(16.10 hodin)

 

Poslanec David Šeich: Vážená paní předsedající, vážené dámy poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane premiére, dovolte mi, abych se z tohoto místa pokusil ještě jednou apelovat na zbytky zdravého rozumu a soudnosti v této Poslanecké sněmovně, abychom měli odvahu zatáhnout za záchrannou brzdu a nezpůsobili havárii se všemi občany ČR společně na palubě.

Víte, že je to několik týdnů, kdy v ČR byli experti Evropské komise. Zaráželi se nad rekordním růstem veřejného dluhu a nad stavem veřejných financí. Doporučovali určitá opatření a nezůstalo to ani bez hrozeb případných sankcí Evropské komise, pokud by nebyl naplněn program dostání veřejných financí pod kontrolu. Víte, že je to jenom několik dní, kdy byli v ČR experti Mezinárodního měnového fondu a v podstatě doporučovali to, na čem se shodují všichni, kdo mají určitou základní ekonomickou racionalitu. To znamená říkají: Vaše veřejné finance jsou ve velmi špatném stavu, musíte něco dělat, musíte reformovat penzijní systém, musíte reformovat zdravotní systém, musíte sbližovat sazby daní, možná mírně nechte daně růst, ale současně musíte sáhnout do velmi rozbujelého sociálního systému. Bez toho vaše veřejné finance pod kontrolu nedostanete!

Je to také vláda, která si je vědoma tohoto stavu, a je to i pan premiér ČR, který tu vystoupil. I vláda navrhuje v podstatě sérii opatření, na které se shodují všechny racionální politické subjekty, to znamená dostat veřejné finance pod kontrolu, mírně zvyšovat daně, sáhnout do velmi rozmařilého sociálního systému, pokusit se sblížit sazby daní, reformovat penzijní a zdravotní systém. Myslím si, že samozřejmě můžeme všechny tyto instituce považovat za agenty Občanské demokratické strany, můžeme považovat vládu, ve které sociální demokracie má polovinu svých zástupců, za agenty občanských demokratů a TOP 09, samozřejmě můžeme experty Mezinárodního fondu a Evropské komise považovat za agenty ODS a TOP 09, ale ve skutečnosti je to prostě zdravý rozum, který nemůžeme postrádat.

Bohužel sociální demokracie jediná spolu s komunisty odmítá přijmout fakt stavu veřejných financí a je připravena do voleb, a možná i po nich, stav veřejných financí ignorovat a pokračovat v trendu vedení volební kampaně za státní peníze.

Jinak hluk, paní předsedající, je poměrně vysoký v Poslanecké sněmovně.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, pane poslanče. Omlouvám se vám a prosím všechny paní poslankyně a pány poslance, kteří si přejí věnovat svou pozornost tomuto tisku, aby snížili hladinu hluku v sále. Kdo si tak nepřeje, nechť tento sál opustí. Tím k zachování zdravého životního prostředí přispěje nejlépe. Děkuji vám za pochopení.

Pane poslanče Šeichu, pokuste se pokračovat.

 

Poslanec David Šeich: Je jasné, že politické strany před volbami jsou velmi opatrné v redukci svých slibů a snižování veřejných výdajů. Na druhé straně to, co předvádí sociální demokracie, to znamená absolutní ignorace obrovského problému, který tady je, a předstírání, že problém neexistuje, je opravdu smrtelné přidávání páry ve chvíli, kdy se řítíme s lodí na mělčinu. Myslím si, že to je opravdu velmi smrtelná ruská ruleta, kterou tady neustále sociální demokracie hraje. Jediným cílem je zvítězit v příštích volbách. Cena je ale příliš vysoká! Myslím si, že opravdu bychom měli platit své kampaně za své stranické peníze, vyvěšovat si billboardy a své vlastní reklamy, ale strategie vedení volební kampaně za prostředky státu, to znamená předkládáním jednotlivých naprosto populistických, nerealistických návrhů a uplácením jednotlivých sociálních skupin, to znamená vedení volební kampaně vůči maminkám s dětmi, vůči důchodcům, vůči lidem, kteří jsou handikepovaní nebo se starají o handikepované lidi, je velmi neetické a velmi, řekl bych, nevkusný způsob vedení volební kampaně, zejména ve chvíli, kdy tím totálně ruinujeme veřejné finance.

Z toho Janotova balíčku, samozřejmě to si nepředstírejme, tady žádný Janotův balíček není. Ten je dávno roztrhán a poslední jeho zbytky jsou trhány v této chvíli. Čili nějaká iluze dohody o Janotově balíčku v této chvíli podle mého názoru neexistuje a jsou to jenom torza, zbytky toho, na čem jsme se sice teoreticky domluvili, ale sociální demokracie v zájmu volební kampaně roztrhala na totální kousky.

Sociální demokracie také přímo útočí na jeden ze svých cílů, které popsala, to znamená přijetí eura. Pan předseda rozpočtového výboru a předseda klubu sociální demokracie minimálně verbálně, a to většinu času, ne jako ministr financí - jako ministr financí spíše velmi přispěl k tomu, aby euro přijato být nemohlo, ale velmi verbálně, minimálně v době, kdy nebyl ministrem financí, a částečně také v době, kdy byl, rétoricky podporoval, slovy sociální demokracie, přijetí eura v co nejbližší době, tlačil vládu ODS, že není dostatečně silná, aby stanovila jasné datum přijetí eura, a říkal, že sociální demokracie je subjektem, který chce stanovit jasné datum, chce toto datum dodržet a chce brzy euro přijmout. Na druhou stranu to, co navrhuje, samozřejmě neumožňuje euro přijmout nikdy. Bez opatření, která bychom přijali, bude veřejný dluh stále nad 5 %, během deseti let se zdvojnásobí a přijetí eura nebude možné. Čili sociální demokracie jde přímo proti svému cíli, který deklarovala: stanovení jasného data přijetí eura, dodržení nějakého programu přijetí eura a zavedení eura v nejbližší možné době. A tím, co navrhuje v jednotlivých návrzích, které v součtu znamenají sekeru veřejných dluhů dalších 14 mld., podle některých výpočtů více jak 20 mld., znamená nepřijetí eura nikdy nebo v době, která je pro nás daleko vzdálena.

Myslím si, že si musí sociální demokracie uvědomit, že sice krátkodobě tímto může pozvednout své volební preference, ale střednědobě se jí to vrátí a efekty se obrátí proti ní, protože přivede český stát k bankrotu, může ohrozit, může devalvovat úspory občanů, které mají v bankách, přímo svými návrhy útočí na firmy, protože fiktivním získáním peněz z velkých podnikatelů, z lidí, kteří mají velké příjmy, ve skutečnosti získá mizivé setiny procent státního rozpočtu a vypudí spoustu těchto firem do daňových rájů. Skutečnost o tom svědčí ta, že o 2153 firem, nejvíce v historii, se přesunulo v minulém roce do daňových rájů a už je to 11 143 firem, čili nejsou to nějaké elitní firmy. Prostě více jak 11 tis. firem se přesunulo do daňových rájů, a bude-li jim sociální demokracie neustále zvyšovat daně, tak se přesunou úplně a nebudou v ČR danit nic. Samozřejmě firmy, které se přesunout nemohou, protože jsou to běžní řemeslníci, živnostníci, malé a střední firmy, ti se samozřejmě přesunout nemohou, ti prostě jenom propustí své zaměstnance. Čili myslím si, že ti zaměstnanci, kteří ztratí práci, a armáda nezaměstnaných, kterou návrhy sociální demokracie vytvoří, samozřejmě to také v nějaké chvíli sociální demokracii spočítají.

Sociální demokracie současně pracuje s fiktivními a s neexistujícími příjmy, kterými své rozhazovačné návrhy chce nahradit. Oblíbenou pohádkou je dividenda z ČEZu. Myslím si, že to už jsme si tu popsali, že je to čekání na Ježíška, který nikdy nepřijde, a všichni dospělí vědí, že dárky musí nejprve rodiče nakoupit, aby je posléze mohl někdo rozdělovat. Čili je to v tomto smyslu velmi dětinský a velmi naivní přístup, který věří, že opravdu lidé, dospělí občané ČR, budou na tuto pohádku, na tento vánoční příběh o Ježíškovi z ČEZu věřit. Je to pokus o předstírání důvěry v to, že jsme schopni získat prostředky ze zrušení velké ekologické zakázky. U této velké ekologické zakázky nebyla dána žádná cena, neznáme cenu. Alternativou je, že bude vypisováno každý rok 50 soutěží na nějaké ekologické zakázky s nějakou cenou, která také nebyla podána, a vytváříme fikci, že když tyto fiktivní nepodané nabídky, jejich rozdíl bude větší než nula, získáme tím nějaké příjmy. Jsou to naprosto hypotetické peníze, které samozřejmě nikdy nikdo neviděl a nikdy také neuvidí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP