(15.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní se ujme slova pan poslanec Petr Nečas, zatím poslední řádně přihlášený do rozpravy. Vážený pane poslanče Nečasi, máte slovo.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážený pane předsedo vlády, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové, občanští demokraté jsou připraveni podpořit návrh státního rozpočtu tak, jak ho vláda předložila. Přestože máme celou řadu výhrad, přestože sami bychom si představovali některé odlišné rozpočtové priority, jsme připraveni hlasovat o návrhu státního rozpočtu přesně do poslední koruny ve vládním znění.

Současně musím jednoznačně říci, že návrhy, které tady padly v podobě pozměňovacích návrhů, ve své velké části jsou návrhy, které zvyšují deficity veřejných financí. Mimo vši pochybnost návrhy, jak jsem tady již uvedl v jedné ze svých faktických poznámek, které se týkají snižování výdajů na důchody, snižování výdajů na nemocenské, mimorozpočtové příjmy pro Státní fond dopravní infrastruktury, jsou výdaje, které ve svém důsledku zvýší deficity veřejných financí o téměř dvě desetiny procenta hrubého domácího produktu. Vezmeme-li také současně v potaz, že paralelně s tímto návrhem státního rozpočtu se tady projednávají další návrhy novel zákonů, které se týkají nemocenské, týkají se důchodové problematiky a týkají se také zdravotních poplatků, jejich celkový úhrn z hlediska deficitu veřejných financí dosahuje téměř 14,5 mld. korun. To je opět zvýšení deficitu veřejných financí o 0,56 % hrubého domácího produktu.

Jinými slovy, dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, hlasováním pro tyto pozměňovací návrhy stavíme vlak na kolej, která pojede do nádraží jménem deficit veřejných financí ve výši přesahující 6 %, to znamená o 0,7 až 0,8 % hrubého domácího produktu vyšší, než se zavázala vláda, vyšší, než měl zajistit vládní protideficitní balíček.

Právě v těchto dnech zveřejnila média informace o tom, že byl snížen rating Řecku agenturou Fitch Ratings pod úroveň investičního stupně A. Myslím si, že to by pro nás mělo být výrazné memento. Řecko je země přibližně stejně veliká jako my. Z hlediska hrubého domácího produktu na hlavu podle parity kupní síly je nepatrně silnější než my. Ano, pravda, více zadlužená, na druhé straně Řecko je dlouhodobým členem Evropské unie a také členskou zemí eurozóny. Přesto této zemi bude snížen rating. Podobné varování vyslala i další ratingová agentura Standard and Poor's, která také signalizuje snížení ratingu pro tuto zemi.

Pokud se dostaneme na podobnou dráhu, bude to znamenat velmi výrazné prodražení financování státního dluhu, bude to znamenat situaci, ve které ohrozíme běžné finance státního rozpočtu se všemi dopady na občany České republiky. Proto poslanci Občanské demokratické strany podpoří rozpočet v podobě, kterou navrhl rozpočtový výbor. My nepodpoříme žádné pozměňovací návrhy, protože všechny tyto pozměňovací návrhy v sobě de facto obsahují skryté, latentní zvýšení deficitu veřejných financí.

Jsme přesvědčeni, že velká část problémů, o kterých tady bylo diskutováno, je řešitelná, jmenovitě bych zmínil problematiku sociálních služeb. Tady bych upozornil na návrh doprovodného usnesení, které jsem jménem poslanců Občanské demokratické strany podal, upozornil bych také na dnešní vystoupení pana předsedy vlády a pana ministra financí, kteří také jsou ochotni jít touto cestou, to znamená rozpočtovým opatřením v lednu navýšit výdaje na sociální služby o částku 3 mld. korun s tím, že dotační řízení, které bude probíhat na Ministerstvu práce a sociálních věcí v průběhu února a března, bude moci tedy dohromady rozdělit 6 mld. korun. Mimochodem, není tím vůbec uzavřena cesta k úvahám o tom, že kdyby se někde lépe vyvíjely některé dávkové systémy, tak v posledních dvou čtvrtletích uvažovat možná ještě o nějakých krocích. Ale to říkám jenom teoreticky, protože se to v minulých letech takto stalo. Je to tedy cesta řešitelná, cesta bez toho, abychom snižovali výdaje na důchody a výdaje na nemocenské.

Jinak skutečně tady očekávám razantní prohlášení klíčových představitelů sociální demokracie, že ručí za to, že na výdaje na důchody bude stačit 337 mld. korun, že ručí za to, že na výdaje na nemocenské budou vystačovat výdaje ve výši 23,6 mld. korun. Ale já jsem tady žádné takové prohlášení představitelů sociální demokracie neslyšel. Proč jsme ho neslyšeli, dámy a pánové? Prostě proto, že oni vědí, že to není pravda. Moc době vědí, že tyto výdaje budou vyšší než výdaje, které oni chtějí snížit o tyto částky, které dělají kvůli pozměňovacím návrhům. Jinými slovy, moc dobře vědí, že tyto mandatorní výdaje budou muset být doplněny z jiných výdajů, případně příjmů státního rozpočtu, jinými slovy, že povedou ke zvýšení deficitu veřejných financí.

My se k podobně nezodpovědné politice rozhodně nehodláme připojit. Pro nás jsou klíčové dva parametry, dámy a pánové. Prvním parametrem je celkový deficit veřejných financí pro příští rok ve výši 5,3 % hrubého domácího produktu a druhým klíčovým parametrem je výsledné, napříč Sněmovnou odhlasované znění vládního protideficitního balíčku, takzvaného Janotova balíčku. Všechny návrhy, které tady padají, jdou buďto proti deficitu veřejných financí, zvyšují ho, anebo dělají z vládního protideficitního balíčku naprostý trhací kalendář. Občanští demokraté drží slovo, drží politické dohody, my budeme držet znění Janotova balíčku, nebo vládního protideficitního balíčku, přestože ho považujeme za krvavý kompromis, přestože jsme z něho nikdy nebyli nadšeni.

Mimochodem, a teď to řeknu velmi otevřeně, pane ministře financí, považuji tento vládní protideficitní balíček za koncepčně nejslabší materiál, který v posledních deseti letech opustil Ministerstvo financí, nicméně jsme se na něm shodli, prohlasovali jsme ho napříč Sněmovnou a my ho budeme držet.

My jsme také jednoznačně podpořili dohodu, která spočívala v tom, že vláda předloží návrh státního rozpočtu respektující deficit veřejných financí do výše 5,3 % hrubého domácího produktu. My nebudeme podléhat žádnému populistickému vábení. Nebudeme a nedali jsme žádné pozměňovací návrhy, kterými bychom se chtěli jakýmsi způsobem zalíbit té nebo oné společenské nebo sociální skupině. My podpoříme takový návrh rozpočtu, který bude stabilizovat veřejné finance, který půjde cestou snížení deficitu veřejných financí a nebude zhoršovat ekonomickou situaci naší země na mezinárodních finančních trzích.

Již v minulých dnech a týdnech jsme varovali média, ale i českou veřejnost před takzvanou koalicí šrotovného. Před koalicí, která jde napříč touto Sněmovnou - s výjimkou Občanské demokratické strany - která je schopna prohlasovat celou řadu těchto populistických návrhů. Ano, je skutečností, že v případě přijetí těchto pozměňovacích návrhů to povede ke zvýšení deficitu veřejných financí. Ano, je pravdou, že kulka, kterou budou naše veřejné finance tímto způsobem střeleny do vazu, byla ulita v sociálně demokratické slévárně.

Ale dámy a pánové, nenalhávejme si. Prst na spoušti drží poslanci a poslankyně zvolení na kandidátce Strany zelených a na kandidátce KDU-ČSL. Jsou to ni, kdo drží tento příslovečný prst na spoušti. Jsou to oni, kteří ve skutečnosti rozhodnou o tom, zda budou přijaty tyto návrhy, které zvyšují deficity veřejných financí. Jsou to oni jediní, kdo mohou pomoci koalici sociálních demokratů a komunistů prohlasovat tyto nebezpečné politické a rozpočtové návrhy.

Pokud budou tyto rozpočtové návrhy přijaty, pokud bude zvýšen deficit veřejných financí, pokud bude postupován dalším kroky vládní protideficitní balíček, občanští demokraté nemohou návrh státního rozpočtu podpořit. Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane poslanče. Nyní v pořadí přihlášení páni poslanci Kováčik, Paroubek a Zaorálek. Pane místopředsedo Sněmovny, přejete si využít svého přednostního práva, které je ovšem na roveň přednostního práva předsedy klubu? Nikoliv. Takže pane poslanče Kováčiku, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP