(10.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, páni ministři, paní a pánové, já jen chci upozornit, že je to druhý významný precedent, kterého se dopouštíme v jednání, který je mimo zákon o jednacím řádu. Je pouze na nás, jestli ho budeme akceptovat a jak ho budeme vykládat do budoucna, protože ten tlak, který je tady na Poslaneckou sněmovnu, je samozřejmě značný, ale podle mého soudu jestliže jsme dokázali přerušit projednávání o platech ústavních činitelů, tak není jiné řekl bych tak důležité kauzy, pro které bychom nemohli přerušit to jednání do té doby.

Já si pana ministra financí Eduarda Janoty velmi vážím. Vím, jsem informován o tom, že tento krok mezi předsedou Sněmovny a předsedou vlády existoval, že existuje pověření. Ale přesto si myslím, že musíme zvážit, nakolik může Poslanecká sněmovna v parlamentní demokracii ustoupit tomu, že se bude podřizovat tomu, co chce vláda, a jestli parlament uhájí svou suverenitu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane místopředsedo, stejně jako jsem rozhodla o přerušení projednávání senátního tisku z důvodu nepřítomnosti předkladatelů právě na návrh jednoho z kolegů poslanců, který tímto odůvodnil návrh na přerušení, s vědomím platnosti jednacího řádu já nechám o vaší námitce hlasovat, neboť pan předseda Poslanecké sněmovny nám oznámil tento stav i na jednání grémia Poslanecké sněmovny, tedy nepřítomnost předsedy vlády a dvou místopředsedů po určitou dobu jednání Poslanecké sněmovny právě v dnešní den. Nevzpomínám si, že by k tomu byla vznesena zásadní námitka.

 

Takže mi nezbývá, než zahájit hlasování s pořadovým číslem 82 a zeptat se vás, zda souhlasíte s přerušením jednání Poslanecké sněmovny do doby příchodu předsedy vlády nebo některého z dvou místopředsedů. Kdo je, prosím, pro tento návrh. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 136 poslankyň a poslanců pro návrh 31, proti návrhu 42. Tento procedurální návrh schválen nebyl. Můžeme se tedy vrátit k projednávání sněmovního tisku 766 ve druhém čtení.

 

Ještě předtím mi dovolte oznámit omluvu pana ministra Šimerky z dnešního jednání.

Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro životní prostředí. Usnesení výboru vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 766/1.

Prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru pro životní prostředí paní poslankyně Kateřina Konečná. Vážená paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, páni ministři, dovolte mi vás velmi stručně seznámit s usnesením výboru pro životní prostředí, které vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 766/1 ze dne 20. října 2009.

V tomto usnesení výboru se říká, že doporučujeme Poslanecké sněmovně, aby návrh schválila, a doporučujeme Poslanecké sněmovně, aby přijala k tomuto návrhu zákona změny a doplňky, které zde v tomto usnesení naleznete. Jenom jako zpravodajka bych vás ráda informovala o tom, že se jedná o legislativně technické změny a doplňky k tomuto zákonu a že zároveň tento zákon byl projednán nejenom s Ministerstvem životního prostředí, ale i se Svazem chemického průmyslu, který proti němu nevznesl žádné námitky, tudíž je podle mého názoru konsensuální. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, vážená paní zpravodajko.

Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Obecnou rozpravu končím. Zahajuji podrobnou rozpravu. Ani do této rozpravy nemám žádnou přihlášku, končím tedy podrobnou rozpravu i druhé čtení tohoto návrhu.

 

Přikročíme k bodu 11 našeho dnešního pořadu jednání.

11.
Návrh poslanců Bohuslava Sobotky, Jiřího Paroubka, Miloslava Vlčka a dalších
na vydání zákona o krajském referendu a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 737/ - druhé čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan poslanec Bohuslav Sobotka nebo další z řady předkladatelů. Role navrhovatele se ujme předseda Poslanecké sněmovny pan Miloslav Vlček. Vážený pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předkládám za navrhovatele návrh zákona o krajském referendu a o změně některých zákonů. O této materii jsme vedli rozsáhlou diskusi v prvém čtení. Já jenom splním povinnost předkladatele a v druhém čtení poprosím, aby poslankyně a poslanci, kdyby měli nějaké výhrady k tomuto zákonu, předkládali pozměňovací návrhy a ve třetím čtení bychom o nich hlasovali. Myslím, že tento návrh je dobrý, aby Poslanecká sněmovna projednala. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane předsedo.

Na 62. schůzi Poslanecké sněmovny jsme souhlasili s návrhem na opakování druhého čtení tohoto návrhu zákona svým usnesením číslo 1406.

 

Nyní bych dala prostor zpravodaji, ale mám zde oznámení, že zpravodaje výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj poslance Jaroslava Krupku dnes zastoupí pan poslanec Jiří Petrů. O této změně dám hlasovat bezprostředně.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 83. Táži se, kdo souhlasí se změnou zpravodaje. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 133 poslankyň a poslanců pro návrh 111, proti 2. Změna zpravodaje byla schválena.

 

Táži se tedy pana zpravodaje Petrů, zdali si přeje přednést svou zpravodajskou zprávu. Nikoliv. Vzhledem k tomu, že se nalézáme v opakovaném druhém čtení, zpráva zpravodaje již zazněla. Otevírám tedy obecnou rozpravu. Do této rozpravy nemám žádnou přihlášku. Rozpravu obecnou končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Do této rozpravy se hlásí pan zpravodaj Petrů. Vážený pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Petrů: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já bych si dovolil načíst pozměňující návrhy.

Za prvé. V § 5 odst. 1 se na konci věty třetí tečka nahrazuje středníkem a doplňují se slova "věta první se nepoužije".

Za druhé. V § 8 odst. 2 se číslo 5 nahrazuje číslem 6.

Za třetí. V § 10 odst. 1 písm. f) se za slova "se rozumí adresa" se vkládají slova "místa trvalého".

Za čtvrté. V § 43 odst. 3 se slovo "místním" nahrazuje slovem "krajském".

Za páté. V § 45 odst. 1 se slovo "krajských" nahrazuje slovem "místních".

Za šesté. V § 50 odst. 2 písm. a) za slovo "okrskové" vkládá čárka a slova ", místní a krajské".

Za sedmé. V § 61 se slova "prvním dnem třetího kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení" nahrazují slovy "dnem 1. ledna 2011".

Dále pak v § 14 větě první se slovo "přítomných" nahrazuje slovem "všech".

Dále ustanovení § 54 se zrušuje. Ustanovení § 55 až § 61 se označují jako § 54 až § 60.

A poslední. V § 58, v původním § 59, se bod 3 zrušuje.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Táži se, zdali si někdo další přeje vystoupit v rozpravě podrobné. Ano, pan kolega Šmíd. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Šmíd: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, dávám návrh na zamítnutí návrhu zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, děkuji vám. Další, kdo si přeje vystoupit v rozpravě podrobné? Nikdo. Končím podrobnou rozpravu, jakož i druhé čtení tohoto návrhu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP