(15.00 hodin)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane premiére. S další interpelací vystoupí pan poslanec Václav Votava, byl vylosován jako pátý v pořadí, připraví se paní poslankyně Zelenková. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážený pane premiére 1. 10. 2009 jsem vás interpeloval ve věci slibu, který dala předchozí vláda Mirka Topolánka brdským obcím, tedy obcím v blízkosti uvažované radarové základny. Tehdy jste mi jednoduše odpověděl, že dům se kupuje i s dluhy, tak se s tím samozřejmě vláda nějakým způsobem bude muset vyrovnat. Řekl jste, že ne tedy asi v plné výši. Obdržel jsem potom vaše písemné vyjádření, za což velice děkuji, kde mimo jiné stojí: Je faktem, že v současné době města a obce v Brdech se nacházejí ve velmi kritické situaci. Z citovaných důvodů byla navržena podpora těch investic, které obce zahájily v dobré víře ve státní pomoc, a to touto cestou: za prvé uvolnit prostředky obcím na financování projektové dokumentace ve výši 14,9 milionu korun a uvolnit prostředky obcím na příspěvek na spolufinancování ve výši 22 milionů korun. Já mám ze včerejška informaci, že co se týká těch 14,9 milionu korun na financování projektové dokumentace, tak ty jsou připraveny pro obce a mohly by je do konce roku obdržet. Co se týká těch 22 milionů korun jako příspěvek na kofinancování projektů, tak Ministerstvo financí je sice připraveno tyto peníze vyplatit, ale čeká se pouze na jakousi výjimku ze strany Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí, podle toho, které ministerstvo tuto dotaci dávalo.

Já bych měl na vás naprosto jednoduchou otázku. Dostanou brdské obce tyto prostředky v objemu 14,9 milionu korun a 22 milionů korun do konce letošního roku? Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Slovo má předseda vlády Jan Fischer prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Děkuji pěkně. Rozhodnutí nebo dohoda, kterou jsem učinil s Ministerstvem financí, je stará od dnešního rána nebo dopoledne, takže je to aktualizované. Já samozřejmě vím, že ty obce jednaly v dobré víře, popadaly tam do určité pasti. Tedy my jsme se s panem ministrem financí dohodli, že v nejkratší možné době předloží do zřejmě pondělí buďto sedmého, nebo čtrnáctého vládě materiály, které umožní - musí to rozhodnout vláda - převést Ministerstvu financí na obce neúčelovou dotaci, která bude krýt profinancované finanční prostředky v odpovídající výši 15 % spolufinancování realizovaných projektů, abychom tímto vyřešili tento případ, a učiníme tak ještě do konce letošního roku. Nejen rozhodnutí, ale i transakci, realizaci. Takový je stav. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji předsedovi vlády a táži se pana poslance, jestli chce doplnit svou otázku. Ano, chce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji, pane předsedo. Pane premiére, jestli jsem tomu dobře rozuměl, tak se jedná o obě tyto částky, které jsem v interpelaci zmínil. Já samozřejmě chápu, že tato vláda sliby brdským obcím nedávala a že, jak jste trefně řekl při první interpelaci, prostě koupili jste dům s dluhy a musíte se s tím nějak vypořádat. Já jsem teď v rámci druhého čtení podával návrh na vyčlenění prostředků ve výši 150 milionů. Protože jestli tedy platí nadále tento váš výrok, tak já si myslím, že vláda by tento dluh, tento slib splnit vůči brdským obcím měla, i když ne v plné výši, jak bylo slíbeno, ve výši 1,25 mld. nebo i těch 250 milionů, které měly být dány napřímo. Myslím si, že byste se s tím měli nějakým způsobem vyrovnat. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Pan premiér chce reagovat. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Děkuji. Jednak nechme to ještě na průběh jednání o státním rozpočtu. Problém je v tom, a není tak složitý, zkrátka a dobře my víme, že obce nedovedou splnit parametry evropských programů, ale i některých resortních. To je prostě holá skutečnost. To je pravda. Ony by si možná totiž, buďme féroví, i z těch peněz, které teď dostanou, a je správné, ať je dostanou, skutečně považuji za korektní tak učinit, ale ani na těchto penězích, které budou mít, není jisté, že by se na jejich základě dostaly k projektům, které by mohly přinést peníze větší, ale budiž. O tom už teď nedebatujme. Čili pokud jde o těch sto padesát, respektuji váš návrh na druhé čtení, ale určitě stanovisko vlády v tomto případě z důvodu, který jsem uvedl, bude negativní.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane premiére. S další interpelací vystoupí paní poslankyně Zelenková, připraví se pan poslanec Bratský. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane premiére. Ve středu 9. prosince 2009 proběhne v Pardubicích veřejné projednání záměru rakouské firmy AVCZ modernizovat spalovnu průmyslových odpadů v Rybitví u Pardubic. Tato spalovna, která má být postavena v bezprostřední blízkosti stotisícové aglomerace, je projektována na spalování 20 tisíc tun nebezpečných odpadů ročně. Tato kapacita mnohonásobně převyšuje produkci nebezpečných odpadů v širokém regionu. Ani staré ekologické zátěže nepředstavují naplnění této kapacity, protože jejich likvidace bude předmětem soutěže a není pravděpodobné, že právě investor nové spalovny se stane jejím vítězem.

Vážený pane premiére, všechno spěje k tomu, že se 400 metrů od Pardubic připravuje stavba spalovny, která pod zástěrkou tepelného zpracování odpadu bude za pomoci již překonané technologie pálit jedovaté odpady téměř z celé Evropy. Nespálená toxická struska v objemu 7000 tun ročně bude potom ukládána na skládky v Pardubickém a Středočeském kraji.

Vážený pane premiére, jsem si vědoma, že vaše vláda stojí před nelehkými úkoly, které rozhodují o budoucnosti naší země. Chtěla bych se přesto na vás obrátit s dotazem, zda bude vaše vláda věnovat náležitou pozornost snahám o výstavbu spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví, které se bytostně dotknou životů více než sta tisíc lidí v Pardubicích a blízkém okolí. Vážený pane premiére, dohlédne vaše vláda na to, aby zahraniční investoři nestavěli v naší zemi obří spalovny vybavené technologiemi, se kterými by ve svých vlastních zemích neměli šanci uspět? Děkuji za odpověď.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Slovo má předseda vlády Jan Fischer. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, tady je především potřeba uvést, že situaci není taková, že je hotovo, že je rozhodnuto, byť ono ten mýtus to trošku provází - rozhodnuto, hotovo, lidi jsou tam ponecháni prostě všanc vlivům, o kterých paní poslankyně hovořila. Takzvaná EIA, to znamená vyhodnocení vlivu na životní prostředí, je otevřená a běží. Tam inkasovalo ministerstvo k tomu řadu námitek dotčených subjektů a je z nich patrný kategorický nesouhlas s výstavbou. Ministerstvo životního prostředí na to reagovalo, vydalo k tomu dokonce nějaké dvě tiskové zprávy, to teď není podstatné. Důležité je, že v nich vyvrací, že je již vydáno souhlasné stanovisko. Čili není. A zároveň upozorňuji nato, že veřejné projednání je dalším nástrojem procesu EIA a proběhne. Tam jsou vyslechnuti zástupci veřejnosti, to je nezbytný podklad pro závěrečné stanovisko Ministerstva životního prostředí.

Takže časově po shromáždění všech podkladů z tohoto procesu vydá Ministerstvo životního prostředí stanovisko o posouzení vlivu tohoto záměru na životní prostředí. Vzhledem k přiměřenému prodloužení lhůt kvůli opakování veřejného projednávání to určitě proběhne. Toto stanovisko by mělo být vydáno počítáme v lednu roku 2010. Není hotovo, není rozhodnuto, EIA je otevřená a shromažďovaní podkladů nebo vyslechnutí zástupců veřejnosti, nebo budou vyslyšeni. Takže to je stav teď, jaký je.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane premiére. Táži se paní poslankyně, jestli chce položit doplňující otázku. Chce. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP