(11.40 hodin)
(pokračuje Bursík)

Podařilo se tehdy prosadit, že Česká inspekce životního prostředí bude schvalovat zadávací podmínky pro každý jednotlivý tendr, bude v průběhu toho tendru provádět supervizi a nakonec bude u předání té zakázky, protože tak jak to nastavilo Ministerstvo financí, tak to bylo: předejme ten balík, vysoutěží se finanční prostředky a tím to končí. Ale přece nám nejde o to, učinit nějakou finanční transakci. Nám přece jde o to, odstranit z půdy na lokalitách, které byly kontaminovány historicky v době komunismu, tu starou ekologickou zátěž. To je přece cílem té zakázky.

Čili já musím říct, že v tomto smyslu mám řadu pochybností, ale především kvůli tomu, že to, co bylo dohodnuto ve vládě, to, o co bylo rozšířeno usnesení vlády, to, co bylo i džentlmensky dohodnuto s premiérem, protože vláda se nemohla zavazovat k tomu, že navýší rozpočet České inspekce životního prostředí, aby bylo dostatek inspektorů a zázemí, kteří budou dělat tu supervizi včetně tohoto, tak myslím, že je potřebné skutečně zkontrolovat tyto konkrétní body a podle toho se postavit, včetně vlastně i toho pořadí, jak budou realizovány jednotlivé sanace, po jednotlivých krajích, v určitém časovém harmonogramu.

Já jsem považoval za potřebné tady naprosto věcně a konkrétně upozornit členy vlády a zčásti alespoň předsedu vlády na některé jiné úhly pohledu a akcenty témat, která tady byla sice zmíněna, ale mám za to, že vláda v jistém smyslu podceňuje toto riziko. Opakuji: Propojit projednávání a diskusi o energetické koncepci státu s novým návrhem klimatické politiky České republiky, za prvé. Za druhé, neponechat energetickou koncepci pouze na úřednících Ministerstva průmyslu a obchodu, ale uvědomit si to, že jde o výrazné bezpečnostní riziko, protože je riziko zvýšení strategické závislosti na Rusku. Za třetí, vystříhat se účasti na koalici vedené Polskem, kde je veliké riziko zbourání globální dohody o ochraně klimatu v Kodani, a být velmi pozorní v tom smyslu, abychom nebyli jednou ze zemí, která bude vlastně přicházet s negativní energií do Kodaně. A nakonec, splnit veškeré závazky, které jsou součástí usnesení vlády k té superobří zakázce, a podle toho posoudit, zdali ta zakázka má pokračovat, zdali se podaří vlastně zhojit ty komunikační věcné chyby, které tam byly učiněny ze strany Ministerstva financí, anebo ne.

Děkuji pěkně za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Bursíkovi. Nyní mě žádal o slovo předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř s procedurální otázkou. Prosím tedy.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano. Já se velice omlouvám všem s faktickými připomínkami nebo přihláškami, ale já jsem tady dvacet minut s napětím očekával závěr a chtěl jsem vás požádat o 60 minut přestávky na jednání poslaneckého klubu ODS. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji vám. Vyhlašuji tedy přestávku na jednání poslaneckého klubu ODS. Myslím si, že by bylo vhodné ji spojit též s přestávkou na oběd. V tom případě upozorňuji, že v jednu hodinu se sejde organizační výbor. Poslanecká sněmovna se sejde ve 14.30 hodin a prvním bodem, kterému se budeme věnovat, je projednávání státního rozpočtu v prvém čtení. Tento bod nyní přerušujeme.

 

(Jednání přerušeno v 11.44 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP