(10.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dobře. Já vám děkuji. Rozhodneme tedy o přerušení projednávání tohoto tisku a jeho odročení do úterý 3. listopadu.

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 140 poslankyň a poslanců pro návrh 108, proti 3. S návrhem byl vysloven souhlas. Přerušujeme a odročujeme projednávání tohoto tisku do 3. listopadu.

 

Nyní se o slovo hlásí ministr životního prostředí, pan Miko. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí vlády ČR Ladislav Miko Děkuji moc za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové. Já bych rád vystoupil s prosbou, žádostí směrem ke Sněmovně. Dneska ráno bylo navrženo předřazení bodu 4, které se týká návrhu zákona 59 o prevenci závažných havárií ve druhém čtení, který byl pevně zařazen na včerejšek. Vzhledem k tomu, že bych byl velmi rád, kdyby se podařilo tuto úpravu, která řeší jeden z infringementů a která je z hlediska Sněmovny po projednání ve výboru bezkonfliktní, projednat ještě do doby, než ukončím své působení ve vládě a vrátím se do Bruselu, chtěl jsem požádat Sněmovnu, zda by nebylo možné vzít toto v úvahu a vrátit se k hlasování o pevném zařazení tohoto bodu na dnešní jednání tak, aby se mohlo třetí čtení stihnout při zasedání za 14 dní. Čili vystupuji s touto žádostí a doufám, že se najde nějaký poslanec, který si tento návrh dokáže osvojit a uznat mimořádnost situace v tom, že není možné pro mě odložit to na další schůzi, protože už nebudu v tu dobu ministrem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, vážený pane ministře. Sdílím vaše obavy. Jestli si někdo osvojí váš návrh, budu muset požádat Sněmovnu, aby nejprve rozhodla, že opravdu existuje zvláštní důvod k tomu, abychom měnili program v době jiné, než je k tomu určena, tedy v prvních třiceti minutách, to bude první hlasování, a potom teoreticky bych dala hlasovat o vašem návrhu.

Hlásí se pan poslanec Exner. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, pane ministře, dámy a pánové. Za prvé si osvojuji návrh pana ministra, je-li to třeba, ale za druhé konstatuji, že bod 4, který byl pevně zařazen a nedošlo na jeho projednávání, se stal bodem, který je řádně v programu podle pořadí, takže kdyby do toho nevstupovaly nějaké další zájmy, tak by bod 4 nyní byl normálně na programu jednání schůze.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, i v tomto s vámi souhlasím, pane poslanče. Ovšem organizačním odborem nám bylo sděleno, že vzhledem k tomu, že bod měl pevné zařazení, tak jeho pořadí propadá. Já s tím taktéž nesouhlasím a přikláním se k vašemu výkladu. Nezbývá mi nic jiného, než akceptovat vaše osvojení návrhu ministra životního prostředí a požádat Sněmovnu, aby nejprve rozhodla, že se opravdu jedná o zvláštní případ hodný zřetele takového, abychom měnili program i v době k tomu neurčené.

 

Tedy zahajuji hlasování s pořadovým číslem 80. Táži se, kdo souhlasí s tím, že budeme rozhodovat o zařazení bodu číslo 4. Kdo je prosím pro? Kdo je proti?

Děkuji vám. Z přítomných 139 poslankyň a poslanců pro návrh 101, proti 8, návrh byl přijat.

 

Nyní tedy rozhodneme o zařazení bodu číslo 4 na ihned a zatím prosím, aby mi byl přinesen bod číslo 4. Děkuji.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 81. Kdo souhlasí s pevným zařazením bodu číslo 4 na ihned? Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám. Z přítomných 139 poslankyň a poslanců pro návrh 108, proti 2. I tento návrh byl schválen.

 

Budeme tedy projednávat bod

4.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 59/2006 Sb., o prevenci
závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami
nebo chemickými přípravky a o změně zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně
veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění
pozdějších předpisů, a zákona č. 320/2002 Sb., o změně a zrušení některých
zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů, ve znění
pozdějších předpisů, (zákon o prevenci závažných havárií),
ve znění zákona č. 362/2007 Sb.
/sněmovní tisk 766/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr životního prostředí pan Ladislav Miko. Vážený pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr životního prostředí vlády ČR Ladislav Miko Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové. Především děkuji za zohlednění mé žádosti a dovolte, abych stručně uvedl vládní návrh novely zákona o prevenci závažných havárií, tedy zákona vztahujícího se na objekty a zařízení, ve kterých se nacházejí významná množství nebezpečných chemických látek, jež mohou za určitých podmínek vyvolat závažnou havárii.

Předložený návrh reaguje na odůvodněné stanovisko, čili už poměrně vysoké stadium infringementu Evropské komise ze září 2008. Podle něho Česká republika neprovedla zcela správně a úplně směrnici Rady o kontrole nebezpečí závažných havárií s přítomností nebezpečných látek. Proto návrh zákona v prvé řadě upřesňuje obsah, způsob, zpracování hlášení o závažné havárii, postup jeho schválení, následné kontroly a informování veřejnosti o příčinách a následcích vzniklých závažných havárií. Změny se dále navrhují ve způsobu schvalování a následné kontrole opatření. Pro schvalování hlášení o závažné havárii se v podstatě zavádí stejný režim jako pro projednání a schválení ostatní základní bezpečnostní dokumentace, to znamená bezpečnostní zprávy nebo bezpečnostního programu. Odůvodněné stanovisko dále požaduje výslovně upravit zajištění, udržování vzájemných odstupů mezi objekty a zařízeními, na něž se zákon vztahuje, na straně jedné, a oblastmi, které navštěvuje veřejnost hlavními dopravními trasami, rekreačními oblastmi a chráněnými územími na straně druhé. Tento obecný cíl přispívá k prevenci závažných havárií a zejména omezení jejich následků. Čistě pro vaši informaci, takových havárií se obvykle odehraje v České republice jenom několik málo, dvě nebo tři v běžném roce.

Vážená paní předsedající, paní poslankyně a poslanci, v rámci druhého čtení byl návrh novely projednán ve výboru pro životní prostředí a chci tady deklarovat, že s přijatými pozměňovacími návrhy, tak jak jsou v tisku 766/1, mohu vyslovit souhlas. Rád bych doplnil, že novela je zcela technické povahy, nevyvolala v připomínkovém řízení žádné rozpory. Vládní návrh uvádí českou právní úpravu do souladu s legislativou Evropských společenství, to znamená, že jejím projednáním a přijetím bude infringement zastaven.

Tím vás žádám o podporu této předloze a děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane ministře. Než se ujme slova zpravodajka, o slovo se přihlásil místopředseda Poslanecké sněmovny pan Vojtěch Filip. Vážený pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, pane ministře, paní a pánové. Já ale myslím, že bychom měli dodržovat jednací řád a usnesení Poslanecké sněmovny. Pokud tady není žádný z místopředsedů vlády, navrhuji přerušení jednání do té doby, než se některý z nich dostaví.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážený pane místopředsedo, děkuji vám za vaši připomínku a dovolím si všem oznámit - před chvílí odešel místopředseda vlády pan ministr Füle a předseda Poslanecké sněmovny obdržel dopis od předsedy vlády České republiky pana Jana Fischera, kterým si pan předseda vlády dovoluje oznámit, že oficiálním zástupcem vlády na jednání 64. schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v pátek dne 23. října roku 2009 bude ministr financí pan Eduard Janota. Předseda vlády upozorňoval předsedu Poslanecké sněmovny na nepřítomnost svou a svých dvou místopředsedů právě z titulu přijímání významné zahraniční návštěvy. Záleží pouze na Poslanecké sněmovně, bude-li tento fakt akceptovat, či nikoliv.

Pane místopředsedo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP