bodu na dnes odpoledne jako první bod.

Cílem změny tohoto zákona je potřeba naléhavého řešení nedostatku středního zdravotnického personálu, a to zejména všeobecných sester. Nedostatek zdravotních sester se sice projevuje již delší dobu a má své objektivní příčiny: volný pohyb osob v rámci Evropské unie, nezájem o tuto těžkou a odpovědnou práci, nízké finanční ohodnocení apod. Při analýze příčin nedostatku všeobecných sester byl zjištěn i jiný důvod, který je ze strany exekutivy přímo ovlivnitelný. Touto příčinou je duplicita ve vzdělávání všeobecných sester, kdy vzdělávací systém umožňuje získání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu po získání odborné způsobilosti na dvou druzích škol, a to na vyšší odborné škole a na vysoké škole. Na obou druzích škol se získává odborná způsobilost všeobecné sestry.

Vzhledem k tomu, že se jedná o druhé čtení návrhu zákona, jistě bychom se se zpravodajem tohoto tisku shodli na tom, že projednávání konečné ve zdravotním výboru bylo bez problémů, tak si myslím, že bychom vás jistě nezdrželi projednáváním tohoto tisku dlouhou dobu. Děkuji vám za podporu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych požádal pana poslance Jaroslava Krupku.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, v podstatě mě k mému vystoupení evokovalo vyjádření pana poslance Sobotky, abychom byli racionální ve svém jednání, a myslím si, že racionalita by se měla projevit i v tom, že náš ambiciózní plán projednávat více než 200 tisků by se mohl výrazným způsobem snížit, pokud bychom některé tisky vůbec nezařadili do dnešního jednání.

Jedním z těch návrhů, podle kterého by se to dalo posuzovat, nebo hledisek, je i stanovisko vlády a myslím si, že vlády, která v tuto chvíli má určité kompetence k tomu, aby sama dala doporučení, zdali jednat, nebo ne. Proto navrhuji, a to bylo krátké úvodní zdůvodnění, proč tyto body chci vyřadit.

Čili vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, navrhuji vyřadit z programu této schůze bod číslo 42, Návrh poslanců Bohuslava Sobotky... (Řečník se odmlčel.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: V čem je problém, pane poslanče? Nejde mikrofon. Já přísahám, že jsem vám v tom nijak nebránil, ale prosím, jde to teď? Ano.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Ano, už to jde. Pokusím se znovu zopakovat začátek svého vystoupení.

Navrhuji vyřadit z této schůze bod číslo 42, Návrh poslanců Bohuslava Sobotky, Miloslava Vlčka a Zdeňka Škromacha na vydání zákona, kterým se mění zákon České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 941, prvé čtení. Jde, jak jsem řekl úvodem, o nesouhlas vlády. Pardon, žádné stanovisko, čili v tomto případě říkám, že tady není žádný souhlas.

Dále bod číslo 43, Návrh poslanců Zdeňka Škromacha, Bohuslava Sobotky a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a další zákony, sněmovní tisk 945, prvé čtení. Tady je jasný nesouhlas vlády České republiky.

Dále bod číslo 46, Návrh poslanců Robina Böhnische, Lubomíra Zaorálka, Martina Bursíka, Libora Ambrozka, Jiřího Paroubka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 695/2004 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 982, prvé čtení. Opět z důvodu nesouhlasu vlády České republiky.

A dále bod číslo 48, Návrh poslanců Bohuslava Sobotky, Ondřeje Lišky, Pavla Kováčika, Věry Jakubkové a Jeronýma Tejce na vydání zákona o lobbingu a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o lobbingu), sněmovní tisk 994, prvé čtení. Zdůvodňuji to opět tím, že je zde dáno nesouhlasné stanovisko vlády České republiky. Vláda opakovaně deklarovala snahu legalizovat lobbing a regulovat jej, ale odmítá způsob navržený v tomto tisku.

A poslední bod, bod číslo 49, Návrh poslanců Bohuslava Sobotky, Ondřeje Lišky, Pavla Kováčika, Věry Jakubkové a Jeronýma Tejce na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 107/1999 Sb., o jednacím řádu Senátu, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 995, prvé čtení. Opět z důvodu nesouhlasu vlády České republiky.

Současně navrhuji, aby se o těchto bodech hlasovalo jednotlivě. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Můžete mi říct, prosím vás, jednotlivě čísla bodů, které chcete vyřadit?

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Předpokládám, že nemusím znovu opakovat svoje vystoupení. (Předsedající: Ne, jen ta čísla.) Takže bod číslo 42, bod číslo 43, bod číslo 46, 48 a 49. Pouze těchto zhruba pět tisků.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže je to jinak, než jste to písemně napsal.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Ano, je to jinak, než jsem to písemně napsal. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Prosím paní poslankyni Vlastu Bohdalovou.***




Přihlásit/registrovat se do ISP