(10.10 hodin)
(pokračuje Dolejš)

Neuspokojila však v plné míře oprávněné nároky obcí. Například ne všechny obce obdržely celou částku slíbenou na kofinancování příslušných projektů. Proto považuji za korektní odpověď na následující otázku. Očekávám, že zde bude jasná odpověď. Uvolní Ministerstvo financí zbývající část finančních prostředků určených pro I. etapu, tj. 250 mil. korun, tak jak se vláda zavázala? A zde bych chtěl slyšet jasné slovo pana ministra.

Z reakce pana ministra na mou písemnou interpelaci mám pocit, že vláda a Ministerstvo financí nehraje s brdskými obcemi fér hru a vodí je evidentně za nos. V tomto úspěšně navázala na přístup Občanské demokratické strany a vlády Mirka Topolánka. V podstatě není ani divu. Když se podíváme na personální obsazení a složení vedení Ministerstva financí, tak je nám všem jasné, že tomuto resortu vládne i nadále duch Miroslava Kalouska a Občanské demokratické strany.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, od začátku celé kauzy měla sociální demokracie pochybnosti o motivech předchozí vlády Občanské demokratické strany pomoci brdskému regionu. Upozorňovali jsme na to, že se evidentně jedná o pokus podplatit především obce, které nesouhlasily s umístěním radarové základny Spojených států v Brdech. Tuto interpretaci o veřejném úplatku vláda Mirka Topolánka vehementně odmítala. Budu citovat např. náměstka ministra financí za ODS pana Fuksu, který byl náměstkem v době ministrování pana Kalouska, ale i v době ministrování současného ministra. Budu citovat: "Vláda se tak rozhodla na základě svých výjezdů do této oblasti." Já tedy nevím, kolikrát tam vláda byla, ale dobře, asi tam nějaké virtuální výjezdy byly. "Tento krok vláda garantovala jako pomoc zanedbanému regionu, jehož vývoj byl negativně ovlivněn především díky svému sousedství s vojenským újezdem. Účelem investic není kompenzace za radar." Pan náměstek Fuksa evidentně mlžil a nemluvil pravdu.

Pokud se nyní vláda snaží z předchozích závazků vyvázat a předchozí přísliby bagatelizuje, např. tím, že je hospodářská krize a nejsou peníze, tak je evidentní, že se starosty a občany obcí byla sehrána špinavá hra a motiv pro zmíněné přísliby souvisel se záměrem umístění radaru v Brdech. Jediná okolnost, která se od roku 2007 totiž změnila, co se týká Brdska, ale i České republiky, je postoj Spojených států k umístění radarové základny. Spojené státy od tohoto záměru ustoupily a souběžně s tím se vláda přestala hlásit k celkovému závazku vůči brdskému regionu. V podstatě tento závazek hodila přes palubu. Považuji to za podvod a falešnou hru od samého začátku, na který bohužel doplácejí především obce a zastupitelstva postižených obcí.

Zaráží mě fakt, vážené kolegyně a vážení kolegové, že se k této hře Občanské demokratické strany na slepou bábu připojila také úřednická vláda Jana Fischera. Je nesporné, že brdské obce byly podvedeny, jak jsem již zmínil, a zasloužily by si od premiéra a ministra financí minimálně omluvu a korektní jednání, protože s nimi nebylo korektně komunikováno a bylo s nimi nedostatečně komunikováno. A my poslanci bychom si zasloužili minimálně to, abych na formulované otázky dostal jasné a konkrétní odpovědi. Děkuji v tuto chvíli za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Richardu Dolejšovi. Dalším přihlášeným v rozpravě je pan poslanec Václav Votava a pak se zeptám, jestli má zájem...

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, pane premiére, páni ministři, já jsem na toto téma ve sněmovně vystupoval již několikrát. Vystupuji i nyní po svém středočeském kolegovi Richardu Dolejšovi. Já zastupuji spíše plzeňskou stranu, i když problém samozřejmě máme oba stejný. Chci se tedy připojit k jeho vystoupení.

Budu se možná opakovat v některých svých vyjádřeních, která jsem učinil dříve, ale myslím si, že je dobře, že se tyto věci tady opakují, není to na škodu a je důležité některé věci připomínat, pokud nedochází k jejich řešení či tato řešení jsou nedostatečná.

Jak už bylo řečeno, Topolánkova vláda, vláda ODS, dala slib brdským obcím. Rozhodla svým usnesením z roku 2007, že tyto obce je třeba podpořit, že je třeba podpořit jejich rozvoj, a to právě v okruhu uvažované radarové základny. Mělo jít o priority jednotlivých obcí převážně do výstavby zanedbané infrastruktury, vodovodů, kanalizací, čističek, odpadních vod, rekonstrukcí základních škol, obecních bytů atd. atd. Bylo řečeno, že ano, tyto obce si zaslouží pozornost vlády, jsou zanedbány, je třeba jim pomoci. Bylo také rozhodnuto, že k tomuto účelu budou vyčleněny prostředky jak z národních zdrojů, tak se předpokládá, že tyto prostředky půjdou i z evropských dotačních titulů, a přímou pomoc od státu že tyto obce obdrží v částce 250 mil. korun, především na přípravu projektové dokumentace a spolufinancování prioritních akcí. Celkem tedy mělo jít zhruba o 1,25 mld. korun.

Chtěl bych zdůraznit, a to bylo vždycky zdůrazňováno Mirkem Topolánkem, vládou ODS, že tyto prostředky budou vždycky poskytnuty bez ohledu na to, zdali radar v Brdech stát bude, nebo nebude. Jak víme, americká administrativa po nástupu prezidenta Obamy oznámila, že s radarem již neuvažuje, a já se nemohu zbavit dojmu, že slib daný Topolánkovou vládou, byla taková jakási jenom vějička: Slíbíme jim prachy a zavřeme jim hubu! Že to říkám takto drsně, omlouvám se za to, ale opravdu si myslím, že to takto bylo! Prostě dáme jim peníze a oni budou zticha a už proti radaru až tak moc vystupovat nebudou. Spokojí se s tím, že dostanou nějaké peníze.

Interpeloval jsem i současného premiéra Jana Fischera v této záležitosti s tím, že chápu, že tato vláda s tímto slibem nemá de facto nic společného, nicméně že závazky předchozí Topolánkovy vlády by přece jenom plnit měla. Odpověď pana premiéra tehdy zněla: jsem si toho vědom, jsem si vědom toho, že dům se kupuje i s dluhy, a tak se s tím samozřejmě vláda bude muset nějakým způsobem vypořádat, byť ne třeba v plné výši.

Myslím si, že má-li platit výrok pana premiéra, že dům se kupuje i s dluhy, pak by mělo být snahou současné vlády tento dluh, nebo jinak slib daný brdskému regionu, také vyrovnat bez ohledu na to, jak byl slib daný Topolánkem tehdy myšlen. A já si myslím, že to byla, a to řekl můj předřečník, nedobrá, nečistá hra ze strany Topolánka, ze strany Občanské demokratické strany. Sliby se slibují, blázni se radují, se občas také říká. A tak to možná i Topolánek myslel.

Skutečnost je taková, že obce obdržely, a věřím tomu, že právě po provedených intervencích, po interpelacích, které tady zazněly, část prostředků. V listopadu minulého roku obdržely 15 mil. korun, v prosinci vláda schválila dalších 22 mil. korun. Ty také, domnívám se a mám takové informace, že měly dorazit do obcí. Celkem tedy dostaly zhruba 37 mil. korun na řešení opravdu nejpalčivějších problémů, kdy v dobré víře rozpracovaly, rozestavěly, začaly realizovat investice, bohužel peníze samozřejmě jim na to nestačily. V dobré víře říkám, v dobré víře v to, že slib, který jim byl dán, prostě platí. Já si myslím, že to je velice slabá náplast, těch cca 37 milionů korun.***




Přihlásit/registrovat se do ISP