Začátek schůze Poslanecké sněmovny
20. října 2009 ve 14.04 hodin
Přítomno: 179 poslanců
 

 

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 64. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. (V sále je velký hluk.)

Organizační výbor...

Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, ještě jednou vás žádám, abyste se ztišili, abych mohl pokračovat v zahájené 64. schůzi Poslanecké sněmovny.

Organizační výbor Poslanecké sněmovny stanovil návrh pořadu 64. schůze dne 8. října 2009. Pozvánka vám byla rozeslána v pátek 9. října 2009.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Doposud tak učinil pan poslanec Lhota - má náhradní kartu číslo 1.

 

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Milana Bičíka a poslance Františka Laudáta. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh neregistruji, proto zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 1 z přítomných 146 poslankyň a poslanců pro návrh 125, proti nikdo. Konstatuji, že jsme ověřovateli 64. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Milana Bičíka a poslance Františka Laudáta.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: pan poslanec Bursík, pan poslanec Doktor, pan poslanec Dub, pan poslanec Hamáček, paní poslankyně Kateřina Jacques, pan poslanec Kvapil, pan poslanec Alfréd Michalík, pan poslanec Reisiegel, pan poslanec Seďa, paní poslankyně Šedivá, pan poslanec Vojíř. Z členů vlády pan ministr Kohout, pan ministr Miko se omlouvá od 15 hodin a pan ministr Slamečka zahraniční cesta. To jsou všechny omluvy, které mi zatím byly doručeny.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 64. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Na dnešním grémiu jsme se dohodli na následujícím.

Zahájil bych informací o celkovém průběhu 64. schůze Poslanecké sněmovny. Protože se ukázalo, že výbory požadují vyřadit některé sněmovní tisky z návrhu pořadu schůze z důvodu jejich neprojednání, rozhodli jsme se a dohodli jsme se na tom, že 44. a 45. týden časového harmonogramu, tedy příští týden, by jednaly výbory, a Poslanecká sněmovna by se opět sešla ve 45. týdnu, tj. od 3. listopadu.

Dále jsem obdržel dopis ministra kultury, který byl usnesením číslo 1288 ze dne 12. října zmocněn vládou vzít zpět sněmovní tisk 561, vládní návrh zákona o zrušení Státního fondu kultury České republiky a o změně zákona číslo 239/1992 Sb., o Státním fondu kultury České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákon číslo 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změnách některých zákonů /autorský zákon/, ve znění pozdějších předpisů /zákon o zrušení Státního fondu kultury. O tomto návrhu se nehlasuje. Škrtněte si tedy body 11 a 81 návrhu pořadu. Je to druhé a třetí čtení.

Předseda vlády Jan Fischer mě požádal, aby ve středu 21. října mohl předstoupit před Poslaneckou sněmovnu se zprávou předsedy vlády k programovým prioritám vlády na období do řádných voleb. Grémium se rozhodlo této žádosti vyhovět. Byl by to první bod našeho jednání; pokud by nebyl ukončen dopoledne, jeho projednávání bychom přerušili před polední pauzou, protože podle schváleného harmonogramu jsme si středu vyčlenili na projednání státního rozpočtu v prvém čtení, sněmovní tisk 913. Ten bychom projednávali nejpozději jako první bod odpoledne.

Nyní žádosti ministrů. Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský požádal o pevné zařazení bodu 8 návrhu pořadu, tedy sněmovní tisk 907, na čtvrtek 22. října jako první bod po písemných interpelacích. Podle mých informací písemné interpelace nejsou, tak by to byl první bod v devět hodin ráno.

Dále, pan ministr dopravy Gustáv Slamečka požádal o pevné zařazení bodu 114 návrhu pořadu, tedy sněmovní tisk 783, na pátek 23. října jako první bod po případných třetích čteních.

Ministr životního prostředí Ladislav Miko požádal o pevné zařazení bodu číslo 4 návrhu pořadu, sněmovní tisk 766, na čtvrtek 22. října jako druhý bod po písemných interpelacích. Tak, jak jsem uvedl v předcházejícím bodě, bude to tedy bod č. 2 hned po začátku schůze po deváté hodině, protože ve čtvrtek písemné interpelace nejsou.***




Přihlásit/registrovat se do ISP