(15.20 hodin)

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážený pane předsedo vlády, dovoluji si vás tímto upozornit, že Ministerstvo zdravotnictví soustavně porušuje zákon 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. V této Sněmovně jsme byli několikrát svědky neúspěšných pokusů o změny zákona o ochraně veřejného zdraví a o veřejném zdravotním pojištění. Přestože k těmto změnám nedošlo, Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo samo ze své vůle a v rozporu se zákonem o ochraně veřejného zdraví za prvé - převést skladování a distribuci očkovacích látek z krajských hygienických stanic na konsorcium firem Fenix-Avenir, a přitom zákon o ochraně veřejného zdraví stanoví povinnost praktických lékařů používat pouze očkovací látky, které zajistí příslušné orgány veřejného zdraví, hygienické stanice. Tomu odpovídá zákonná povinnost ministerstva tyto očkovací látky zdravotnickým zařízením zajistit. Ministerstvo však místo naplnění zákonné povinnosti rozhodlo o tom, že hygienické stanice tuto činnost ukončí k datu 1. 7. 2009. Už se objevují nabídky na rozprodej chladicího zařízení z hygienických stanic.

Za druhé. Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že sníží počet zdravotních ústavů a počet pracovníků v nich pracujících. Formálně má sice od 1. 4. 2010 existovat 14 zdravotních ústavů podle zákona, ale 8 z nich bude pouze na papíře, protože nebudou vyvíjet žádnou činnost. To je evidentní porušování zákona. Pracovníci z lépe hospodařících zdravotních ústavů jsou přesunováni do těch zdravotních ústavů, které hospodařily nejhůře. Od prosince jsou nuceni pracovníci k tomu, aby podali výpovědi, s tím, že jim byly předloženy nové pracovní smlouvy u jiného zdravotního ústavu. Těmito opatřeními Ministerstvo zdravotnictví zásadním způsobem omezuje primární prevenci, což bude mít do budoucna za následek neudržitelný nárůst nákladů na léčbu onemocnění, kterým by se dalo efektivně předejít. Ministerstvo už ve svých materiálech uvažuje o prodeji zbytného majetku, pravděpodobně především budov a laboratoří, které jsou vysoce zajímavé pro soukromé investory. Další redukce probíhají na Státním zdravotním ústavu a na krajských hygienických stanicích.

Za třetí. Ministerstvo protlačilo do protikrizového Janotova balíčku očkování proti pneumokokům, které přijde státní rozpočet na více než 250 mil. korun. Podle právních rozborů České lékařské komory a České lékárnické komory měla být v souladu se zákonem o veřejném zdravotním pojištění u těchto vakcín stanovena úhrada, to však Státní ústav pro kontrolu léčiv a Ministerstvo zdravotnictví neudělaly. Místo toho ministerstvo vymýšlí zdůvodnění, proč mají být vakcíny místo do lékáren dodávány přímo do ordinací lékařů a k úhradám praktickým lékařům pro děti a dorost.

Vážený pane předsedo vlády, já vás žádám, abyste v těchto věcech zjednal nápravu protizákonného stavu a zabránil případnému rozprodeji státního majetku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Poprosím pana premiéra.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, dámy a pánové, možná že jsem se příliš holedbal, že budu schopen odpovědět na všechno a že písemné budou jen ty dvě. Tak tahle je třetí. Já jsem netušil, že obsah bude přece jenom takhle široký, myslel jsem, že to bude jen o očkovacích látkách a pneumokocích, na to jsem byl připraven. To je komplexnější věc, určitě chystáte podobnou interpelaci na paní ministryni Juráskovou.

Ode mě dvě ujištění. Za prvé to ujištění je jasné: do 30 dnů v zákonné lhůtě podle jednacího řádu připravím odpověď, a druhé je ujištění, že dohlédnu na to, aby ty věci běžely samozřejmě v souladu se zákonem, resp. ověřím, zdali běží, či neběží.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím a myslím, že pan poslanec také rozumí, takže můžeme ukončit tuhle interpelaci a pokročit k panu poslanci Miroslavu Opálkovi. Pardon, pan poslanec Hovorka, já se omlouvám, ještě má právo vystoupit podle jednacího řádu. Prosím, pokud chcete, můžete.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo vlády, já si vážím vaší nabídky. Jsem ochoten poskytnout vám více informací písemně. Chtěl bych vám jenom říct, že odborná veřejnost se pozastavuje nad těmi kroky Ministerstva zdravotnictví, které vedou k omezování primární prevence. Ministerstvo zdravotnictví mluví o efektivitě, o zeštíhlování, zefektivňování. Skutečností je, že na jedné straně se šetří na primární prevenci, na druhé straně nám rostou náklady na léčbu nemocí, kterým by se dalo efektivně předejít. Poskytnu vám podklady. Doufám, že se do diskuse zapojí odborná veřejnost, ale myslím si, že není možné, aby někteří lidé na Ministerstvu zdravotnictví řádili jako bratrstvo kočičí pracky. Předám vám materiály k dispozici.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, teď můžeme tuto interpelaci definitivně ukončit. Teprve teď požádám pana poslance Opálku, který chce interpelovat ve věci zapojení vlády do obstrukční taktiky v Poslanecké sněmovně. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane předsedo vlády, Česká republika je parlamentní demokracií, ve které obstrukce, tzn. blokování práce parlamentu, je považována za legální způsob chování při prosazování zájmů určité skupiny zákonodárců. Často jde zejména o signál veřejnosti či vynucení si vyjednávání a někdy dokonce o úspěch v prosazení vlastního zájmu. Takovéto opakované obstrukci pravicových poslanců jsme svědky v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky již nějakou dobu. Včera však při projednávání mého tisku pod bodem číslo 788 došlo k bezprecedentní novince. Po zdržovací taktice a vyčerpávání času rozpravou až do polední přestávky bylo za vaší neúčasti využito usnesení Poslanecké sněmovny, že při jednání Sněmovny musí být přítomen předseda či místopředseda vlády, a tak nemohlo dojít k závěrečnému hlasování a případnému postoupení tisku Senátu Parlamentu České republiky, tedy návrhu, který ruší nevyplácení náhrady mzdy v prvých třech dnech nemoci a vrací výši dávek mateřské a vyrovnávacích příspěvků na úroveň minulého roku. Nebudu dlouze spekulovat o důvodech náhlého zmizení místopředsedy vlády pana Martina Bartáka z vládní lavice. Celkem mi sedí informace, že byl z jednacího sálu úmyslně odvolán Občanskou demokratickou stranou, kterou byl do této vlády delegován.

Moje otázka je tedy jednoduchá. Vzhledem k tomu, že vláda nesouhlasí s řadou projednávaných poslaneckých návrhů novel zákona, což jste mnohokráte zdůvodnil, ptám se, bude-li se vláda aktivně podílet na blokování jejich přijetí i způsobem, kdy úmyslně znemožní jednání dolní komory Parlamentu České republiky. Destrukce práce Sněmovny je již totiž značná a veřejnost to právem kritizuje. Děkuji vám, pane premiére, za stručnou a jednoznačnou odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Prosím pana premiéra o odpověď.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, dámy a pánové, v prvé řadě zastoupení vlády tak, aby byl dodržen jednací řád, není úplně jednoduché, ale to není výmluva nebo nějaké postěžování si, to je fakt. Pracujeme v sestavě premiér a dva vicepremiéři. Já jsem se vždycky úporně bránil rozšiřování počtu vicepremiérů, protože bych to na půdorysu této vlády považoval za mrhání prostředky a zbytečné.

Na druhé straně jeden z vicepremiérů, jak víte, je ministr zahraničí, který má řadu povinností mimo republiku, čili jste si mohli také všimnout, že většinou tu alternuji s panem vicepremiérem Bartákem. Ale takový je svět a takový je život, tak to prostě je, každý občas máme nějaké povinnosti. Víte sami, že já se snažím tady na jednáních být, ale 14 dnů tam prostě běží některá jednání, zítra mám přijetí nového předsedy Evropské unie pana Rompuye a jsou to takové věci, které prostě nelze sjednat na jiné dny, než když zrovna běží schůze Sněmovny

K tomu včerejšku. Já jsem se včera nezúčastnil jednání, protože jsem přijal pozvání předsedy Senátu ke vzpomínce na 65. výročí osvobození Auschwitzu, které jsem samozřejmě měl řadu dobrých důvodů přijmout. Zastupoval mě tady pan vicepremiér Barták a došlo tady k té situaci, ke které tady došlo a která byla interpretována jako jakési zatažení vlády do obstrukční politiky jedné z politických stran. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP