(16.20 hodin)
(pokračuje Doktor)

Já prosím všechny z vás, kteří umějí chápat souvislost věcí a odpovědnost vlády za správu věcí veřejných, efektivní správu majetku, který je ve vlastnictví České republiky, abyste se znovu zamysleli nad svým stanoviskem, respektive nad svým postojem, kdy jste podpořili tento návrh zákona. Z důvodů, které jsem uvedl. Ten zákon je zbytečný. Je to zákon velmi nešikovný, je to zákon velmi hloupý. Je zbytečný v tom, že sociální demokraté, sami podporovatelé, říkají, že jej napříště změní a překonají to, co dnes navrhují. Je nešikovný především proto, že nám způsobuje zbytečné ztráty. Je to stejné, jako kdybyste se rozhodli otevřít karetní hru a předem jste se zbavili té výhody a prohlásili jste, že některé z karet nebudete používat, zbavili jste se používání třeba esa nebo jste předem prohlásili, že nebudete používat některé herní varianty. Vy byste se předem dostali do herní nevýhody. A poslanci sociální demokracie tím, že navrhují zakázat zákonem možnost privatizace Letiště Praha, letiště Ruzyně, takto činí. Oni vstupují do hry, vstupují do karetní hry, vedou Českou republiku do zjevné nevýhody, vládu České republiky, která bude napříště rozhodovat o osudu majetku, kterým je letiště Ruzyně - Praha, staví do zjevné nevýhody, její příští vyjednávací pozice bude daleko komplikovanější.

Je to ovšem i zákon hloupý. A hloupý v tom, že nám všem je jasné, že takovéto věci, dělané jenom pro úlitbu určitého názoru, který snad byl relevantní v určité době a ty okolnosti pominuly, v tuto chvíli pozbyl jakéhokoliv motivu, i když dejme tomu snad pochopitelného, a ten zákon prostě nemusí být vyhlášen.

Přestože jistě nemohu nebo nemám vyvolávat někoho z vlády, zopakoval bych postoje a žádost pana kolegy Oldřicha Vojíře. Já myslím, že by té debatě velmi prospělo prohlášení či ujištění, že v privatizaci letiště nikdo nepokračuje. Nedějí se žádné rychlé, nezadržitelné nebo vámi nekontrolovatelné kroky vlády sedící za mnou, které by pokračovaly v privatizaci. Prostě proto, že teď na to není ten nejvhodnější čas. Každá rozumná vláda ví, že ten nejvhodnější čas, čas pro nejlepší privatizační cenu, již pominul. Vláda sedící za mnou ve smyslu urychlení privatizace letiště nic nekoná. Proč tedy chcete zákonem zabraňovat někomu privatizovat letiště, když tak nikdo nečiní a suverénní Sněmovna, která vzejde z voleb, které budou v květnu letošního roku, bude mít jistě dostatek nástrojů, kterými příští vládu, bude-li v tomto projektu pokračovat, bude moci kontrolovat? A pak znovu platí má věta, kterou už jsem řekl: Křižujte tu vládu, mučte ji, aby se chovala spravedlivě, aby nastavila takové podmínky privatizace, aby privatizační cena byla co nejvyšší, ale nepřijímejte zbytečný, nešikovný a navýsost hloupý zákon, zákon, který jste navrhli.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan premiér. Připraví se pan poslanec Plachý. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, opravdu jsem neměl v úmyslu k tomuto bodu vystoupit. Já se nebudu pouštět do nějaké sofistikované, jemné ústavněprávní debaty. Můj názor je takový, že sdílím názor prezidenta a jeho argumenty, s kterými vrátil ten zákon. To je jedna věc. Ale o tom jsem mluvit nechtěl. Je to nakonec na vůli vás, kterou vyjádříte v hlasování.

Ale přece jenom na mě některá vystoupení v té debatě působila tak, že je to zákon natolik speciální, že má zabránit této vládě, a právě této vládě, aby neučinila nějaké kroky, které ale koneckonců bývají a jsou v kompetenci exekutivy. Já vás mohu ujistit, že tato vláda na základě analýz situace, která je, které si provedla, nikterak nemá v úmyslu pražské letiště privatizovat. Žádné kroky v tomto směru nečiní a činit ve zbytku svého mandátu nehodlá. S tímto ohledem važte svoje hlasování. Zvlášť když skutečně některé ozvuky diskuse na mě dělaly dojem: je potřeba právě této vládě přistřihnout křídla v privatizaci. Čili v úkonech, na které se tato vláda nechystá. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane premiére. Nyní vystoupí pan poslanec Plachý. Připraví se pan poslanec Hovorka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, kdysi dávno, v minulém století, Tomáš Garrigue Masaryk přišel s myšlenkou, která podle mého názoru je živá dodnes: Když nemůžeme mít námořní přístav, pak si vybudujme alespoň přístav vzdušný, významný, nejvýznamnější v celé Evropě. Bohužel historie se ubírala jinudy a my jsme o postavení významného vzdušného přístavu v srdci Evropy přišli. Přitom při pohledu na mapu, nebo lépe při pohledu ze satelitu je nám všem zřejmé, že spojnice mezi všemi významnými městy Evropy se protínají v České republice, u nás a většina z nich právě tady nad Prahou.

Dámy a pánové, my máme obrovskou geografickou výhodu proti ostatním státům Evropy a my jsme ji zatím nevyužili.

Bohužel, nacházíme se v době krize a kombinace krize a vlastnictví státu znamená jediné. Nějaký překotný, radikální rozvoj Letiště Praha Ruzyně se prakticky nedá očekávat. Jeho jedinou šancí je vstup strategického investora. Dámy a pánové, jestli tímto zákonem zakážeme vstup strategického investora prakticky na dobu neomezenou, tak myšlenku, s kterou přišel Masaryk, definitivně maříme. Sociální demokracie, komunisté plus ti poslanci z KDU-ČSL, kteří budou hlasovat pro tento zákon, jsou hrobaři Masarykovy myšlenky.

Dámy a pánové, dejte si pozor na to, co svým hlasováním činíte. Vy zamezíte rozvoji Letiště Praha Ruzyně.

Další myšlenky, které tady v minulosti zazněly, byly myšlenky týkající se bezpečnosti státu. Kdysi, opět dávno, jsem sloužil u protivzdušné obrany státu a od té doby velmi dobře vím, že bezpečnost, ta vzdušná, není určována letištěm, ale je určována tím, kdo ovládá vzdušný prostor. Já vás mohu ujistit, že ovládání, ovládnutí vzdušného prostoru nad Českou republikou se tímto zákonem rozhodně nevzdáváme. Máme tady dokonce už precedent. Docela nedávno jsme prodali letiště se statutem mezinárodního letiště v Kunovicích jisté ruské společnosti, která v rámci druhého konkursu této společnosti si letiště i s továrnou koupila. Jsem hluboce přesvědčen, že tím, že přišel investor do Kunovic a koupil si mezinárodní letiště v Kunovicích, určitě neomezil, neohrozil bezpečnost České republiky. Vzdušný prostor patří nadále nám.

Dámy a pánové, myslím si, že tyto argumenty jsou naprosto liché. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP