(15.40 hodin)
(pokračuje Petr)

Já se domnívám, že jediné, proč se k této invektivě a mému osočení mohl odhodlat, je to, že potřebuje s něčím konečně uspět po sérii porážek, které on a jeho strana utrpěli. A abych dlouho nezdržoval, rozhovor s MF Dnes byl veden formou desatera Božích přikázání. Já se pokusím citovat jeden verš z Bible kralické, který říká asi toto: Je třeba vypudit ze společenství pastýře, který nedokázal zabránit útěku oveček ze stáda, které mu bylo obcí svěřeno. Pokáním není možno tuto škodu odčinit.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče, ale vy jste nedal žádný návrh. Příště vám slovo neudělím.

 

Poslanec Břetislav Petr: Pardon, já se vracím. Pane předsedo, plně souhlasím s tím, co tady přednesl pan kolega Klas. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Já bych se zastal pana poslance Petra, pane předsedo, on přece dal návrh, nechť je vypuzen pastýř ze stáda... (Smích v sále.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já myslím, že nebudeme dělat z jednání Poslanecké sněmovny nějaký kabaret. Pojďme vážně k našemu programu pořadu 64. schůze. Děkuji.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já se velmi omlouvám.

Pane předsedo, dámy a pánové, pan poslanec Sobotka navrhl vyřadit z programu naší schůze body 21 a 24, jsou to body, které se týkají reorganizace a kompetenčních změn ve finanční a celní správě, a odůvodnil to velmi relevantně, že takto zásadní změny v represivních orgánech by neměly být činěny na základě poslaneckého návrhu, ale na základě vládního návrhu, a já s ním naprosto souhlasím a rád bych to vysvětlil.

Kdyby nepadlo rozhodnutí o předčasných volbách, tak bychom nepochybně měli tyto body na stole jako vládní návrh. V okamžiku, kdy padlo rozhodnutí o předčasných volbách a bylo zřejmé, že cestou vládního návrhu už nebudou tyto body z časových důvodů projednány, využil jsem svého práva poslance a předložil jsem tyto novely zákonů, na kterých jsem samozřejmě nepracoval já ve své poslanecké kanceláři, ale na kterých poměrně dlouho pracovalo Ministerstvo financí ve spolupráci s ostatními orgány státní správy, a cesta předložením poslaneckého návrhu byla pouze snahou o urychlení tohoto procesu a teoretické zvládnutí ještě do termínu předčasných voleb.

Chtěl bych říci, že to je naprosto nezbytný první legislativní krok v cestě za jednotným inkasním místem. Já jsem si všiml toho, že projekt jednotného inkasního místa mají ve svém volebním programu všechny politické strany, takže mám důvod se domnívat, že ať už volby dopadnou jakkoli, tento projekt bude pokračovat, a garantuji, že tyto předlohy, tak jak jsou předloženy, nečiní žádné nevratné rozhodnutí ani předvídání rozhodnutí v těch věcech, kde nejsme úplně jednotni, o kolik by se měly zeštíhlit jednotlivé orgány nebo které instituce by se měly spojit dříve a které později. Jsem si jist, že ať bude jakákoli vláda pokračovat v projektu jednotného inkasního místa, tak tento krok bude muset učinit po volbách.

Proto vás prosím, zda bychom přece jenom nemohli tyto body projednat. A pokud zjistíte ve druhém čtení, že s tím se nemůžete smířit, nebo snad reprezentant současné vlády řekne, že to nepokládá za šťastné, tak já budu akceptovat, když se to zamítne ve druhém nebo ve třetím čtení. Ale teď by mi to přišlo škoda. Protože vyřadíme-li to, pak se samozřejmě svět nezboří a slunce nepochybně vyjde, ale projekt jednotného inkasního místa se o tři čtvrtě roku zpozdí v legislativní oblasti a to já pokládám za zbytečnou časovou škodu a zmaření práce. Prosím tedy o zvážení, zda bychom tyto body přece jenom nemohli projednat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Vy jste také nenavrhl žádný návrh, což se v diskusi k programu pořadu 64. schůze asi stalo nějakou tradicí. Budeme si muset na to dát větší pozor.

Hlásí se ještě někdo s pozměňovacím nebo doplňovacím návrhem k návrhu pořadu? Nehlásí, budeme tedy hlasovat o jednotlivých návrzích. Než k hlasování přikročíme, mezitím mi dorazila omluvenka pana poslance Plevy, který se omlouvá z jednání 64. schůze.

Nyní budeme hlasovat o jednotlivých návrzích.

 

Nejprve dojde na hlasování o těch návrzích, které jsem předkládal z gremiální porady, a první návrh je, aby bod návrhu pořadu sněmovní tisk 907 byl pevně zařazen na čtvrtek 22. října jako první bod. Je to návrh pana ministra průmyslu a obchodu Tošovského.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 2. Z přítomných 178 poslankyň a poslanců pro návrh 93, proti 3. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Dále budeme hlasovat bod č. 114 návrhu pořadu, sněmovní tisk 783, zařadit pevně na pátek 23. října jako první bod po třetích čteních. Je to návrh pana ministra dopravy.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 3. Z přítomných 177 poslankyň a poslanců pro návrh 93, proti 4. Konstatuji, že i tento návrh byl schválen.

 

Dále bod 4 návrhu pořadu, sněmovní tisk 766, zařadit pevně na čtvrtek 22. října jako druhý bod po písemných interpelacích. Tam jsem již říkal, že písemné interpelace nebudou. A je to návrh pana ministra životního prostředí.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 4. Z přítomných 178 poslankyň a poslanců pro návrh 147, proti 2. Konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Nyní přicházím k dalšímu návrhu a to je návrh pana ministra financí Janoty. Ten chce, abychom body 5, 6, 7 a 17 návrhu pořadu zařadili pevně na dnes jako první až čtvrtý bod - ale pan poslanec Libý přednesl, aby druhým bodem byl bod č. 107. Pane ministře, co s tímto návrhem? Souhlasíte s tím, nebo mám nechat hlasovat o každém zvlášť? (Ministr Janota souhlasí). Souhlasíte, takže já budu tento návrh trošku modifikovat. Takže by tento návrh byl: Body 5, 107, 6, 7 a 17. Souhlasíte, pane ministře, paní ministryně? Ano.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 5. Z přítomných 179 poslankyň a poslanců pro návrh 83, proti 9. Tento návrh nebyl schválen.

 

Dále budeme hlasovat o návrhu bod č. 14 návrhu pořadu, sněmovní tisk 543 zařadit pevně na úterý 20. října jako pátý bod. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP