(13.00 hodin)
(pokračuje Šťastný)

Za osmé. Za celou dobu fungování regulačních poplatků nejsou známy případy, kdy by poplatky zabránily poskytnutí zdravotní péče nemocnému.

Závěr. Díky regulačním poplatkům mohou zdravotní pojišťovny zaplatit více drahých léků a zákroků pro vážně nemocné, čímž došlo ke zvýšení dostupnosti nákladné péče a drahých léků pro pacienty. Došlo k regulaci nadužívání zdravotní péče a regulaci plýtvání s léčivy. Jejich zrušení by vedlo k zásadním ekonomickém problémům v systému úhrad zdravotní péče, jejímu zhoršení a zvýšení jejího nadužívání. To samé platí i o léčivých přípravcích. Zrušení regulačních poplatků by vedlo k nutnosti nahradit výpadek v systému jiným způsobem, přičemž předkladatelé ve svých návrzích žádný takový způsob ani slovem nezmiňují.

Tolik, dámy a pánové, má zpravodajská zpráva. A politické argumenty bych rád uvedl v obecné rozpravě, do které jsem se též přihlásil. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za zpravodajskou zprávu pana Borise Šťastného. Jeho přihlášku do rozpravy eviduji. Ale rozprava ještě není zahájena. První krok, který k tomu musíme udělat, je, že rozhodneme procedurálně o sloučení rozpravy, a to tak, že vás nejdříve odhlásím, požádám vás o novou registraci. Vážené paní kolegyně, páni kolegové, přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

Nejprve rozhodneme o sloučené rozpravě, a to k oběma bodům, tedy k bodu současnému 32 a přerušenému bodu 53. Myslím si, že počet poslanců je již stabilizován.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 104 a ptám se, kdo je pro sloučenou rozpravu. Kdo je proti tomu, abychom rozpravu slučovali. Děkuji vám.

Nenašel se žádný takový opovážlivec. V hlasování pořadové číslo 104 z přítomných 90 pro 88, proti nikdo.


Sloučená rozprava k bodům 32 a 53

Rozprava k bodu 32 a 53 byla sloučena. Můžeme ji zahájit. Zahájíme ji faktickými poznámkami, a to nejdříve pan kolega Jandák s faktickou.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Dámy a pánové, já se omlouvám. Není v tom, pane zpravodaji, provokace, chraň bůh, ale ať dělám, co dělám, nějak tomu nerozumím a se mnou devět milionů lidí. Prosím vás. Když onemocním, lékař mi napíše recept. Tam zaplatím 30 korun, nejde to do systému, jde to lékaři. Jdu do lékárny a jsem potrestán za to, že jsem nemocen, a ten lékárník mně podá za 30 korun lék. V čem je ten lékárník a já solidární? Nechápu. Prosím vás, vysvětlete mi tu solidaritu. Vy jste o ní mluvil. To je hodně slovo, které používá sociální demokracie, tam logicky, tady jsem tu logiku nenašel. Prosím, vysvětlete mi to, v čem lékárník mně může pomoct, když mu dám 30 korun, že mi podá aspirin. Nechápu. Řeknete, že si ho můžu koupit volně, ale když mi podá Diazepam například. Nechápu. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Faktické poznámky. Ohlásím jejich pořadí. Soňa Marková, Pavel Hojda, Václav Exner a pan poslanec Zgarba. Paní poslankyně Soňa Marková má slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Já bych ráda zareagovala na některé věci, které uváděl pan zpravodaj. Ty argumenty, které tady padaly, byly tedy ze stanoviska vlády. Já jsem ve svém úvodním slovu už na ně reagovala, přesto znovu připomínám, že to je právě Ústavní soud, který sice rozhodl o tom, že byly poplatky tedy ústavní v té době, ale vyzývá zákonodárce, že pokud nejsou splněny ty dvě podmínky, které vlastně umožňovaly, aby to bylo legitimní, to znamená že jsou ty poplatky rdousící a že to nejsou regulační poplatky, ale jsou příjmem, tak potom vyzývá zákonodárce, aby zrušili poplatky. To za prvé.

Za druhé. Bylo jasně řečeno, že finanční přínos poplatků je plus minus 5 miliard. Zavedením stropu pojistného jsme přišli o 9 miliard. Máme tedy zákon, kterým tedy můžeme do systému dodat peníze bez toho, že bychom sahali do kapes lidí, kteří to potřebují nejvíc. To za druhé.

Za třetí. K argumentaci průměrnými čísly, kterou tady volil pan zpravodaj. To znamená, že to je vzkaz: milá babičko, milý dědečku, kdybys nehrála a nehráli jste automaty, kdybyste nepili, kdybyste nekouřili a neposílali sms, tak máte na zdravotnické poplatky. To je skutečně výborné! (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Soně Markové za dodržení času k faktické poznámce. Nyní se slova ujme pan poslanec Pavel Hojda. Připraví se Václav Exner také k faktické poznámce. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano, děkuji, pane předsedající. Já bych ke slovům pana zpravodaje snad jenom dodal, protože něco řekla moje kolegyně Soňa Marková. K těm statistikám. Já jsem sice v letošním roce na dovolené nebyl, ale v průměru jsem byl pravděpodobně v Toskánsku a pěkně jsem si tam užíval. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Hojdovi. Nyní se slova ujme pan poslanec Václav Exner, připraví se pan poslanec Petr Zgarba, také oba k faktické poznámce, pak zahájím řádnou rozpravu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pan zpravodaj Šťastný samozřejmě zapomíná na to, že máme na ústavní úrovni stanoveno něco o platbě za zdravotnictví. Já vím, že ani Ústavnímu soudu nevadí, že tam máme napsáno, že zdravotní péče u nás je bezplatně na základě všeobecného zdravotního pojištění. Ale mnohým to opravdu vadí. A skutečně ty průměry statistické, které uváděl, jsou opravdu velmi ošidné. On neuvádí, kolik na všechny výdaje zaplatili ti, kterým tyto poplatky vadí. Měl by uvést, a pokud takové údaje má, tak si je jistě rádi poslechneme, průnik těch, kteří jsou s nízkými příjmy, a těch, kteří platí vysoké poplatky a ostatní výdaje za zdravotní péči. Například já osobně znám a často se na mě obracejí lidé, kteří vydávají na úhradu nezbytné zdravotní péče více než 1000 korun měsíčně a jejich příjem je takový, že to představuje více než 15 % všech jejich příjmů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Václavu Exnerovi také za dodržení času. Slova se ujme k faktické poznámce pan poslanec Petr Zgarba. Pokud to nechce využít... Chce využít svou přihlášku k faktické poznámce v otevřené rozpravě. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Zgarba: Děkuji, pane místopředsedo. Vládo, kolegyně a kolegové, mně pan zpravodaj, kterého si ho vážím, lehce zvedl adrenalin. Samozřejmě musím konstatovat, že ve své zpravodajské zprávě byl přesný, obsažný, měl tam řadu statistických dat, ale u převážné většiny výdajů, které tady hodnotil, to je jaksi občanská svobodná vůle, kterou nemůže popírat ani pravice, ani levice, ale zdravotnictví, to je jiný atribut, to bychom neměli do tohoto míchat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zgarbovi. Nyní k řádným přihláškám. Hlásil se pan zpravodaj, který má přednostní právo, takže pan zpravodaj v rozpravě. Poté se připraví pan poslanec Ludvík Hovorka. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, já jsem si ponechal politické argumenty mimo zpravodajskou řeč. Správně bylo mým předřečníkem řečeno, že v té zpravodajské řeči jsem pouze, nebo řekněme majoritně využíval statistických dat a jasných čísel a jasných argumentů bez nějakého zavádění politické ideologie. Nyní mi tedy dovolte, abych pohovořil více o politickém rozměru regulačních poplatků.

Dámy a pánové, ve dnech, kdy uplynulo dvacet let od historických změn, které vedly k pádu socialistického rovnostářství ve všech oblastech našeho života a tedy i zdravotnictví, se opětovně nacházíme v situaci, kdy máme rozhodovat o tom, zda budeme pokračovat v zaběhnutém a funkčním systému regulačních poplatků, anebo tento systém zničíme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP