(14.40 hodin)
(pokračuje Ohlídal)

Interpeluji vás, protože tato záležitost už přesahuje, myslím si, působnost Ministerstva zemědělství a měla by se touto záležitostí zabývat vláda. (Předsedající upozorňuje na čas.) Mělo by být provedeno jakési šetření, a proto vás chci o toto požádat a také vás chci požádat o sdělení výsledku tohoto šetření, případně opatření, která s tím byla spojena. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nabádám k respektování časového limitu, ale to nabádám poslance, ne pana premiéra, ten má nyní k dispozici pět minut, aby reagoval na interpelaci, prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Děkuji pěkně, pane předsedající. I premiéra je třeba nabádat a vést k pořádku. Ale to když tak až za těch pět minut. Ale to bude kratší. Zcela určitě to bude kratší.

Já se samozřejmě spojím s panem ministrem zemědělství. Ne že bychom o lesích mluvili poprvé s panem ministrem Šebestou, tak to není. Budu tomu věnovat pozornost. Jen bych v této souvislosti poprosil pana poslance, zdali by bylo možné, kdyby měl nějaké konkrétnější poznatky, nějaké indikace, indicie, kdyby mohl konkretizovat tyto pochybnosti a spojit je s jednotlivými případy, tak uvítám nějaké podrobnější sdělení. Jsme připraveni se tím potom zabývat, jako celým hospodařením Lesů České republiky. Koneckonců mohu vás ujistit, že svět výběrových řízení státních zakázek je něco, čím se vláda zabývat hodlá. Bude to součást i toho antikorupčního balíčku a mě to zajímá samozřejmě i osobně. V těchto minutách dávám k dispozici Četce svoje prohlášení k pochybnostem o jednom výběrovém řízení v Českém statistickém úřadu, které se uskutečnilo, pravda, když už jsem tam výkonně nepůsobil, ale přece jenom moji pozornost přitáhlo, a žádám, aby se ta instituce s těmi pochybnostmi vyrovnala, případně z toho vyvodila nějaký další postup.

Takže ano, určitě, čili uvítám jakoukoliv bližší konkretizaci, zpřesnění, ale i na základě informací, které máme, takové šetření provedeme a jsme připraveni vás s ním seznámit.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane premiére. Pan poslanec Ohlídal ještě doplní své vystoupení.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Ano, pane premiére, takovou konkretizaci provedu, namátkou bych třeba uvedl prodej pily Ptení, o tom psaly například Hospodářské noviny, konkrétní jmenování šéfů lesních správ v Šumpersku a Jihlavě, tam jsou také konkrétní jména, také je dokázáno, že pracovali v té soukromé firmě. Co se týká těch směn, jistě si vzpomínáte, že před dvěma měsíci jsme vás interpeloval ve věci směny lesů v oboře Radějov, ta se sice možná ještě neuskutečnila, ale takových směn je po celé republice spousta. Takže buďte ujištěn, že konkretizaci vám provedu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to asi stačí panu premiérovi, nebude už reagovat. Já bych tedy přešel k další interpelaci. Prosím pana poslance Břetislava Petra, který chce interpelovat pana premiéra ve věci kjótských kreditů. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane premiére, Česká republika byla velice úspěšná po roce 1990 do roku 1996, když se jí podařilo splnit limit, který byl dán Kjótským protokolem, a získala proto právo na využití tzv. kjótských kreditů, které může stát prodat jinému státu, který kritéria nesplnil. Česká republika získala za prodej kreditů podle vyjádření bývalého ministra Bursíka pro letošní rok 15 miliard Kč. Pro příští rok by to mělo být 10 miliard Kč.

V zájmu úspory času já od těchto kreditů přejdu na moji druhou interpelaci a to je otázka Zelená úsporám. Z dopisu, který jsem dostal od pana ministra Mika, vyplývá, že z oněch 15 miliard Kč za letošní rok, kdy kjótské kredity jsou využívány v České republice, se podařilo doposud realizovat výběrová řízení za 109 milionů Kč. A co je druhé výstražné memento, za akci, která byla věnována propagaci, bylo utraceno 52 milionů Kč.

Čili otázka dneska zní: Státní fond České republiky sám rozhoduje o nastavení kritérií, nebo také spolupracuje s vládou? Otázka druhá: Kredity byly nastaveny takovým způsobem, že se měly týkat pouze individuální výstavby. Příchodem ministra Mika se je podařilo uplatňovat i pro panelovou výstavbu. A otázka třetí: Přišel třetí ministr životního prostředí. Municipality mají veliké problémy, z čeho zaplatit zateplování veřejně prospěšných budov, jako jsou nemocnice, školy a podobně. Jejich žádosti o zateplení a příspěvek na tyto budovy se míjí účinkem. Máte dojem, že by šlo z těchto kreditů zaplatit i tyto zateplovací práce? Je totiž naprosto tristní, když z 15 miliard není využito v měsíci listopadu ani celé jedno procento. To by v prvé části mé interpelace byly tyto tři dotazy.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana premiéra, aby na ně odpověděl.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Děkuji pěkně. Pane předsedající, dámy a pánové, pokud jde o ty kjótské kredity, já tady mám podrobnou informaci, kterou bych četl příliš dlouho, můžu to poslat písemně. Můžu to přečíst, to teď ale není asi to podstatné. Já jsem pochopil, že všechno směřuje k tomu, kam peníze z těch kreditů jdou, kam je alokovat a zdali se dají využít na program Zelená úsporám, a v rámci toho ještě na zateplování panelových bytů. S tím, že námitka je v tom, že to jde ztuha.

Chtěl bych jenom poznamenat, že - a já jsem tomu velice rád - Ministerstvo pro životní prostředí přestalo být tak rigidní a dalo tam zkrátka a dobře i Panel a dalo tam i zateplování. Očekává se, že na zateplování tam bude minimálně 15 miliard z těch očekávaných 25, které stáhneme z prodeje kreditů. To si myslím, že ano. Zelená úsporám, to je program, který se, s tím souhlasím, v období duben až srpen téměř nehýbal. Velmi pomalu. A jestliže od dubna do srpna tam bylo zaregistrováno pouze 141 žádostí, tak to je fakt, který hovoří za vše. Aby se ta věc dynamizovala, zabývali jsem se tím poměrně důkladně, 13. srpna byla vydána směrnice, prostě nějaké předpisy, které by to měly akcelerovat. Pro žadatele o podporu byla zavedena dotace na přípravu a realizaci těch podpořených opatření apod. Ale bylo tam i rozšíření na Panel. Takže k datu 11. 11. bylo zpracováno a připraveno ke schválení 1276 žádostí s celkovou výší podpory téměř 195 milionů Kč a s investičními náklady ve výši 430 milionů Kč. Ministerstvo pro životní prostředí odhaduje, že ke konci roku by se ten počet mohl zvýšit asi na 2210, samozřejmě s příslušným zvýšením té podpory ze Státního fondu životního prostředí a s investičními náklady až do výše téměř miliardy Kč.

Já bych chtěl k tomu ještě konstatovat, že prověřím konkrétně to, jak se daří... Ten program byl restartován, Zelená úsporám jede, nicméně prověřím zateplování. Nebudu se nutit do něčeho, na co teď neumím odpovědět. Říkáte, že v listopadu toho bylo velice málo. Byla by škoda ty peníze nevyužít. Já také nerozumím tomu, proč by tomu tam tak nemělo být, toto prověřím a dám vám to v písemné odpovědi, včetně podrobnější reakce na tu první část interpelace, to jsou kjótské kredity. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP