(15.50 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Zarovnat platy veřejných zaměstnanců na úroveň roku 2008, srovnat dotace na sociální služby na úroveň předchozího roku. Co je na tom za populismus? Chceme podpořit částkou 1,5 miliardy korun české zemědělce. Celkově ty přesuny, ty změny struktury výdajové části státního rozpočtu, představují 11,5 miliardy korun. Z celkových výdajů 1185 miliard to znamená, že se nejedná ani o jedno procento celkových výdajů. Rozum do hrsti, jestli to stojí za politickou krizi, za ekonomickou krizi. (Neklid v pravé části jednací síně.) Tu krizi nevyvolává sociální demokracie, ale ten, kdo takovýmto způsobem staví ultimáta.

My jsme zkrátili nebo redukovali naše návrhy změn pouze na tři návrhy, které jsou z našeho hlediska ty nosné a podle našeho názoru potřebné. Za celou dobu té diskuse, kdy ODS používala standardní argumenty, jsme neslyšeli odpovědi na ty otázky, které jsem kladl ve svém úvodní projevu (nesrozumitelné poznámky z pravé části síně), kde jsem hovořil o tom, že schodek státního rozpočtu tohoto roku bude někde mezi 200 až 220 miliardami korun, že v minulém roce se navýšil veřejný dluh o 85 miliard korun, že tedy vládní koalice vedená ODS navýšila za dva roky veřejný dluh o 300 miliard korun. To jsou fakta. Jak chce ODS jako rádoby hlavní strana české demokracie nám dávat lekce z hospodárnosti ve výdajích? Vy přeci prosazujete projekty, jako jsou ekologické škody, opt-outy, důchodové zabezpečení, a na druhé straně byste šetřili na lidech, na sociálních ústavech, na ústavech sociální péče, na veřejných zaměstnancích a obecně na zaměstnancích? Slyšeli jsme tady domněnky od člověka, který údajně vede živnostníky, že je to špatné, pokud se budou udržovat mzdy alespoň na úrovni předchozího roku. No ale přeci z čeho ti živnostníci budou žít, když nebudou mít příjmy zaměstnanci? No přeci oni nebudou utrácet.

Je potřeba ty věci vidět nejen z toho fiskálního hlediska, ale také z hlediska národohospodářského. Sociální demokracie od začátku, od prvního čtení rozpočtu deklaruje, že přistupuje k rozpočtu zcela konstruktivně. My podpoříme přijetí, my podpoříme rozpočet na rok 2010, ať bude v jakékoli podobě, tak jak projde, s případnými pozměňovacími návrhy a ty podle našeho názoru nejsou nějak rozsáhlé. Sociální demokracie si neklade žádné předběžné podmínky pro přijetí rozpočtu, nechce jít cestou nějakých justamentů.

Pokud, prostřednictvím předsedajícího pane Nečasi, si myslíte, že rating České republiky se změní na základě tohoto rozpočtu, tak vám chci říci, že tomu tak nebude. To bude už mnohem dříve, to bude začátkem příštího roku, až se světové instituce včetně tedy těch ratingových firem dozvědí, jak jste hospodařili v tomto roce, jaký je schodek státního rozpočtu, těch 200 až 220 miliard, to bude znamenat pokles ratingu, to je zřejmé. (Výkřiky z pravé části jednací síně.) Pokud ODS nepodpoří v jednom šiku s komunistickou stranou státní rozpočet, má plnou odpovědnost za destabilizaci státu, za destabilizaci jeho ekonomiky a následnou politickou krizi. (Slabý potlesk z pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dvě poznámky faktické: první pana poslance Kalouska, druhá pana poslance Ivana Langera. Vážený pane poslanče Kalousku, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Paní předsedající, dámy a pánové, já už tu debatu nechci nijak prodlužovat. Rád bych jenom vysvětlil z jiného úhlu onu větu, která tady padla: dát peníze lidem. Ona zní hezky, a kdyby skutečně tady byla k dispozici nějaká likvidita, tak by to mělo i svoji logiku. My ale nemůžeme dát lidem jiné peníze než ty, které si půjčíme. A budeme-li předpokládat normální běžnou úrokovou míru a budeme-li předpokládat normální průběh inflace, tak za každý milion korun, který teď v sociálním nadšení dáme lidem, budou mít titíž lidé za deset let na krku dva miliony dluhu. A to jsou ty dva různé úhly pohledu. Jedna strana této Sněmovny chce dát lidem milion korun, ta druhá je chce uchránit před dvěma miliony dluhu. Ať si vyberou lidé sami, co více si přejí. (Slabý potlesk z pravé části jednací síně.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Faktická poznámka pana poslance Langera, poté pan poslanec Rath, taktéž s faktickou poznámkou. (K řečnickému pultu jde pan poslanec Rath.) Avizovala jsem, pane poslanče Rathe, vaše předřečníky.

 

Poslanec Ivan Langer: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, dovolte mi několik stručných poznámek k vystoupení pana poslance Paroubka. Jeho vystoupení by se dalo nazvat tím známým rčením "zloděj křičí: chyťte zloděje!". Občanská demokratická strana je zvyklá držet slovo. Občanská demokratická strana je zvyklá na to, že se dohody plní. A dohody byly učiněny a hovořilo o nich několik mých předřečníků. Ty dohody se promítly do takzvaného Janotova balíčku a Janotův balíček se promítl do vládního návrhu rozpočtu. Bývaly časy, kdy i sociální demokracie držela slovo a plnila dohody. To bylo ještě předtím, než se jejím předsedou stal Jiří Paroubek.

Já bych chtěl z tohoto místa požádat všechny, aby drželi dohody, aby nežili ze dne na den a nebyli jako korouhvička, která se otáčí podle větru, který zrovna zavane odtud či odjinud.

A poslední poznámka. Ta nová teorie, která zde byla prezentována, o tom, jak je třeba zadlužit stát, aby se živnostníci měli dobře, je úplně stejně absurdní, jako když tady někdo vystoupí a řekne: netrestejte zloděje, který okradl živnostníka, on do toho krámu přijde zpátky a ty ukradené peníze utratí za zboží, které si od něj koupí. (Potlesk z pravé části jednací síně.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Faktická poznámka - pan poslanec David Rath.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, bohužel, leckteří řečníci v této sněmovně rádi pravdu velmi deformují. Zdeformoval ji pan Nečas, zdeformoval ji pan Kalousek a snaží se tady vytvářet virtuální dojem, že tím, že sociální demokracie chce zachovat platy zdravotníkům, hasičům, učitelům, vědcům a dalším pracovníkům ve veřejné sféře, zadluží naši zemi. Tak za prvé, pan Kalousek by nám měl sdělit, kolik jich zadlužil on jako ministr financí, protože to byl jeho rozpočet, který má dnes deficit a bude mít deficit přes 200 miliard, čili je to největší dlužník mezi ministry financí v české historii. Takže to je jeden fakt.

Druhý fakt. Dámy a pánové, nedělejte přece z lidí hlupáky. Vy sami dobře víte, že ty peníze přesouváme z jiných kapitol. Tak tady, pane Nečasi a Kalousku, řekněte těm lidem, že postavíme navíc zhruba pět kilometrů předražených dálnic a oni kvůli tomu musí dostat nižší platy! To jsou vaši asi kamarádi z betonových lobby, že o to tak bojujete, o těch několik miliard, na pět, maximálně sedm kilometrů předražených dálnic. Ty chcete zaplatit. To je váš boj. A tyto, těch pět kilometrů dálnic mají zaplatit všichni lékaři, zdravotní sestry, učitelé, vědci a další pracovníci, hasiči, policisté. Taková je realita. Toto řekněte lidem, a ne ty své žvásty! (Zprava se ozývá óóó, poslanci ČSSD tleskají.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP