(14.20 hodin)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: A kdy, pane poslanče?

 

Poslanec Jan Špika: Kdy začne blok prvních čtení?

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Blok prvních čtení začne, až projednáme všechny body, které jsou pevně zařazeny, to znamená těžko říci, možná příští týden.

 

Poslanec Jan Špika: Tak jestli by toto mohl být první bod v bloku prvních čtení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, takže do bloku prvních čtení.

Nyní vystoupí pan poslanec Ohlídal, připraví se pan poslanec Walter Bartoš. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, vážené dámy, vážení pánové, dovoluji si navrhnout zařazení nového bodu do programu této schůze. Tento bod bych chtěl zařadit na pátek 5. února po již pevně zařazených bodech. Jedná se o podrobnou informaci ministra zemědělství Šebesty o směně Radějovské obory. Jistě víte, že tento bod byl zařazen na pořad naší schůze již minulý týden. Bohužel však z nedostatku času na jeho projednávání nedošlo, a proto si dovoluji podat tento návrh, který jsem právě před chvílí formuloval. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Walter Bartoš. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, navážu na svého předřečníka pana kolegu Ivana Ohlídala. Stejný bod bych chtěl navrhnout na zítřek, předřadit jej před všechna třetí čtení, tzn. jako první bod zítra, ve středu. Navážu na svého předřečníka, neboť on řekl ve svém projevu, že na něj nedošla řada. Já mám právě obavu, že by v pátek také na něj nemusela dojít řada. Takže navrhuji tento bod jako první bod zítra před třetí čtení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Před třetím čtením bod č. 183. Ano? Ano. Děkuji. Pan poslanec Ohlídal má asi doplňující informaci pro nás. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji. Vážený pane předsedo, já jsem se dopustil drobné chybičky, když jsem mluvil o nově zařazeném bodu. Šlo o pevné zařazení bodu, protože tento bod již byl zařazen minulý týden.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: To znamená bodu 183. (Souhlas.) Děkuji, pane poslanče. Dále vystoupí pan poslanec Hovorka, připraví se pan poslanec Bublan.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovoluji požádat o zařazení nového bodu na program jednání této schůze. Jedná se o sněmovní tisk 889. Je to novela zákona č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech. Tento návrh je požadován obecně prospěšnými společnostmi. Byly tady už dva pokusy o zařazení na pořad této schůze. V jednom případě to navrhoval pan poslanec Rabas, v druhém případě pan poslanec Tluchoř. Já si myslím, že je to hodně důležitý zákon, který by mohl zlepšit nedostatky současného zákona. Dovoluji si poprosit o zařazení na zítřek, na středu, po pevně zařazených bodech. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Bublan. Připraví se pan poslanec Vilímec. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Bublan: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážená Sněmovno, dovolte, abych požádal o pevné zařazení bodu č. 9, je to sněmovní tisk 831, tzv. atomový zákon, pevně na zítřek po již zařazených druhých čteních. Je to rovněž druhé čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Vilímec, připraví se pan poslanec Liška. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Vážené kolegyně, kolegové, vážený pane předsedo, dovolte, abych se pokusil celkově potřetí, byť osobně podruhé, doplnit schválený program schůze Sněmovny o sněmovní tisk 1016. Jedná se o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o státním dluhopisovém programu na úhradu části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2009. Tento sněmovní tisk, podotýkám, v logice a příčinné souvislosti se schválenou novelou zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2009 navyšuje rozsah dluhopisového programu o identickou částku, tedy 14 miliard Kč, která je obsažena v novele zákona o státním rozpočtu na rok 2009. Schválení novely zákona o dluhopisovém programu je nezbytným předpokladem k vydání státních dluhopisů k vypořádání rozpočtovaného schodku přesně v rozsahu uvedeném v zákoně o státním rozpočtu.

Přiznám se, vážené kolegyně a kolegové, že marně hledám relevantní politické i odborné důvody k blokování této technické normy. Všichni myslím víme, že odsunování projednání dluhopisových norem zdražuje obsluhu státního dluhu, jinak řečeno, zvyšuje náklady státu. Myslím, že si to každý poslanec uvědomuje a každý člen rozpočtového výboru to musí vědět.

Apeluji proto na vás, vážené paní poslankyně a páni poslanci, aby se nekomplikovala dále situace při financování rozpočtovaných schodků, a jako zpravodaj tohoto tisku vás žádám i prosím, abyste projevili při hlasování moudrost a zodpovědnost. Děkuji vám za podporu projednání tohoto sněmovního tisku 1016. Navrhuji, aby tento sněmovní tisk byl projednán v bloku prvních čtení. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ve středu 3. 2. Ano? Ano. Děkuji, pane poslanče.

Nyní vystoupí pan poslanec Liška, připraví se paní poslankyně Zelenková. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Liška: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, já vás chci požádat o zařazení vládní novely zákona o obecně prospěšných organizacích, tisk č. 889, prvé čtení, a to na středu, zítřek, 3. února, jako pátý bod. A hned za něj novelu o nadacích, což je tisk č. 969, taktéž na zítřek, jako bod šestý. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí paní poslankyně Zelenková. Další přihlášku nemám. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím vás o pevné zařazení bodu č. 36 stávajícího programu, sněmovní tisk 775. Jde o návrh zákona Pardubického kraje na převod majetku z vlastnictví České republiky do vlastnictví Pardubického kraje. Prosím o zařazení na pátek tento týden jako třetí bod.

Vážené kolegyně a kolegové, bod je sice již pevně zařazen, a to na čtvrtek tento týden po písemných interpelacích, ale všeobecná vůle předřadit těmto bodům projednávání smluv znamená, že tento bod již v těchto dvou hodinách k tomu vyčleněných nemá v podstatě šanci na projednávání. Takže z těchto důvodů vás prosím o podporu, za kterou předem děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní pan předseda Tluchoř. Má slovo, prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte, abych vám popřál krásné, dobré odpoledne. Přicházím se dvěma větami. První je návrh na zařazení volebního bloku na zítřek ve 12.30, tedy před polední přestávkou. Druhá záležitost se týká uplatnění veta poslaneckých klubů ODS a Strany zelených proti zařazení nového bodu, ten návrh zazněl z úst paní poslankyně Markové, tedy poplatky.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Další přihlášky do rozpravy k našemu programu neregistruji, proto budeme o jednotlivých návrzích hlasovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP