(15.20 hodin)
(pokračuje Fischer)

Já vnímám i za celní správu obavy podnikatelských subjektů plynoucí z chystaných kroků a Ministerstvo financí je připraveno být Celnímu ředitelství Olomouc nápomocno při řešení vzniklé situace tak, aby případné negativní důsledky vzniklé z této organizační změny byly sníženy na minimum. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi vlády. Pan poslanec Petr Krill vystoupí.

 

Poslanec Petr Krill: Děkuji za slovo. Já samozřejmě chápu důvody, které tady pan premiér uvedl, nicméně bych chtěl říci jenom dvě připomínky k jeho odpovědi. První odpověď - že byla použita statistika roku 2008, kde se výrazně podílel už vliv ekonomické krize na počtech případů. A potom je trošičku rozdíl mezi centralizací statistického úřadu a úřadu celního, kde musí přejíždět kamiony tím terénem, o kterém jsem hovořil.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan předseda vlády nebude v tuto chvíli vystupovat. Tím dává příležitost pro další interpelaci, kterou je interpelace pana poslance Ohlídala ve věci šikanování českých občanů německou policií.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, nevím, jestli znáte skutečnost, že někteří naši občané jsou údajně šikanováni německou policií při svých služebních nebo turistických cestách do Německa. Několikrát už bylo téměř prokázáno to, že tito občané, čeští občané, byli podrobeni často velmi ponižujícím procedurám, dokonce ve vnitrozemí Německa. Došlo to někdy až tak daleko, že byli vysvlékáni do spodního prádla na veřejných prostorách, na odpočívadlech atd.

Pan expremiér Topolánek to před časem nazval jasně šikanováním. Dokonce Strana zelených v německém Spolkovém sněmu v tomto směru interpelovala německou vládu, která ale odpověděla, že se všechno děje v souladu s pravidly a se zákony. Bohužel, jsou zjevné indicie, že v tomto jednání německá policie údajně pokračuje i nadále. Samozřejmě je toto v ostrém rozporu se zákony Evropské unie i s pravidly schengenského prostoru.

Česká republika nemůže dovolit německé policii a potažmo německému státu, aby se takto choval bezdůvodně k českým občanům. Proto se vás chci zeptat, jestli se v této záležitosti budete nějak angažovat, protože zřejmě nebude jiné pomoci, než jednat na úrovni vládní. Děkuji vám předem za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane poslanče, a prosím, aby se slova ujal předseda vlády Jan Fischer.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, dámy a pánové, jsem si toho problému vědom. Znám ho a dávám vám za pravdu, že existuje, že je samozřejmě nepříjemný a že odpovědný resort, potažmo vláda, na něj reagovat nějakým způsobem musí, protože je to v zájmu občanů této země.

Těch oblastí je několik. Především naši lidé by měli být všemi možnými dostupnými prostředky skutečně informováni, kde je takováto - nechci říci šikana, prostě takovéto obtěžování, takovéto jednání může potkat, jaká mají práva, zdali a jak a v jakých situacích a vůči komu se mohou bránit. To je informativní stránka věci, která to ovšem neřeší. Ta neodstraňuje ten problém.

Ministerstvo vnitra ví, že některé nepřijatelné kontroly nebo kontroly prováděné nepřijatelným způsobem v německém příhraničí i nadále pokračují. Ministr vnitra přijal na konci září takzvanou strategii pro vnitřní hranici. Je to řada opatření, která se nyní realizují. Mluvil jsem už o informování české veřejnosti, o pravidlech kontrol a jejich právech. Dále je to důkladné provádění kontrolních aktivit na území České republiky a nakonec je to jednání se zástupci Německa a Rakouska o budoucnosti vzájemné policejní spolupráce či ověřování toho, jak se schengenská pravidla dodržují.

Ministr vnitra před několika dny odeslal dopis spolkovému ministrovi vnitra, svému protějšku, ve kterém zopakoval jednoznačně svůj nesouhlas s praktikami německých kontrol, vyzval k posouzení vzájemné spolupráce a vyzval k jednání zástupců ministerstev. S obsahem dopisu byli seznámeni i zemští ministři vnitra Bavorska a Saska, kterých samozřejmě se to bezprostředně týká. Tuto neděli se ministr vnitra osobně setká s bavorským státním ministrem vnitra a předním tématem jejich rozhovorů budou právě kontrolní aktivity prováděné bavorskou policií.

Chtěl bych sdělit, že Ministerstvo vnitra činí a bude činit. A sám na to dohlédnu, aby čeští občané nebyli na německém území tímto způsobem obtěžováni a kontrolováni nad důvodnou míru.

To je asi ten aktuální stav. Ministr vnitra si je toho vědom, postupuje v této věci tak, jak jsem sdělil. Kdykoliv jsem připraven, a samozřejmě i pan ministr Pecina, vám sdělit podrobnější informace, případně výsledky svých jednání a konkrétní dosažené výstupy.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane předsedo vlády. Další otázka k této věci nebude, takže přistoupíme k interpelaci paní poslankyně Věry Jakubkové ve věci důvěry veřejnosti.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Vážený pane premiére prostřednictvím předsedajícího, těší mě důvěra, kterou vám vyjadřují občané, a nepochybuji o tom, že jste si vědom závazků z toho plynoucích. Máte šanci zapsat se jako ten, kdo vrací politice obsah, máte šanci vybočit z řady těch, kteří ohýbají právo a podřizují své konání strachu o svou další politickou kariéru. Máte šanci svým příkladem přivést do politiky nové lidi s morálním kreditem, s odborností a s vizí.

Vážený pane premiére prostřednictvím předsedajícího, ve vaší zprávě k programovým prioritám vlády na období do řádných voleb zazněla slova o zprůhlednění rozhodování vlády, tak aby nepodléhala tlakům ekonomických a zájmových skupin. Slíbil jste, že vláda připraví protikorupční balíček obsahující mix legislativních a exekutivních opatření vedoucích ke snížení korupčního potenciálu ve státní správě, politice a byznysu. Vzhledem k tomu, že programové prohlášení vycházelo z dohody s politickými stranami dnes ve Sněmovně zastoupenými a tyto strany vám veřejně vyslovují podporu a důvěru, dalo by se předpokládat, že jsou všichni na změny připraveni.

Na srdci mi leží mimo jiné situace na Ministerstvu dopravy, které v tomto volebním období skutečně neřídil a neřídí ani jeden z ministrů, ale ostřílení lobbisté. Přestože média, NKÚ, ombudsman, nevládní organizace, odborníci i Evropská komise kritizují nehospodárnost při investičních akcích v dopravní infrastruktuře i špatnou strategii při výběru a realizaci dopravních staveb, přestože jde o velice aktuální záležitost s výrazným dopadem na státní rozpočet nejen pro rok 2010, ale na mnoho let dopředu, nezaznamenala jsem v tomto resortu žádnou změnu kurzu.

Čas, který je nám do voleb společně vyhrazen, plyne, a nejenom já bych proto přivítala bližší specifikaci...

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak, váš čas už uplynul, paní poslankyně.

 

Poslankyně Věra Jakubková: ... zamýšlených opatření a harmonogram jejich realizace.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Odpoví pan předseda vlády, nebo bude spíše reagovat.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Děkuji pěkně. Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, tam je několik věcí, dvě věci hlavní, abych to nějak zkratkovitě vyjádřil: ostřílení lobbisté a Ministerstvo dopravy, možná ostřílení lobbisté a tato vláda.

Já bych chtěl za sebe a doufám i za své kolegy, nebo předpokládám, že za své kolegy z vládního týmu, prohlásit, že já sám dělám všechno pro to, abych vykazoval opravdu vysoký stupeň imunity vůči těmto praktikám a nedržel si je na délku jedné, ale dvou paží od sebe. A řekl jsem jednoznačně, že všechny ministry, kteří toto budou pěstovat a u mě to pěstovat, budou mít moji maximální osobní podporu.

Pokud jde o konkrétní stav nebo téma lobbisté a Ministerstvo dopravy, asi by bylo dobré se obrátit přímo na pana ministra, jak si s tím radí. Já samozřejmě vedu všechny k tomu, aby se těmto záležitostem dovedli vyhnout, a věřím, že tomu tak opravdu je. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP