(12.40 hodin)
(pokračuje Filip)

Dobře, pane zpravodaji. V hlasování pořadové číslo 50, které jsem zahájil, odsouhlasíme proceduru navrhovanou panem zpravodajem. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 50 z přítomných 190 pro 152, proti 2. Návrh byl přijat.

 

První návrh - orientační hlasování o... Pan ministr Šimerka ještě před hlasováním. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí vlády ČR Petr Šimerka Děkuji, pane místopředsedo. Já si pamatuji dobře, co jsem tu říkal včera, když jsem uváděl návrh tohoto zákona. Ale ještě než se budete rozhodovat dámy a pánové, poslankyně a poslanci, o tom, kterou variantu podpoříte, tak bych vám chtěl připomenout hlavní argument. Za prvé, že to má logiku - 4 % pro všechny, kteří jsou placeni ze státních prostředků. A za druhé, chceme-li skutečně, aby tento návrh nebyl následně zpochybňován, tak vážně doporučuji následně potom, aby se to drželo vládního návrhu. Čím více půjdeme nahoru, tím větší pravděpodobnost bude, že návrh bude zpochybňován a dosáhneme účinku, kterého dosáhnout, jak věřím, nikdo nechceme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji panu ministrovi. Ale je to jeho vyjádření a já musím dodržet proceduru hlasování. Čili nyní budeme hlasovat o číslovce 92 v orientačním... 80... (Námitky z pléna.)

Pánové, nezlobte se na mě. Za prvé, nemám žádnou radost z toho, že na mě pokřikujete. Každému, kdo se přihlásí k procedurální, dám slovo, protože jsme v tuto chvíli v určitém bodu, který projednáváme, ale 96 je základní, čili nemůžeme o ní hlasovat jako o první, protože budeme hlasovat orientačně o číslech 92, 80, a v případě, že ani jedna nezíská nadpoloviční většinu, máme šanci hlasovat o číslovce 96. (Námitky z pléna.) Ostatní prosím o to, aby případně si dostudovali jednací řád, protože se bavíme o pozměňovacích návrzích, ne o základním návrhu.

Pane zpravodaji, prosím.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážený pane místopředsedo, samozřejmě vůbec se neodvažuji s vámi přít, ale odkazuji se na svá slova, která byla řečena a můžou se ve stenozáznamu ověřit, že jsem v proceduře, která byla odsouhlasena Poslaneckou sněmovnou, řekl, že budeme hlasovat o třech návrzích, a to v pořadí 96, 92 a 80. Takhle byla procedura odsouhlasena. Pokud by to mělo být jinak, tak bychom museli tuto proceduru zpochybnit a hlasovat jinak. Ale v tuto chvíli byla jasně vyjádřena vůle Sněmovny, že v tomto postupu bude Sněmovna pokračovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Je to schválené usnesení, budeme podle něj postupovat. Ale jinak říkám, že jednací řád předpokládá variantu, jak jsem řekl. Dobře, pane zpravodaji, měl jste to připraveno dobře. Já vám gratuluji, budeme rozhodovat tímto způsobem.

 

Zahajuji hlasování. Budeme nejdříve hlasovat v hlasování pořadové číslo 51 o číslovce 96. Ptám se, kdo je pro. Připomínám, že se o proti nehlasuje. Děkuji vám.

V orientačním hlasování pořadové číslo 51 číslovka 96 má 128 hlasů.

 

Nyní budeme hlasovat o číslovce 92 v hlasování pořadové číslo 52, které jsem zahájil. Kdo je pro? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 52. Pro číslovku 92 je 16 hlasů ze 189 přítomných.

 

Nyní budeme hlasovat o číslovce 80 v hlasování pořadové číslo 53, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro. Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 53 z přítomných 186 pro 64.

 

Hlasování tedy v pořadí: 96, 80, 92 až do chvíle, kdy projde číslovka v návrhu.

 

Rozhodneme v hlasování o přijetí číslovky v hlasování číslo 54, kde už budeme hlasovat jak pro, tak proti.

Zahájil jsem hlasování číslo 54 a ptám se, kdo je pro. (Ze sálu: Pro co?) 96! Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 54, z přítomných 190 pro 147, proti 7. Návrh byl přijat.

 

Tedy je, pane zpravodaji, nemožné, abychom hlasovali o jiné číslovce, protože první návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Můžeme hlasovat o návrhu pod písmenem C.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Stanovisko? Pan ministr? (Kladné.) Pan zpravodaj? (Mírně kladné.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 55 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Obě stanoviska byla kladná. Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 55 z přítomných 191 pro 87, proti 3.

 

Ještě neohlásím výsledek, protože vidím, že je zájem o kontrolu hlasování. (Probíhá kontrola hlasování, následně porada zpravodaje a ministrů.) Počkám na poradu pana zpravodaje s panem ministrem.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vypadá to, pane místopředsedo, že zpochybněno hlasování nebude.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pozměňovací návrh neprošel. Tím jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy a můžeme hlasovat o zákonu jako celku. Přednesu návrh usnesení. Prosím o klid! Odhlásím vás, požádám vás o novou registraci. Budeme hlasovat o zákonu jako o celku, abychom měli jasný počet ve sněmovně.

Vidím, že ještě pan ministr financí s panem ministrem práce a sociálních věcí a zpravodajem řeší onen rozpor, který se nám rýsuje ve dvou za sebou hlasovaných zákonech. Počkám na poradu pana zpravodaje a členů vlády. (Krátká porada.) Pane zpravodaji, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP