(10.00 hodin)
(pokračuje Nečas)

Negativní stanovisko vlády je tady, bylo tady citováno již při mém návrhu na vyřazení z průběhu druhých čtení. Opět se domnívám, že by se jednalo o hrubý hazard s mezinárodněpolitickým postavením České republiky. V tuto chvíli oslabovat sankce vůči jadernému programu Íránu bych považoval za krajně nezodpovědné.

Tolik mé racionalizační návrhy, paní předsedající. Já žádám, aby o každém tomto návrhu bylo hlasováno jednotlivě, protože tyto návrhy spolu žádným způsobem nesouvisejí. Děkuji. (Potlesk z řad ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, všem, kteří se přihlásili se svými námitkami a návrhy ke změně schváleného pořadu po 9. hodině 30. minutě, s lítostí oznamuji, že jim nemohu dát slovo. Výjimku učiním pouze v případě pana poslance Carbola, který avizoval nějakou námitku k předneseným změnám. Předpokládám, že nás asi chce upozornit na nehlasovatelnost nebo problém s některým z přednesených návrhů. Pane poslanče, je-li tomu tak, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Carbol: Děkuji za slovo. Paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já mám námitku k tomu, že včera jsem tady vystupoval a podle stenozáznamu jsem navrhl zařazení bodu číslo 6 na pátek, tj. dnes, jako první bod programu. Před hlasováním pan místopředseda Filip řekl větu: Nyní bude návrh pana poslance Carbola, a to zařadit tisk 939 v pátek jako první bod, to znamená ještě před třetí čtení. Rozumím tomu tak. V programu, který jste mohli obdržet před dnešní schůzí, je ten bod číslo 6 zařazen jako čtvrtý, což by mi nevadilo, ale vzhledem k tomu, co se odehrává dnes ve sněmovně, kdy tady předvádějí některé politické strany obstrukce a zdržování, já trvám na tom, že jsem včera navrhl zařadit ten bod jako první dnes, a tak se o něm hlasovalo. Nechci z toho dělat žádné divadlo, jenom prosím, abyste hlasovali o této námitce. Pokud bude přijata, znamená to, že tento bod číslo 6 bude první, pokud nebude přijata, že tento bod číslo 6 bude čtvrtý. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážený pane poslanče, pořadí projednávaných bodů v dnešním dopoledni byla věnována maximální pozornost ze strany organizačního odboru Kanceláře Poslanecké sněmovny a pořad byl sestaven, resp. jdoucí po sobě pořad byl sestaven po konzultaci s panem místopředsedou Filipem, který řídil v nelehké situaci předkládání návrhů v časové kolizi schůzi Poslanecké sněmovny. Paní poslankyně Horníková se ještě jednou dotazovala v průběhu sestavování dnešního programu na správné pořadí a já jsem přesvědčena, že bod číslo 6 patří na čtvrté pořadí dnešního pořadu jednání právem.

Já si vám dovolím, pane poslanče, navrhnout, jestli to pro vás bude akceptovatelné, že bychom se vypořádali s těmi načtenými změnami návrhů pořadu, jak byly předneseny v dnešním dopoledni, a jestli bude váš bod odsunut, tak potom rozhodneme o vaší námitce. Nebo si přejete opravdu vznést námitku proti navrženému pořadu jednání ještě před těmi dalšími návrhy? Prosím o upřesnění.

 

Poslanec Jiří Carbol: Teď. Ano, paní místopředsedkyně, já myslím, že je logické, abych námitku vznesl teď. Vypořádáme se s ní a vyčistíme si stůl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano. Takže vy namítáte zařazení bodu číslo 6, sněmovního tisku 939, jako čtvrtého bodu našeho dnešního jednání a jste přesvědčen, že tento tisk, tento bod, měl zaujmout třetí pořadí. (Poslanec Carbol z místa bez mikrofonu: První.) První. Přímo první. Takže bychom s ním měli dle vaší námitky začínat.

Dámy a pánové, nezbývá mi nic jiného, než se s touto námitkou vypořádat hlasováním.

Pane poslanče (k posl. Sobotkovi), přejete si vystoupit jako předseda poslaneckého klubu - předpokládám po tomto procedurálním hlasování. (Poslanec Sobotka z místa bez mikrofonu: Po hlasování.)

Já upozorňuji, že zahajujeme hlasování, i kolegyně a kolegy, kteří se zdržují v nejbližší blízkosti jednacího sálu a chtějí se tohoto hlasování účastnit.

 

Budeme tedy hlasovat o námitce pana poslance Carbola, který namítá zařazení bodu 6, sněmovního tisku 939, a je přesvědčen, že tento bod by měl být prvním bodem našeho dnešního jednání.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 153 a táži se, kdo souhlasí s takto přednesenou námitkou pana poslance Carbola. Kdo je proti této námitce? Děkuji vám.

Z přítomných 173 poslankyň a poslanců pro návrh 94, proti 36. Pane poslanče Carbole, vaše námitka byla přijata.

 

Ovšem upozorňuji vás, že váš bod může ztratit pořadí v následujících chvílích. Nyní se tedy stává prvním bodem našeho dnešního jednání.

Dámy a pánové, je před námi přibližně 53 hlasování o jednotlivých přednesených návrzích. Předtím dávám slovo předsedovi poslaneckého klubu ČSSD panu poslanci Sobotkovi. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegové, kolegyně, vážená vládo, my jsme si dnes ráno všichni mohli přečíst v denním tisku, že Občanská demokratická strana, resp. její poslanecký klub se rozhodl maximálním způsobem zdržovat tuto schůzi Poslanecké sněmovny tak, aby nemohly být projednány body, které byly řádným způsobem zařazeny na její program.

Já nechci zpochybňovat právo kterékoliv politické strany používat metodu parlamentní obstrukce jako nástroj politického boje, ale rád bych požádal poslance Občanské demokratické strany, aby nepoužívali tento nástroj na úkor ostatních členů Poslanecké sněmovny. (Nesouhlasný šum a smích ze strany pravice.)

Já si myslím, že všichni mají právo... (Smích z řad ODS.)

Já jsem přesvědčen o tom, že všichni členové této Sněmovny mají právo, pokud se pro to rozhodnou, navrhovat změny programu. To, co zde předvedl pan poslanec Nečas, toto právo ostatním členům Poslanecké sněmovny upřelo. Já jsem viděl celou řadu přihlášek, které byly řádně podány ve lhůtě tak, aby poslanci a poslankyně mohli přednést své pozměňující návrhy. Pan poslanec Nečas se přihlásil těsně před vypršením půlhodinové lhůty a další půlhodinu velmi neobvyklým způsobem četl všechny jednotlivé body, jejichž vypuštění navrhoval. Tímto způsobem připravil ostatní poslance a poslankyně, kteří byli přihlášeni k tomu, aby navrhli změny programu, o jejich legitimní právo, které jim garantují pravidla platná v této Poslanecké sněmovně.

Pokud již ODS bude chtít využívat obstrukci k tomu, aby zdržovala průběh řádné schůze Poslanecké sněmovny, chtěl bych požádat o to, aby volila takové metody, které nebudou upírat práva i ostatním poslancům a poslankyním. Také platí, že tato schůze nemá jasně stanovený termín svého konce. Platí tedy, že každá hodina, kterou zcela nesmyslně zde strávíme - (Bez zvuku. Z řad pravice se ozývá, že vyšší moc zasáhla.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Prosím, nepokřikujme na sebe. (Poslanec Sobotka chce pokračovat, ale zvuk stále není v pořádku.)

Omlouvám se. (Nesouhlasný šum jako reakce na ozvučení z řad ČSSD a KSČM.)

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, já jsem v žádném případě na nikoho nepokřikoval.

Myslím si, že každá hodina, kterou takto nesmyslně strávíme způsobem, že budeme poslouchat naprosto nic neříkající citace jednotlivých bodů programu schůze Poslanecké sněmovny, bude nahrazena v následujících dnech a týdnech pokračováním schůze Poslanecké sněmovny.

My jsme přesvědčeni, že je důležité, abychom všechny body, které byly řádným způsobem na program schůze Poslanecké sněmovny zařazeny, projednali. Chceme je projednat, nebráníme se tomu. Jsme připraveni jednat i ve večerních hodinách, po 19. hodině do 21 hodin. Jsme připraveni pokračovat samozřejmě i ve třetím týdnu schůze Poslanecké sněmovny a chci tuto připravenost poslaneckého klubu sociální demokracie již v tuto chvíli tímto způsobem deklarovat.

Já si myslím, že by bylo dobré obstrukci předvést, kolegyně a kolegové, z Občanské demokratické strany, dostát závazkům, které jste na sebe vzali ve svých mediálních vystoupeních, a pak by bylo dobré vrátit se zpátky k racionálnímu jednání tak, abychom projednali ty body, které jsou skutečně důležité.

My jsme tady například v minulých dnech vedli polemiku, jak spěchá projednání návrhů zákonů o státních dluhopisech. Byli jsme přesvědčeni, byli jsme přesvědčeni jako sociální demokraté, že to velmi spěchá. Včera jsme souhlasili s tím, aby návrh zákona o financování dluhopisů na rok 2010 byl zařazen do programu Poslanecké sněmovny. Přesvědčil nás pan ministr financí, že tato věc velmi spěchá. Pokud ale budeme pokračovat způsobem, který zde předvedl pan poslanec Nečas, tak tyto dluhopisy neprojednáme nikdy. A mě by zajímalo například stanovisko pana premiéra Fischera a pana ministra Janoty, kdy je tedy potřeba hlasovat finálně o tomto návrhu dluhopisových programů, tak aby Česká republika nebyla poškozena. Bohužel ani pan premiér, ani pan ministr Janota tady nejsou, takže se k této věci nemohou vyjádřit.***




Přihlásit/registrovat se do ISP