(17.20 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Hlasovali jsme pro takzvaný Janotův balíček. Hlasovali, ano. Nechtěli jsme stupňovat krizi, protože tehdy jak předseda vlády, tak ministr financí řekli, že by v případě toho, že by nedošlo k souladu, pokud jde o názory dvou velkých politických stran, odstoupili. Nechtěli jsme prohlubovat krizi. My jsme se chtěli dostat ke schválení státního rozpočtu. Tehdy se vyvinula atmosféra hysterie, nejsem koneckonců sám, kdo to tady připomíná, a myslím, že v takové nevěcné atmosféře se prostě nedá pracovat. Pod tlakem médií se nedá pracovat. Teď je klid, budeme o těch věcech jednat v klidu, budeme o nich hlasovat. To je podstata parlamentarismu.

Sociální demokracie si neklade žádné předběžné podmínky. Pokud projdou návrhy, které podporujeme, ať je to tento návrh nebo ať jsou to návrhy, které podáme, pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu, tak dobře. Když neprojdou, je to sice pro lidi špatně, ale my ten státní rozpočet podpoříme. Překvapilo by mě proto stanovisko nějaké jiné politické strany, které by neznělo podobně. Protože to bych já osobně chápal jako pohrdání parlamentarismem.

Takže dámy a pánové, tolik k těm údajným dohodám. Nemluvte o žádných dohodách. Takové dohody nejsou. Nezaměňujte si to, že jsme pro něco hlasovali pod tlakem událostí. Teď nastal čas, že ty hlouposti musíme změnit.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Paroubek. Nyní se zeptám - pan kolega Petr Nečas se hlásí do rozpravy. Pan kolega Kafka také.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové, já samozřejmě nebudu hlouběji komentovat to, že nám tady o morálce káže zrovna pan poslanec Jiří Paroubek, proslulý svými flexibilně gumovými změnami názorů a veletoči o 180 stupňů během 24 hodin včetně toho, že jeho kritika přeběhlictví by mu možná měla připomenout to, že se stal premiérem této země díky hlasování o důvěře, kdy získali nadpoloviční většinu pouze díky panu poslanci Kottovi, přeběhlíku to z ODS. Čili měl by být věrohodný a říci, že tímto nemorálním způsobem se on stal předsedou vlády. (Poslanec Jandák z lavice: Churchill řekl: Jen blbec nemění názor. .... Tenhle člověk podělá všechno.)

Za další, změna názorů, je-li skutečně prováděna takto často, jako je prováděna u pana poslance Paroubka, tak já myslím, že česká veřejnost o tom má svůj obrázek.

Já bych nicméně ale chtěl připomenout tady opět paradoxně vystoupení pana poslance Opálky, který tady přesně vyjmenoval, jak bylo hlasováno o jeho pozměňovacím návrhu. A chci říci, že tento návrh tehdy mohl zcela zjevně projít, kdyby o něm hlasovali ti, kteří dnes hlásají něco jiného, než hlásali tehdy, kdy o něm hlasovali tak, jak jsou připraveni hlasovat dnes, již tehdy. A musím tady jednoznačně odmítnout to, že my tady způsobujeme nějaké problémy. Tento návrh, dámy a pánové, i kdyby byl schválen dnes a zítra byl schválen Senátem, tak při znalosti fungování příslušného administrativního aparátu, čili České správy sociálního zabezpečení, prostě prosinec je pozdě. Jestliže si to nechceme připustit, řekl to tady jasně - když nevěříte mně, já to beru, jsem v jiné části politického spektra - ale řekl to tady ve svém vystoupení místopředseda výboru pro sociální politiku pan Opálka a koneckonců to tady poměrně zřetelně řekl pan ministr Šimerka, který je nominantem za sociální demokracii. Takže neházejte to na nikoho jiného. Tento návrh jste mohli prohlasovat v době, kdy byl tady na stole, byl to návrh, který je totožný s návrhem, který podáváte dnes.

A ano, já to prohlašuji znovu a budu to tady říkat znovu a znovu, my držíme to, co se tehdy dohodlo, to znamená kompromisní podoba balíčku. Ano, byla dosažena, to korektně musím uznat, prostě po bojovném vyjednávání nebo po bojovném vzájemném nátlaku. Koneckonců i změny na výdajové stránce byly něco, co se ODS nelíbilo. Nicméně jsme tady hlasováním napříč politickým spektrem hlasovali pro tento návrh ve znění, kde bohužel, musím říci, ano, byla i tato věc, která je určitě nepopulární, nicméně my nebudeme populisticky měnit své stanovisko a hlasovat jinak jenom proto, že někdo najednou zjistil, že nějaký politický krok je diskutabilní, je nepopulární.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Nečasovi. Pan kolega David Kafka se hlásí. Pardon, faktická poznámka pan poslanec Zdeněk Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já myslím, že pan Nečas tady předvádí něco, co nevím jak posoudit. Já ani on jsme u těch jednání, pokud vím, nebyli a těžko můžeme říkat, jaké dohody byly či nebyly dosaženy. My jsme tady slyšeli od účastníků, kteří se těch jednání účastnili, jejich stanoviska a já nemám důvod o nich pochybovat a na rozdíl od pana Nečase tady nebudu tvrdit, že ODS potvrdila něco, u čeho jsem nebyl. To bych si nikdy nedovolil.

A pokud tady hovoří, že jsme mohli hlasovat, jak jsme mohli hlasovat, tak zase neříká pravdu. Přece ta situace byla úplně jasná. V té chvíli to bylo postaveno tak: buď projde to, co je tady prohlasováno na tom, na čem je jakási širší dohoda, v rámci projednávání tady ve Sněmovně. Ale bylo jasně řečeno, že jestliže budou schváleny konkrétní návrhy, a tady šlo o návrhy, které se týkaly právě mateřské, tak nebude podpořen celý návrh. Takže jestliže se sociální demokracie zachovala státotvorně i vůči vládě, tak mi připadá velmi dětinské a hloupé od pana ministra Nečase, jestliže se tady snaží neustále sociální demokracii zaparkovat kamsi do oblasti toho, že vlastně my jsme způsobili to, že dneska je situace v mateřské taková, jaká je. On velmi dobře ví, že na nás byly takové tlaky, a nakonec to ukazuje i dnešní postup ODS, která vlastně zabránila procedurálním návrhem hlasování o tomto návrhu. Sociální demokracie - a já osobně jsem to říkal několikrát - jsme požadovali, aby tyto návrhy byly podávány jednotlivě. Aby se o těch návrzích hlasovalo o každém zvlášť a nikoli aby se podával balík tak, jak si zvykla Topolánkova vláda s panem Nečasem, Kalouskem a dalšími, že se prostě předloží celý balík a pak se vydírá Poslanecká sněmovna tím způsobem, že buď se schválí všechno, nebo nebude nic. A jestli si představím, že by měl projít původní návrh včetně snížení rodičovské, včetně snížení příspěvku na péči, porodného a dalších věcí, stejně tak zpětně vrácení pojistného, tak si neumím představit, že bychom se tak nezodpovědně zachovali.

Takže prostřednictvím předsedající, pane poslanče Nečasi, neškolte nás tady z nějaké etiky.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Další faktická poznámka paní poslankyně Kateřina Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi zde ocitovat článek z Aktuálně.cz ze 26. 9.

Nenápadné snížení mateřské a ošetřovného zaskočilo i některé poslance. Krátce po pátečním schválení úsporného balíčku o něm netušil ani stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. "Já vám nerozumím, mateřská se nesnižuje," v odpovědi reportérce Aktuálně.cz na otázku, co na snížení říká. "Snižuje," potvrdila mu reportérka s odkazem na náš článek vycházející z analýzy přijatého balíčku. "Ne, nesnižuje," trval Škromach na svém a odešel.

Prostřednictvím předsedající: Páni kolegové, přestaňme se hádat o to, kdo za to může, a začněme s tím něco dělat. Ne politické tlaky. Mohla se stát obyčejná lidská chyba, ale je fér ji přiznat!

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak to byla paní poslankyně Konečná. Nyní faktická poznámka, pan kolega Zdeněk Škromach. Dvě minuty, pane kolego.***




Přihlásit/registrovat se do ISP