(15.00 hodin)

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, rád bych vás interpeloval v následující záležitosti. V minulém týdnu byl z Masarykova onkologického ústavu v Brně propuštěn známý onkologický chirurg profesor Žaloudík. Profesor Žaloudík se podílel na úspěšném rozvoji, úspěšném budování tohoto ústavu, určitou dobu byl také jeho ředitelem. Jeho renomé nejen v republice, ale v celém světě, v odborné oblasti je na velmi vysoké úrovni. Tato záležitost má tedy i docela ostudný rozměr z hlediska mezinárodního. Navíc bylo zdůvodněno, a to ředitelem tohoto ústavu, že pan profesor Žaloudík byl nadbytečný. Tento argument je směšný sám o sobě a navíc je i lživý, protože v té době byl ředitelem Vorlíčkem, ředitelem tohoto ústavu, vypsán konkurs na přijetí dalšího chirurga.

Vážený pane premiére, jsou zde indicie, že tato záležitost má politický podtext. A dokonce v pozadí jsou možná ekonomické zájmy určitých zdravotnických soukromých pojišťoven. Navíc jsou zde indicie, že na této politováníhodné akci se podílel i jeden z náměstků Ministerstva zdravotnictví. Paní ministryně zdravotnictví Jurásková se odmítla touto záležitostí týkající se profesora Žaloudíka zabývat. Proto se obracím na vás, abyste byl tak laskav a zajistil prošetření této události, jedná se o veřejnou instituci podléhající vlastně Ministerstvu zdravotnictví, a z výsledku tohoto prošetření, pokud to bude nutné, vyvodil závěry.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To byla interpelace. Žádám pana premiéra. Prosím, máte k dispozici pět minut.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, dámy a pánové, děkuji mnohokrát. Já samozřejmě čtu noviny a toto otvíralo první stránku možná všech vážnějších sobotních deníků, takže by asi bylo absurdní se domnívat, že mě ta věc nezajímala.

Já jsem požádal paní ministryni o rozhovor v této věci. Paní ministryně mě za prvé ujistila, že - to byl přímý dotaz - nikdo z Ministerstva zdravotnictví, ani ona, ani nikdo z jejích náměstků, v té věci žádným způsobem neintervenoval, že to byla akce, která se odehrála v lůně toho pracoviště. Druhý její komentář byl ten, že vztahy obou pánů, dnešního šéfa ústavu a pana profesora Žaloudíka, dlouhodobě nepatří k nejlepším ani nijak vzájemně laskavým. To jsou první informace, které jsem si o tom opatřil. Čili sdělila mi, že nikdo se nepodepsal na té věci, a odmítla podezření, odmítla to konotovat jakkoliv politicky, byť ta tendence v médiích samozřejmě byla velmi intenzivní.

Já vás v této věci mohu tedy jedině ujistit, že se tím případem budu dál zabývat a požádám paní ministryni, aby ona se tím zabývala též.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Prosím pana poslance Ohlídala, aby zareagoval.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Pane premiére, děkuji za vaši odpověď. O vámi reprodukovaném vyjádření paní ministryně Juráskové bych do určité míry pochyboval, ale to nemohu teď v této fázi rozvíjet. Pokud tomu bylo tak, jak naznačuje paní ministryně, že pan ředitel Vorlíček řešil svoje vztahy s panem profesorem Žaloudíkem, svoje osobní vztahy, tímto způsobem, pak pokud se to prokáže, by bylo dobré pana ředitele Vorlíčka odvolat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Zeptám se ještě pana premiéra, jestli chce na to reagovat.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Je tady jenom otázka. Já jsem si úplně nebyl jist, teď nechci prostě meritorně o tom nějak hovořit, ale zdali u pana interpelujícího poslance vznikla pochybnost o pravdivosti mých výroků, že toto mi paní ministryně sdělila...

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ne, ne, ne, já myslím, že to tak nebylo míněno.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Tak to bych se musel ohradit. Je-li to tak, že pochybuje o tom obsahu jejích výroků, tak pak je to samozřejmě jiné. To je všechno.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Můžeme asi ukončit v tuto chvíli tuto interpelaci. Požádám nyní ... Nepožádám, protože paní poslankyně Věra Jakubková stáhla svoji interpelaci ve věci ovzduší v Moravskoslezském kraji. Zřejmě proto, že toto téma bylo dnes dopoledne ve sněmovně už probíráno i s usnesením, které bylo přijato.

Další interpelací je tedy interpelace Břetislava Petra, který chce interpelovat pana premiéra ve věci Státního fondu dopravní infrastruktury. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane premiére, vážení kolegové, na minulém jednání Sněmovny proběhla široká debata k rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, která trvala skoro tři hodiny. Kazem této debaty bylo, že po jejím ukončení pan ministr dopravy, byť chtěl vystoupit k položeným otázkám, nemohl vystoupit, poněvadž jsme potřebovali v časovém limitu schválit rozpočet. Byla to jistě veliká chyba, ale nedá se s ní nic dělat. Vyvstala celá řada otázek, která zajímá veřejnost.

Otázka první. Vztahy firma Kapsch a Státní fond dopravní infrastruktury. V rámci původní smlouvy byla uzavřena paušální roční částka 1,2 mld. korun, bylo v roce 1997. Od té doby byla uzavřena celá řada dalších dodatků, takže se předpokládá, že dneska fond platí firmě Kapsch 2 mld. korun ročně. Původní smlouva byla veřejná, každý si ji mohl ověřit. Dodatky jsou tajné. Veřejnost by zajímalo, co je předmětem těchto dodatků. Vysvětlení nebylo podáno.

Do stejné kategorie patří i telematika. Na telematiku dáváme miliardu ročně, 250 mil. Kapschi. Je třeba říci, že jedna tabule telematiky představuje třetinu krásné školy někde na vesnici. Výsledek, který nám dávají tyto tabule, je tristní: Udržujte vzdálenost! Dodržujte rychlost! Co míní vláda a ministerstvo v této záležitosti udělat?

To by byla první část mého vystoupení. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to byla interpelace poslance Petra. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, tady už avizuji k této interpelaci plus k té patnácté, pardon, šestnácté, že to budou dvě poslední interpelace z dneška, na které odpovím písemně. Tam je totiž těch otázek tolik, že kdybych to tady sypal z rukávu, bylo by to nezodpovědné a ani bych to prostě také neuměl. Je to na mě, ne na ministra dopravy. Chcete to tedy vědět ode mě, což je v pořádku, budete to mít.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže tato interpelace plus ta šestnáctá. Dobře. Dám prostor panu poslanci, který má právo ještě vystoupit.

 

Poslanec Břetislav Petr: Já využiji své minuty, protože těch otázek je výrazně víc. Poprvé v letošním financování bylo použito financování z dluhopisů. Takže v současné době financujeme dopravní stavby trojími penězi: českými, penězi z Evropské investiční banky, penězi z operačního programu a penězi z dluhopisů. Když jsem se několikrát ptal, které z těchto peněz jsou pro nás výhodné a nejvýhodnější, tak jsem nedostal odpověď. Já bych strašně rád věděl, které z těchto peněz jsou pro nás nejvýhodnější a zda děláme vše pro to, abychom právě těchto peněz při financování dopravní infrastruktury maximálně využívali.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano.

 

Poslanec Břetislav Petr: To je moje třetí otázka. A jelikož jsem zvládl tyto tři otázky v průběhu jedné interpelace, tak ta, která je vedena pod bodem číslo 14...

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím, je mi to jasné. Tuším, že 16.

 

Poslanec Břetislav Petr: Pod bodem 16. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně. Takto jsme vyřešili obě interpelace. Bude na ně vyhotovena odpověď panem premiérem ve lhůtě, která je stanovena jednacím řádem.

Můžeme pokročit k další interpelaci. Je to interpelace poslance Václava Šlajse, který chce interpelovat premiéra ve věci veřejných financí. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Šlajs: Vážený pane premiére, evergreenem posledních měsíců je stav veřejných financí, který je skutečně alarmující. A ten loňský schodek, skutečný schodek, 224 mld. korun, je varující. Příčina je určitě v hospodářské krizi, snížil se výběr daní, pojistného, ale není to jediná příčina. Topolánkova vláda nastartovala chybnou reformu veřejných financí, která veřejné finance připravila ročně o 80, možná 90 mld. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP