(18.50 hodin)

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Pane předsedající, to nevím, pokud mě budete stále přerušovat. Já jsem zvyklý na to, že tady existuje určitá hladina hluku, a jako odborář na to, že člověk na mítincích musí vnímat, že lidé chtějí projevit svůj názor, nakonec i na mítincích jsme měli různé návštěvníky a podobně. Myslím, že je potřeba diskutovat.

Já zdravím vajíčkáře, protože si myslím, že to prostě k demokracii patří. (Veselost v sále.)

Vážené dámy a pánové, pokud jde o státní rozpočet, a teď bych se vrátil, abych zase ještě možná umožnil paní kolegyni Šojdrové, že by mohla ještě vystoupit do 19. hodiny, ale předpokládám, že čas jí nebude stačit, jak ji znám, bude určitě hovořit dlouho. Tady si musíme vždycky uvědomit, na kom chceme šetřit v rámci rozpočtu. Já jsem nepochopil, proč tato vláda, která říká, že očekává názor Poslanecké sněmovny, například neakceptovala doporučení, které bylo přijato jasnou většinou této Sněmovny jako vůle, že to chceme, proč nepřijala v rozpočtu takovou skladbu, aby byl dostatek peněz na sociální služby, protože to, co tam dala, je almužna, a pokud by dneska byla ve vládě sociální demokracie, tak zřejmě už by stáli zdravotně postižení poskytovatelé sociálních služeb před Úřadem vlády a už by protestovali a demonstrovali proti takové vládě, která je vlastně chce zlikvidovat.

Protože jestliže dneska sociální služby prostě mají být dofinancovány, tak jestliže hovoříme o úrovni roku 2008, tak říkáme, že nedochází k navýšení, dochází k reálnému propadu těch finančních prostředků; ale jak kraje, tak obce, tak neziskovky jsou schopny se s tím určitým způsobem vypořádat. Přitom je to škoda, protože přece je špatné vynakládat prostředky pouze na podpory v nezaměstnanosti, na sociální dávky, ale naopak peníze by měly jít do takových programů, které přinášejí zaměstnanost. A tady někdo kritizoval, že do oblasti sociálních služeb jde o něco více peněz, než šlo v minulosti. To je samozřejmě pravda. Ale v sociálních službách také dneska pracuje téměř dvakrát tolik více lidí, než bylo předtím. Dneska ti lidé, kteří čekají třeba na umístění v domě pro seniory, nedostanou-li je, dostávají aspoň příspěvek na péči, za který si mohou zajistit tuto péči třeba od rodinných příslušníků. Zároveň oblast sociálních služeb je perspektivní oblastí zaměstnanosti do budoucna.

Když hovoříme o efektivním využívání peněz, tak například neziskovky, které i s tou dotací musí shánět peníze na dofinancování v rámci různých sponzorů, to mají v době ekonomické krize těžké. Takže trošku mě mrzí, že prostě vláda nezačlenila do rozpočtu už sama o sobě přesun 3,5 mld. korun na sociální služby, tak aby nemuseli stresovat mnohdy lidi, kteří jsou zdravotně postižení, senioři a podobně, aby je nemuseli stresovat tím, že nakonec jim řeknou: musíme ten domov důchodců zavřít. To snad tady nikdo nechce. Ale nakonec budeme postaveni do role, možná že médii, možná že někým jiným, že tady zase dělíme medvěda, protože to zase padá na poslance, a já si myslím, že tuhle odpovědnost by měla nést vláda, a ne Poslanecká sněmovna. A spoléhat vždycky na to, že ono se to nakonec nějak vyřeší, protože ti poslanci to nějak přerozdělí, to je špatný přístup. (V sále je stále obrovský hluk a neklid.)

Vážené dámy, vážení pánové, státní rozpočet samozřejmě vždycky bude velkým politikem, ale je potřeba jasně říci z tohoto místa, že vždycky je to politikum, to znamená každá politická strana má své představy a každá je chce zhmotnit v tom způsobu státního rozpočtu. Já myslím, že kdybychom tady byli k sobě upřímní, tak začneme skutečně hovořit o tom, jak dosáhnout toho, aby státní rozpočet byl vyrovnaný, aby se platily dluhy z minulosti, aby byl efektivní. A to, co mi třeba chybí, státní rozpočet - pan bývalý ministr financí Kalousek teď neposlouchá a zajímalo by mě, aby poslouchal - základem celého vlastně momentálního činění by měla být zaměstnanost. (Poslanec Kalousek tleská.) Peníze je potřeba dávat na zaměstnanost, nikoliv na podpory. V původním rozpočtu na letošní rok bylo asi 7 miliard a ukazuje se, že bude potřeba asi 15 miliard na podporu v nezaměstnanosti. A to je špatně. Stejně tak by bylo asi dobré zvážit, přehodnotit některé evropské programy a jejich tituly tak, aby směřovaly do zaměstnanosti, abychom je mnohdy nevyhazovali na blbosti, které neslouží zaměstnanosti. Je vidět, že pan poslanec Kalousek to chápe. (Veselost v sále.) Stejně tak bych očekával, že právě toto bude jedno z nosných témat jak programu vlády, tak zároveň i v rámci celého rozpočtu. Ale právě tato prozaměstnanecká, prorůstová opatření tam tak trošku chybí.

Můžeme se dohadovat o tom, jestli výdaje na dálnice jsou výhodně dané, nebo ne. Já si myslím, že výrazněji by měly být podpořeny investice do obecní infrastruktury, protože to je zaměstnanost v místě, konkrétní, která zaměstnává hodně lidí. Fakt je, že dálnice potřebujeme, obzvláště pro období konjunktury, až nastane po období krize, aby se dostali podnikatelé i do oblastí, které dneska jsou odlehlé, jako je například Zlínsko, Olomoucko, ale i některé vlastně pohraniční oblasti moravsko-slovenské.

Takže vidím, že tady kolega, dneska už vlastně údajně z jiné strany, horuje pro paní poslankyni Šojdrovou, aby mohla vystoupit, já myslím, že je to na místě. Ale potřeboval jsem zdůraznit to, že skutečně peníze by měly být vynakládány efektivně k zaměstnanosti. Naprostá většina lidí, která je dneska na úřadech práce, tam být nechce a chce pracovat. A já si myslím, že bychom jim měli dopřát, aby skutečně tu práci získali a aby měli z toho radost, ale nejenom radost, ale aby si také za to slušně vydělali.

Vážené dámy a pánové, tento rozpočet je možné v těch globálních číslech podpořit, ale dejme si závazek, že příští už bude méně deficitní, bude více prorůstový a zajistí více pracovních příležitostí. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji poslanci Zdeňku Škromachovi.

Dovolte, abych změnil to rozhodnutí, které tady padlo, že se připraví paní poslankyně Michaela Šojdrová. Ohlašuji, že bude první přihlášenou v pokračující rozpravě zítra při zahájení schůze v 9 hodin ráno.

Ještě to upřesním. Na zítřejší den jsou pevně zařazené body, a to jsou dva zákony ve druhém čtení, dozor nad trhem EU a havárie chemických látek. Potom z těch ostatních je šetření na Právnické fakultě v Plzni a předpoklad podle dohody předsedů poslaneckých klubů je, že bychom v 9 hodin ráno začali, pokračovali bychom přerušenými body, nejdříve přerušenými body, to jest zákonem o státním rozpočtu, potom zprávou předsedy vlády o programových prioritách, potom druhými čteními a samozřejmě potom tím šetřením. A odpoledne ústní interpelace. Samozřejmě to je zatímní pořadí, tak jak to schválila Poslanecká sněmovna a jak byla dohoda předsedů poslaneckých klubů, kteří mě navštívili před tímto ukončením. Pokud se zítra Poslanecká sněmovna svobodně rozhodně pro jiné pořadí, to už je věcí zítřejšího dopoledního jednání.

Přeji vám hezký večer, loučím se s vámi a těším se s vámi zítra dopoledne na shledanou. Ještě pan poslanec Kalousek. Ještě máte dvě minuty.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Ne, prosím. Já se opravdu omlouvám, jenom vnitroorganizační věc. Prosím poslance TOP 09 zítra v 8.45 v kanceláři Miroslava Kalouska. (Veselost v sále.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. To bylo oznámení kolegům. Vám všem ostatním hezký večer.

 

(Jednání skončilo v 18.59 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP