(14.50 hodin)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí paní poslankyně Jakubková. Připraví se pan poslanec Kalousek. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Děkuji. Pane předsedo, členové vlády, kolegyně, kolegové, žádám o zařazení nového bodu. Žádám o vystoupení pana premiéra Fischera k situaci způsobené katastrofálním znečištěním ovzduší v Moravskoslezském kraji a prostřednictvím předsedajícího jej prosím, aby reagoval na zprávu a návrh, které přednesu.

Vážený pane premiére, lidé v Moravskoslezském kraji bydlí a pracují v prostředí, které je v rozporu se zákonem, Ústavou, Listinou základních práv a svobod i evropskou listinou lidských práv. Důvodem je silně znečištěné ovzduší. Nejvíce tamní obyvatele moří prach. Imisní limit je možné dle normy překročit maximálně 35krát v roce. Limit je překračován z téměř čtyř pětin celkového počtu dní. Příčin je celá řada. Nelze říci a nemá cenu se dohadovat, zda tím hlavním viníkem jsou pouze velké průmyslové podniky, lokální topeniště, zplodiny přenášené do České republiky z Polska, doprava či další zdroje. V Moravskoslezském kraji dosahují škodliviny dlouhodobě nejvyšší koncentrace. Kraj je zobrazován jako černá skvrna na mapě Evropy. Úroveň znečištění ovzduší, kterému jsou lidé vystavováni, může ovlivňovat dýchací cesty, plíce, kardiovaskulární systém, škodliviny prostupují do krve a ovlivňují mozek, slezinu, játra, placentu i plod. Analýza nemocnosti dětí do pěti let v roce 2009 byla dvakrát vyšší než o rok dříve. Nezvykle často se objevují zápaly plic u dětí do jednoho roku, stoupá výskyt rakovinných onemocnění.

Můžeme hovořit o časované bombě, kdy neřešení současných problémů může přinést v příštím období významné ekonomické náklady na řešení nemocnosti a hospodářských ztrát z toho plynoucích. Prostředí, které není k životu, je brzdou rozvoje regionu. Ten v takovém případě nezajistí ani zbytečná a drahá dálnice D47.

Pane premiére, prosím, pomozte lidem prosadit právo na zdravé životní prostředí. Stále schází informace, vůle, nástroje i finanční prostředky, které by situaci zlepšily. Vážený pane premiére -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Paní poslankyně, já vás přeruším. Myslím si, že toto už patří do toho bodu, který zařadíme, protože už přímo žádáte nějakou odpověď. To není zdůvodnění toho bodu. Proto bych vás poprosil, spějte k závěru odůvodnění. Děkuji.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Ano, pane předsedo. Já tedy řeknu, co vlastně od pana premiéra žádám.

Vážený pane premiére, žádám vás o zasedání vlády v Moravskoslezském kraji, žádám vás o jednání s resorty, kraji, vědci, nevládními organizacemi a dalšími. Žádám vás o jednání, na němž bez vášní a na základě objektivních dat budete hledat řešení. Je třeba se postavit k problému čelem a jasně říci, co je prioritou.

Je zcela zřejmé, že jde o záležitost, která překračuje možnosti kraje. Nelze čekat jednoduché řešení, ale mix legislativních, administrativních, technologických a také finančních opatření. Řešení musí být systémové, komplexní, především rychlé a účinné.

Vážený pane premiére, strávila jsem celý poslanecký týden ve svém kraji, konkrétně v Ostravě, nedaleko komínu hutě ArcelorMittal. Já vím, o čem mluvím. Já tam žiji.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Já ale jsem tolerance sama. Příště vám odeberu slovo, protože to už skutečně mělo být až ve schváleném bodu - diskuse, rozprava a žádost o odpovědi pana premiéra.

Nyní vystoupí pan poslanec Kalousek, připraví se paní poslankyně Horníková. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, já naprosto chápu časový tlak, pod kterým je Poslanecká sněmovna při snaze projednat to maximum bodů ještě do konce tohoto volebního období. Přesto si dovolím požádat o jeden bod, který byl již opakovaně vyřazen z programů předcházejících schůzí. Je to poslanecký návrh poslanců Miroslava Kalouska, Vlasty Parkanové, Pavla Severy a dalších, kterým se mění některé zákony v souvislosti s dočasným snížením příspěvku politickým stranám a hnutím. Je to návrh zákona, kterým by si politické strany pro příští tři roky, tedy dočasně, vzhledem k rozpočtové nouzi snížily výši podílu státních příspěvků. Snížily by se tedy mandatorní výdaje státního rozpočtu, které směřují vůči našim vlastním institucím, vůči politickým stranám, za které my kandidujeme.

Dovolte, abych řekl, že pokládám když ne za neetické, tak minimálně za neprozíravé, abychom projednávali na této schůzi celou řadu zákonů, které ovlivňují výši mandatorních výdajů směrem jak obyvatelstvu, tak k institucím navázaným na státní rozpočet, a vůbec odmítli diskutovat o výši mandatorních výdajů, které jsou směřovány pro naše politické strany, tedy pro naše vlastní instituce. Řeknu-li to lidově, že bychom odmítli šetřit sami na sobě.

Pokládám to za nemožné. Pokládám za možné, že budeme diskutovat o tom, že to nebude o 50 %, že to bude o 40 %, o 30 %, o 20 % a že zvítězí většinový názor Sněmovny. Nepokládám ale za možné, že Poslanecká sněmovna řekne "vůbec o tom nechceme diskutovat", a jediné instituce navázané na státní rozpočet, které nebudou šetřit v následujícím období, jsou politické strany. Já prosím o elementární solidaritu parlamentních politických stran se všemi institucemi navázanými na státní rozpočet, ať už jde o rozpočtové organizace, příspěvkové organizace, občanská sdružení, zejména občanská sdružení pracující v sociálních a zdravotních službách. Ti všichni jsou navázáni na výdaje státního rozpočtu a ti všichni budou přinuceni v následujícím roce šetřit. A je to tak nutné a nezbytné. Ale já prosím, aby se s nimi politické strany solidarizovaly, aby také ony uměly šetřit samy na sobě.

Jsem hluboce přesvědčen, že jsme toho mocni, že jsme ve vlastních institucích, ve vlastních politických stranách, schopni snížit provozní výdaje. Žádáme-li to ode všech ostatních, my sami u sebe to přece musíme umět žádat také. A z tohoto důvodu si dovoluji požádat, aby sněmovní tisk 922, poslanecký návrh, který jsem již citoval na začátku své řeči, byl zařazen na zítřejší program schůze jako první bod, hned ráno. Jsem přesvědčen, že první čtení je pouze několikaminutová záležitost. Podrobnou diskusi pak povedeme ve výborech.

Já vám děkuji za pochopení a děkuji za to, že Sněmovna bude solidarizovat se všemi institucemi navázanými na státní rozpočet a že budeme ochotni šetřit i sami na sobě. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí paní poslankyně Horníková, připraví se pan poslanec Hamáček. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Hezké odpoledne. Dámy a pánové, vážený pane předsedo, požádám o pevné zařazení dvou bodů.

Jedním z nich je bod číslo 30 ve stávajícím programu. Je v kapitole druhých čtení. Je to tisk 843. Já bych poprosila o jeho pevné zařazení na pátek 29. ledna. Zatím jsem zaznamenala jeden návrh, návrh pana kolegy Jandáka, takže prosím, aby byl zařazen jako bod číslo 2, bude-li schválen návrh pana kolegy Jandáka.

Druhý návrh zde přednesl již můj kolega, předseda poslaneckého klubu pan kolega Tluchoř. Jedná se o znovuzařazení do prvního čtení tisku 805, občanského zákoníku. Tady bych poprosila o pevné zařazení tohoto tisku pro první čtení na úterý 2. února odpoledne. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Hamáček, připraví se pan poslanec Kratochvíle. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP