(10.40 hodin)
(pokračuje Vilímec)

Takže těch důvodů byla celá řada. Musím ale poznamenat, že komise i v součinnosti s Ministerstvem pro místní rozvoj činila i kroky k tomu, aby programy, které nebylo možné financovat z těch běžných evropských fondů nebo z resortních běžných programů, byly převedeny do speciálního programu Ministerstva pro místní rozvoj. Jak ale všichni víte, v první polovině minulého roku Topolánkova vláda padla. Tím byla zrušena a ukončila činnost i komise, která do té doby pomáhala obcím, a myslím, že pomáhala účinně, k tomu, aby peníze, které byly přislíbeny a vyčleněny, mohly čerpat.

Kdo zavinil pád Topolánkovy vlády, asi každý ví. Vědí i to i oba dva páni poslanci. Skutečně došlo minimálně do této doby k nedokončení toho, co zamýšlela vláda Mirka Topolánka.

Nechci obhajovat činnost komise brdských regionů, ale velmi mě překvapilo, poté co došlo ke změně garnitury v kraji Středočeském a v kraji Plzeňském, že zástupci, kteří tehdy byli nominováni za již levicové kraje, nebyli ani pan hejtman, ani paní hejtmanka, ani náměstkové hejtmanů, ale byli to v podstatě běžní členové zastupitelstva Plzeňského a Středočeského kraje. To také svědčí o pozornosti, kterou nové levicové vedení těch krajů ve vztahu k té komisi mělo.

Nechci zde debatovat dlouze o záležitosti pomoci brdskému regionu. Odmítám, že by se poslanci za ODS nevěnovali této záležitosti. Já jsem se tomu věnoval daleko více než oba dva páni poslanci. Daleko větší hodiny. Pokud pan poslanec Dolejš zpochybňoval výjezd vlády do brdského regionu, není to pravda. Vláda skutečně jednala se starosty obcí, jednali i páni ministři opakovaně a já jsem neslyšel ze strany starostů obcí nějakou kritiku na činnost komise pro brdský region. Ta komise několikrát jednala se starosty obcí, vykonala maximum toho, co vykonat mohla.

Nejsem tady od toho, abych obhajoval jednotlivé členy komise. Nejsem tady od toho, abych obhajoval jednotlivé starosty. I mezi těmi starosty, jak určitě oba dva páni poslanci vědí, jsou velké rozdíly. Některé obce připravily projekty, některé obce prostě projekty nepřipravily. To je asi běžná realita, máte starosty aktivnější a méně aktivní. V každém případě, a nechci své vystoupení směrovat jako nějakou debatu v Poslanecké sněmovně s pány poslanci o podpoře a minulosti podpory brdského regionu, v každém případě vítám ujištění pana ministra financí, že pokud dojde k nějakému jednání s ministry příslušných resortů za účasti zástupců Plzeňského a Středočeského kraje, a věřím, že i za účasti nás poslanců, kteří o této věci mluvíme, a pokud se najde nějaký způsob, jak obcím v této věci pomoci, tak pomoženo bude. To je myslím dobré ujištění, ale to není iniciativa, nebo není to výsledek iniciativy této interpelace. Myslím si, že to je kontinuální snaha této nové vlády nějakým způsobem těmto obcím pomoci.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Vilímcovi. Vidím ještě přihlášku poslance Richarda Dolejše, ale předtím se přihlásil ministr financí Eduard Janota s reakcí, takže mu dávám slovo. Prosím, ministr financí České vlády Eduard Janota.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Má představa je taková, že neprodleně poté, co tady skončí jednání Sněmovny, to znamená po tom další týdnu, v pondělí, kdy bývají jednání vlády, tak po vládě, řekněme v pět hodin, bych byl rád, kdyby se uskutečnila ta schůzka. Zúčastní se jí i ministři, kteří jsou za to odpovědní. My si připravíme podklady na tuto schůzku a poprosil bych pány poslance, aby zorganizovali tu druhou stranu, která by se toho jednání zúčastnila. To jednání může být, a navrhuji, aby bylo, na půdě Ministerstva financí. To znamená od příštího pondělí za týden v pět hodin večer bych navrhoval tento termín. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi financí. Nyní pan poslanec Richard Dolejš. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Richard Dolejš: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych krátce reagoval na kolegu Vilímce. Mě překvapuje to, že on teď tady plamenně hovoří o tom, jak podporuje dotace do brdských obcí, že byl v komisi. Já se ptám, proč se pan kolega nedotazoval současné vlády, jak bude v této věci postupovat. Protože my jsme měli pocit, že celá tato věc zůstala ladem. Je to opravdu především závazek ODS a záleží také na vás, jak se s tímto budete schopni popasovat i ve svých regionech.

Já bych chtěl zdůraznit jednu věc. Byla sice zrušena práce příslušné komise, ale náměstek ministra financí pan Fuksa, který je z ODS, který dokonce kandiduje do Poslanecké sněmovny, je stále na ministerstvu a myslím si, že mu nic nebrání v tom, aby příslušným obcím i z pozice náměstka ministra byl k dispozici a byl schopen jim případně vytvářet i servis. Takže bych apeloval na kolegy z ODS, aby svého spolustraníka v této věci výrazným způsobem aktivizovali.

Jinak ta narážka na vedení krajů. Já bych vás chtěl upozornit, že například Středočeský kraj, když vláda Mirka Topolánka přišla s tímto záměrem, se nepřipojil a nedeklaroval vůli finanční spoluúčasti na financování projektů. Středočeský kraj to radikálním způsobem za vedení Petra Bendla, místopředsedy ODS, odmítl a řekl, že to je věc vlády, případně evropských fondů.

A když jsme mluvili o té vábničce, tak kolega Vilímec vlastně potvrdil to, co jsem zde říkal. Protože ta vláda deklarovala něco, co nemohla v reálu stoprocentně naplnit. Pokud deklarovala miliardu 250 milionů a zároveň říkala, že to bude spolufinancováno z fondů Evropské unie, ze kterých ty obce ani nemohly čerpat, tak je jasné, že ty obce vodili za nos. Takže vy jste potvrdil to, co já jsem zde říkal ve svém úvodním vystoupení. To spíš na doplnění a jako reakce na diskusi, která zde proběhla.

Na druhou stranu si myslím, že v tuto chvíli je potřebné to, abychom vzájemně spojili síly a ve spolupráci s vládou a se starosty se pokusili dotáhnout do konce to, co bylo slíbeno a na co ty obce byly a jsou připraveny.

Jinak pokud sociální demokracie bude mít po parlamentních volbách větší vliv, bude mít vládní odpovědnost, jsem přesvědčen, že budeme schopni navázat na to, co zde je rozjednáno, rozjeto, a podporu brdským obcím dotáhnout do konce. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. To byla poslední přihláška do rozpravy k této věci. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí. Nikdo se nehlásí. Rozpravu končím. Ptám se, jestli navrhuje pan kolega Richard Dolejš nějaké usnesení. Ne. Bez usnesení. Takže považuji interpelaci za vyřízenou.

Protože ještě máme trochu času, otevřu interpelaci č. 3 dnešního dne, to je interpelace pana poslance Ivana Ohlídala na mistryni školství, mládeže a tělovýchovy Miroslavu Kopicovou, která mu odpověděla na interpelaci ve věci doktorských studentů ve veřejných vysokých školách. Interpelace se spolu s odpovědí předložila Poslanecké sněmovně jako tisk 978. Otevírám k této věci rozpravu a vidím přihlášku pana poslance Ivana Ohlídala. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, jak již pan předsedající řekl, moje písemná interpelace na paní ministryni Kopicovou se týkala postavení doktorských studentů na veřejných vysokých školách v České republice. Já stručně vyslovím podstatu věci, která je spojena s mojí interpelací. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP