(9.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano. Děkuji vám, pane poslanče. Dámy a pánové, přeje si někdo další přednést návrh na změnu našeho pořadu jednání? Není tomu tak. Přikročíme k hlasování o jednotlivých návrzích.

 

Nejprve rozhodneme o návrhu paní poslankyně Gabriely Kalábkové, tedy aby bod 8 našeho pořadu jednání, tisk 907, byl zařazen dnes po již pevně zařazených bodech.

Zahajuji hlasování (pořadové číslo 68). Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 129 poslankyň a poslanců pro návrh 69, proti 8. Tento návrh byl schválen. Bod 8, sněmovní tisk 907 tedy bude čtvrtým pevně zařazeným bodem našeho dnešního jednání.

 

Dále se budeme zabývat návrhem paní kolegyně Konečné, aby po tomto bodu, tedy po pevně zařazených bodech na pátek 23. 10., které jsme právě teď rozšířili o bod předchozí, byl pevně zařazen bod 4, sněmovní tisk 766.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 69. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 134 poslankyň a poslanců pro návrh 49, proti 9. Tento návrh nebyl schválen.

 

Paní poslankyně Konečná? Nepřeje si kontrolovat hlasování.

 

Pan poslanec Babor navrhuje pevné zařazení bodu deset na úterý 3. 11. za již pevně zařazené body.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 70. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 135 poslankyň a poslanců pro návrh 73, proti 13. Tento návrh byl schválen.

 

A na závěr pan poslanec Bičík navrhuje zařazení bodu 113 na úterý 3. 11. jako první bod jednání, tedy předřadit všem již pevně zařazeným bodům, zejména prvnímu bodu 112.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 71. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 137 poslankyň a poslanců pro návrh 36, proti 10. Tento návrh nebyl schválen.

 

Byla jsem upozorněna, abych vás informovala, ještě než přikročíme k projednávání státního rozpočtu, že ve středu 28. října bude v prostorách Poslanecké sněmovny probíhat Den otevřených dveří u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu. Prosím tedy, abyste si uklidili materiály ze svých lavic, nebo jinak hrozí jejich skartování. Děkuji vám za pochopení.

 

Přistoupíme tedy k projednání bodu číslo jedna, kterým je

1.
Vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2010
/sněmovní tisk 913/ - prvé čtení

Tímto bodem jsme se zabývali včera ve čtvrtek 22. října, kdy jsme ukončili obecnou rozpravu. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujali ministr financí pan Eduard Janota a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Bohuslav Sobotka.

Táži se ministra financí pana Eduarda Janoty, zdali si přeje přednést závěrečné slovo. Je tomu tak. Vážený pane ministře, máte slovo.

Dámy a pánové, vás všechny prosím, abyste závěrečnému slovu ministra financí k projednávání státního rozpočtu České republiky na rok 2010 věnovali patřičnou pozornost. Nezajímá-li vás projednávání státního rozpočtu, prosím, opuštěním této místnosti ztište hlukové pozadí. Děkuji vám za pochopení.

Vážený pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážená paní ministryně, páni ministři, dámy a pánové, dovolte, abych se poměrně stručně vyjádřil k projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Já jsem bedlivě poslouchal debatu, která byla zajímavá, která byla plná faktů, otázek, návrhů, doporučení, často velmi protichůdných, ale to už tak bývá. Byla zčásti kritická, zčásti bylo konstatováno i to, že rozpočet byl sestaven zodpovědně, že je to maximum možného, když to parafrázuji. A jsem za tyto názory rád, protože je sdílím taktéž. Jsem rád, že v tomto smyslu se vyjádřili i oba předchozí ministři financí, že v dané chvíli je velmi složité sestavit rozumný, smysluplný návrh státního rozpočtu při respektování situace, která tady ve Sněmovně je.

Já si vůbec nemyslím, nebo jsem to nepostřehl, jak zmínila paní poslankyně Zubová, že jsou zlaté časy politického konsensu ve Sněmovně. Já jsem to jaksi nepostřehl, takže je to možná moje chyba, ale nicméně se s tím pokusím vypořádat.

Co se týče rozpočtu. Ano, ekonomicky doba nepříznivá, tu politickou glosu jsem zmínil. Klesá světová ekonomika, klesá naše ekonomika. Očekáváme pokles pro letošní rok více než 5 %. Náš hrubý domácí produkt je tvořen z 80 % exportem. Dopadlo to tím pádem na naše daňové příjmy, pojistné. Odhady letošního roku jsou o více než 100 miliard daňově nižší a o více než 60 miliard v oblasti pojistného. Je to fakt, který prostě k nám byl z velké části, nebo z rozhodující části importován zvenčí a my jsme v realitě těchto údajů přistoupili k sestavení rozpočtu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP