(16.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Faktická poznámka, pan poslanec Petr Nečas.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, kdyby si pan hejnec Rath přečetl návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, což by jako poslanec měl, když o něm má hlasovat, což zjevně neučinil, jinak by takto kompetentně tady nevystoupil, tak by věděl, že v tuto chvíli debata není vůbec o prostředcích na výstavbu dálnic ve Státním fondu dopravní infrastruktury. Zůstávají tam pouze prostředky na kofinancování evropských programů, pouze prostředky na financování dluhopisových programů, především D47, jsou tam malé prostředky zhruba ve výši 1,5 miliardy na zakonzervování stávajících rozestavěných staveb.

A to, o čem mluvíme, je dramatický propad prostředků na údržbu silnic a dálnic v příštím roce, které se vašimi pozměňujícími návrhy sníží z objemu 8 miliard na 3 miliardy korun s dopadem na obrovské množství především malých stavebních firem, s dopadem propouštění tisíců dělníků z těchto firem. O tom teď hlasujeme, ne o nějakých kilometrech předražených dálnic, protože na ty už ve Státním fondu dopravní infrastruktury národní prostředky nejsou.

Takže prosím, pane hejnče Rathe, prostudujte si příslušnou dokumentaci a příslušný sněmovní tisk ještě do pátku, budeme o tom hlasovat. Měl byste vědět, o čem hlasujete. Děkuji. (Potlesk z lavic ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Řádně přihlášení páni poslanci v pořadí Prosek, Hovorka, Sobotka. Pan poslanče Prosku, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, členové vlády, milé dámy, vážení pánové, já si myslím, že dnes už po té celodenní debatě tu nemůže být nikdo, kdo by nerozuměl tomu, o čem je tu řeč. Ale kdyby tomu tak bylo, dovolím si jedno přirovnání, a to přirovnání, které je každému z nás nejbližší, a to přirovnání k rodinnému rozpočtu.

Každá druhá nebo třetí rodina se setká se situací, kdy je někdo dlouhodobě nemocný a sníží se příjmy, nebo kdy někdo z živitelů rodiny přijde o zaměstnání a chvíli mu trvá, než najde nové, nebo prostě že rodinu opustí jeden z výdělečně činných, nebo dokonce že se narodí dvojčata, a potom také ten poměr příjmů a výdajů se mění.

V pravicově uvažující rodině se to řeší tak: prostě žena si najde nějaké domácké zaměstnání, aby posílila rodinné příjmy, otec přestane vyplácet dětem kapesné a pošle je mazat na brigádu. To jim ostatně mravně a výchovně jedině pomůže. Odloží se koupě nového koberce a omezí se spotřeba dražších věcí.

V levicově uvažující rodině okradou sousedy, ba co hůř, okradou vlastní děti (Poslanci nalevo buší do lavic, zprava zní mohutný potlesk. V sále je strašný hluk, řečník musí křičet.), protože co jiného to je, než když se zvýší dluh, který budou muset naše děti zaplatit. (Potlesk trvá.)

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Faktické poznámky. Nejprve paní poslankyně Čurdová, poté paní poslankyně Bohdalová, dámy. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji. Vážený pane kolego prostřednictvím paní předsedající, buďte tak laskav a ve své ideologické argumentaci nezneužívejte české rodiny. A je jedno, jakým způsobem uvažují, jestli doleva, nebo doprava. To, čeho jste se dopustil, je největší sprosťárna, kterou jsem za sedm let v této Sněmovně slyšela! (Opět hlasité reakce zprava i zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Faktická poznámka paní poslankyně Bohdalové.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Vážení přátelé, každá normálně fungující rodina ať z levého, či z pravého spektra vede děti ke dvěma věcem od mládí: ke slušnosti, ke vzdělání a k práci. To znamená jakmile mohou, chodí na brigády a podobně. Takže co nám to tady vykládáte, pane kolego!

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Faktická poznámka pan poslanec Zdeněk Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, páni poslanci, paní poslankyně, já myslím, že tady pan poslanec předvedl naprostou neúctu k rodinám, protože na Moravě kdyby takový neschopný poslanec doma vysvětloval, že není schopen vydělat, a byl nefachčenko jako pan poslanec zřejmě, tak ho žena požene a řekne: "Tato, běž vydělávat!" A ne že tady bude vykládat, jak rodinu začne okrádat. Myslím si, že pan poslanec by se měl nejdříve přihlásit k tomu, jak okradli rodiny v této zemi oni. Sebrali pracujícím rodinám dětské přídavky (hlasitý projev nesouhlasu zprava), obrali je, o co mohli, a teď tady vysvětlují, že na nic nemají. Snížili daně těm nejbohatším a vysvětlují, že prostě dát nemůžou, protože oni budou mít menší bazény, budou si muset koupit menšího ofrouda a podobně.

Chápu to, že vám sociální demokracie nevyhovuje. Kdybyste mohli, tak na nás pošlete policajty, pošlete vojáky. Ale to nemůžete v demokracii. Ale vy se začínáte blížit extremistům. Vy nadáváte na komunisty a na minulý absolutistický režim, a začínáte používat stejné manýry!

Já myslím, že by to chtělo, aby tady v této Sněmovně už konečně začala taky věcná debata, a ne tyhle ty hlouposti, které tady neustále předvádějí poslanci ODS. A myslím si, že by bylo dobré asi začít hlasovat a začít rozhodovat o tom, kdo a jaké priority v této zemi zastává. Někdo holt prosazuje ty bohaté, kterým nechce sáhnout na daně, a na druhé straně klidně obere rodiny s dětmi, zdravotně postižené a důchodce. (Potlesk několika poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Faktická poznámka paní poslankyně Jakubková.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Dobrý den, dámy a pánové. Prostřednictvím předsedající panu poslanci Nečasovi. Já jsem chtěla říct k tomu Státnímu fondu dopravní infrastruktury, já si myslím, že tam nejde o to, že ubude práce a prostředky pro malé firmy - nebo tedy panu kolegovi Proskovi, jestli to nepletu. Ale tam ubudou penízky, které mizí beze svědků v soukromých kapsách. Tam ubudou penízky, které jsou určeny kartelům, protože kartely připravují naši zemi o 30 až 50 % prostředků, které by mohly jít na věci veřejné. A takhle končí v tom neprůhledném Státním fondu dopravní infrastruktury. Hovořím tady o tom čtyři roky a budu o tom hovořit i letos. A mluvím o tom při projednávání státního rozpočtu proto, že ze státních peněz jde do tohoto fondu 38 miliard. Nejedná se o žádné milionky, jedná se o desítky miliard. A ne že všechny jsou investovány špatně, to tím nechci říct. Ale řada peněz jde opravdu jinam, než by jít měla.

Děkuji za pozornost. (Zatleskání.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ministr dopravy pan Gustav Slamečka, poté pan poslanec Kalousek. Ne. Takže pane ministře Slamečko, máte slovo.

 

Ministr dopravy vlády ČR Gustáv Slamečka (Slovensky.) Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, reaguji na paní poslankyni Jakubkovou. Klidně si sundám dolů sako, klidně jí ukážu ty kapsy, že mi z nich nic nevypadne.

Já jsem jen chtěl reagovat na toto vystoupení, protože vystoupení paní poslankyně Jakubkové jsou vždycky pro mě takovým lakmusovým papírkem, jestli je rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury v pořádku. Takže já jí za to vystoupení děkuji, protože opět mi ho svým vystoupením potvrdila a věřím, že i nám ostatním.

Co se týká pana doktora Ratha, já se nechci politicky vyjadřovat. Nikdy jsem se nevyjadřoval k lékařům ani to dělat nebudu. Ale skutečně zase bych byl velmi rád, kdybychom taková prohlášení, že jsou dálnice předražené, abychom to neříkali jenom pro tisk, ale abychom měli skutečně ty důkazy. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Řádně přihlášení páni poslanci Hovorka a Sobotka, zatím poslední v této diskusi. Pane poslanče Hovorko, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP