(10.50 hodin)
(pokračuje Hovorka)

Já se domnívám, že toto je podobná situace, protože k odhadnuté výši nákladů, které budou muset být vynaloženy k faktickému ukončení nápravných opatření, je možné, aby si ti zadavatelé připočetli ještě rizika ze změny legislativy, z případné změny DPH apod. A ještě, pokud jsem dobře informován, tak je možnost placení ze strany státu až třicet let. Jaká bude tedy ta výsledná cena, pokud dojde k rozložení toho placení za tu zakázku až v rozsahu třicet let? Já se domnívám, že tam by mělo být jasně řečeno co, do kdy, kde a za kolik, protože v opačném případě jsme ve velmi podobné situaci, jako jsme tady byli v roce 2002, 2003. Domnívám se, že to jsou důležité věci a že by vláda skutečně měla zvážit a tuto zakázku z důvodů těchto nejasností, které jsou, by měla zrušit.

A pokud se týká toho podkladu, myslím si, že je naprosto legitimní požadovat to, aby Sněmovna mohla být seznámena s tím, na základě čeho vlastně ta zakázka byla vypsána. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já děkuji. Pan ministr Slamečka. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr dopravy vlády ČR Gustáv Slamečka (Hovoří slovensky.) Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dostáváme se už trochu k debatě i o dálnicích. Já jsem zde to porovnání uvedl, takže si dovolím reagovat.

U D47 bylo ústředním problémem to, že se stát zavázal, že připraví investorovi pozemky, které nebyl schopný podle tehdy platného zákonodárství připravit. Kdybyste nebyli schválili včera novelu o liniových stavbách, tak bychom žádný projekt PPP v České republice nemohli udělat. Takže to riziko odpadlo tím zákonem. Já tu D47 rozhodně nechci obhajovat, protože nemám k ní ani osobně vztah, já jsem na ní ani neparticipoval. Jen vás chci ubezpečit, že ty projekty PPP, které připravujeme my, tak tam se ten omyl rozhodně nestane.

Co se týká té vaší úvahy o výsledné ceně, jaká bude, tak tam vás chci právě ubezpečit, že výsledná cena bude právě ta vysoutěžená cena. Ani o korunu víc, ani o korunu méně. Stejně jako u těch našich projektů. My tomu soukromému partnerovi víc nezaplatíme. To si myslím, že je nejlepší odpověď, protože jistota té ceny je tou vysoutěženou cenou. Tam se nemůže stát, že cena bude navyšována.

Co se týká předmětu zakázky, tak si myslím, že není problém dostat se k předmětu zakázky, aby se vědělo, o co se soutěží. Ale problém je to, co jsem tu už uváděl, že by nebylo dobře dát tomu uchazeči reálnou historii, jak se cena té námi realizované zakázky zvyšovala nebo snižovala. Protože toto kdybyste mu dal, tak mu dáváte dobrý návod na cenu. Kdybych já řekl u těch dálnic tomu soukromému partnerovi, který mi bude dávat cenu "tak víte, my máme tam rok 2013 jako ukončení, ale víme, že bychom tam měli dva roky zpoždění, víme, že tam máme někde spodní vodu, víme, že tam jsou takové problémy, takže my tam máme nějakou rezervu, ale je tam nějaké riziko, které si vy na sebe berete", a já abych toto riziko ocenil, tak samozřejmě mohu čekat, že mi dá tu cenu, která bude nejvyšší. Takže to je vysloveně pragmatická a ekonomická úvaha.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Aubrecht.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, nechci zdržovat, tak si dovolím jenom krátce zareagovat na pana ministra Slamečku.

Není možno tuto zakázku srovnávat se silnicemi z důvodu, jak byly podepsány ty smlouvy. Ono vás možná špatně pracovníci ministerstva informovali. Ony jsou garanční smlouvy, pak jsou smlouvy o ekologických škodách, o likvidacích. Ono je to trošku složitější. Ale hlavně když to chcete porovnat k silnicím, tak to je, jako kdybyste se rozhodl, že postavíte dálnici a celá bude na pilotech nebo celá povede v tunelu a nevíte, kolik je to kilometrů. To je ten obrovský rozdíl mezi vašimi projekty a projekty, které jsou u těchto ekologických škod. A věřte tomu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Aubrecht, poslední přihlášený do všeobecné rozpravy.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeje si ještě někdo zapojit se do této rozpravy? Není tomu tak. Končím všeobecnou rozpravu.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Do této rozpravy mám přihlášku pana poslance Cyrila Svobody, poté pana poslance Břetislava Petra, pana poslance Carbola. A ještě požádám formálně pana poslance Kalouska, který dal návrh na usnesení v rozpravě obecné, a to že Sněmovna bere na vědomí, zdali by byl tak laskav a zopakoval ho v rozpravě podrobné.

Tedy pane poslanče Svobodo, máte slovo.

Taktéž si dovolím poprosit pány poslance a paní poslankyně, kteří budou předkládat návrhy usnesení, aby byli tak laskavi a text toho návrhu předali mně, nebo ještě lépe panu zpravodaji.

Pane poslanče, omlouvám se. Hovořte.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Paní místopředsedkyně, já navrhuji toto usnesení: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby revokovala svá usnesení číslo 687 a 1480 z roku 2008 a v souladu s právními předpisy zastavila přípravu realizace koncesního projektu veřejné zakázky k odstranění některých ekologických zátěží vzniklých před privatizací." Reaguji tím i na pana premiéra, aby to bylo v souladu s našimi právními předpisy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Poprosím pana poslance Břetislava Petra, aby přednesl návrh usnesení, respektive vystoupil v rozpravě podrobné.

 

Poslanec Břetislav Petr: Mé usnesení má toto znění: Doporučuji Poslanecké sněmovně, aby přijala stanovisko, aby vláda zrušila tendr na odstraňování ekologických zátěží.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Předejte, prosím, panu zpravodaji, pane poslanče.

Pan poslanec Carbol má slovo.

 

Poslanec Jiří Carbol: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jenom přečtu ještě jednou usnesení, které jsem navrhoval nebo přečetl v obecné rozpravě: "Poslanecká sněmovna ukládá kontrolnímu výboru Poslanecké sněmovny prověřit efektivitu, účelnost a rizika veřejné zakázky na odstranění některých ekologických zátěží vzniklých před privatizací." Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. A pan poslanec Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já se omlouvám zpravodaji, že to nemám písemně, ale je to velmi prosté: "Poslanecká sněmovna bere zprávu vlády na vědomí."

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane poslanče. Někdo další si přeje vystoupit v podrobné rozpravě? Není tomu tak.

Podrobnou rozpravu končím.

Dotáži se pana ministra a pana zpravodaje Svobody, zdali mají v úmyslu využít své možnosti přednést závěrečné slovo. Není tomu tak.

Tedy pane zpravodaji, požádám vás, abyste mi pomohl, neb nemám texty jednotlivých usnesení, při postupu hlasování. Byly předneseny čtyři návrhy usnesení - panem poslancem Svobodou, panem poslancem Petrem, panem poslancem Carbolem a panem poslancem Kalouskem. Všechny jsou z mého pohledu hlasovatelné. Tedy pane zpravodaji, staňte se naším průvodcem jednotlivými hlasováními.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Paní místopředsedkyně, já navrhuji, abychom hlasovali o těch usneseních tak, jak zazněla. (Ano.)

Takže první usnesení je můj návrh: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby revokovala svá usnesení číslo 687 a 1480 z roku 2008 a v souladu s právními předpisy zastavila přípravu realizace koncesního projektu veřejné zakázky k odstranění některých ekologických zátěží vzniklých před privatizací."

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Ještě než zahájím hlasování, dovolím si rozšířit počet omlouvajících se z dnešního jednání o omluvu pana poslance Paroubka.

Věřím, že i přes tuto vložku jste si všichni vědomi, o čem hlasujeme. Ano, žádost na odhlášení. Odhlašuji vás a požádám vás všechny o novou registraci. Této chvíle využijeme k tomu, aby ti, kteří si přejí účastnit se tohoto hlasování, měli i čas se dostavit do jednacího sálu.

 

Počet přítomných se ustaluje, mohu tedy zahájit hlasování o návrhu usnesení, jak jej přednesl zpravodaj pan poslanec Svoboda.

(Hlasování pořadové číslo 218.) Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 131 poslankyň a poslanců pro návrh 73, proti 31. Návrh byl přijat.

 

Pane zpravodaji, proveďte rychlou analýzu hlasovatelnosti následných usnesení v případě přijetí vašeho usnesení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP