(12.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Chci informovat Poslaneckou sněmovnu, že náš poslanecký klub se rozhodl podpořit tuto dohodu a podpořit návrh zákona. Současně bych chtěl také požádat vládu, aby věnovala pozornost doprovodným usnesením, ať už ta usnesení zde budou schválena, či nikoliv. My jsme dnes nehlasovali o platech zaměstnanců ve veřejném sektoru, nehlasovali jsme přímo valorizaci důchodů, nehlasovali jsme o financování sociálních služeb, nicméně tyto tři věci má sociální demokracie na srdci a já bych chtěl požádat pana premiéra a pana ministra financí a ostatní členy vlády, aby toto vyslyšeli. Uvažujte, prosím, velmi vážně o valorizaci důchodů v příštím roce. Uvažujte velmi vážně o tom, aby se nesnižoval objem prostředků na platy zaměstnanců veřejného sektoru. A promyslete, prosím, dobře financování sociálních služeb v regionech, aby se domovy důchodců a ostatní sociální ústavy nedostaly v příštím roce do neřešitelné situace. To je také apel našeho poslaneckého klubu bez ohledu na to, zdali příslušná doprovodná usnesení budou Sněmovnou schválena, či nikoliv. Děkuji. (Potlesk v lavicích ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji předsedovi klubu sociální demokracie. Nikoho dalšího nevidím se hlásit. Ještě pan předseda klubu KSČM. Prosím, pane předsedo. Prosím o klid ve sněmovně!

 

Poslanec Pavel Kováčik: Slyším zívat. Ne, nebojte se, nebudu vás dlouho zdržovat. Ale aby bylo jasno, my jsme neapelovali, my jsme dávali konkrétní návrhy, to za prvé.

A za druhé. Vždycky mě učili, že kompromis je něco, kde se dva názory potkají zhruba uprostřed, plus minus nějaké drobné, ale zhruba uprostřed. Tento takzvaný kompromis mi připadá jako ten vtip s tím kuřetem. Oba dva sníme jedno kuře dohromady, já celé, vy nic, ale statisticky máme každý půlku. Tady se ten kompromis potkal velmi napravo. To není kompromis, to není něco, co by bylo přijatelné. To je prostě podlehnutí diktátu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan předseda klubu sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Balíček, který jsme dnes schválili, je skutečně kompromis. Je to několikátá verze tohoto balíčku. Ty původní verze byly i pro sociální demokracii mnohem méně přijatelné, než je verze tato, kterou možná za malou chvíli Poslanecká sněmovna schválí. Já bych chtěl pouze říci, že naše země si samozřejmě může dovolit určité ideologické střety, ale může si je dovolit jen do určité meze, do určitého mantinelu. Přes tento mantinel už ideologické střety neunese. My jsme důsledně hájili program sociální demokracie. Přečtěte si noviny tento týden, poslechněte si zpravodajství, podívejte se na naše výroky, podívejte se na naše pozměňovací návrhy. Udělali jsme všechno pro to, abychom prosadili program sociální demokracie. Ale naše země má mez, přes kterou už nemůžeme vést ideologické spory ani tady v Poslanecké sněmovně, kde je to normální a přirozené. Tou mezí je včas schválený státní rozpočet pro rok 2010. Dnes k tomu vytvoříme první předpoklad. Ještě nás čeká celá řada obtížných jednání o vnitřní struktuře státního rozpočtu. Dnes jsme rozhodli o schodku, vnitřní struktura bude ještě podléhat velmi tvrdé debatě, věřím, že také ještě ve vládě a potom tady v Poslanecké sněmovně. Ale nelze v těchto střetech a boji pokračovat přes únosnou hranici rizika rozpočtového provizoria. Takové riziko musíme v každém případě vyloučit, ať jsme zprava nebo zleva, ať jsme demokraté levicoví nebo demokraté pravicoví. (Potlesk v řadách ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan předseda klubu ODS Petr Tluchoř. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já tady nechci vstupovat do toho hraného souboje mezi KSČM a ČSSD o interpretaci toho výsledku. Já chci jen říct, že tato vláda není vládou Občanské demokratické strany, tento balíček není balíčkem Občanské demokratické strany, ale z důvodu potřeby dokončení tohoto volebního období v klidném prostředí - protože jsme to nebyli my, kdo shodil vládu Mirka Topolánka a kdo zavinil tuto složitou situaci - pro tuto potřebu Občanská demokratická strana tento balíček podpoří, tak jak byly schváleny pozměňovací návrhy. Děkuji. (Rozruch v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Jsem trpělivost sama. Pan předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já jenom pro pořádek. Pro to shození vlády Mirka Topolánka hlasovala sociální demokracie, hlasovala KSČM a potom ještě další poslanci, někteří z nich dokonce zvolení za Občanskou demokratickou stranu. Takže to byli poslanci ODS, kteří shodili svoji vlastní vládu! A jestli se mluví o nepolitické vládě tady, tak kdo se na tom dohodl? Maminka sociální demokracie, tatínek ODS a porodní bábou byli zelení. Tak si, prosím vás, nemalujme takovéto věci a pojďme už něco dělat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vidím přihlášku, paní kolegyně, ale nemohu vám dát slovo, protože mohou mluvit jenom ti, kteří mají přednostní právo, to znamená od prezidenta republiky, který tady není, až po předsedy klubů a ti už myslím hovořili. Takže pokud nemám žádnou přihlášku od těch, kteří mohou hovořit i mimo program, tak přednesu návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s návrhem zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2010 podle sněmovního tisku 917, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

 

Rozhodneme v hlasování číslo 41, které jsem právě zahájil a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 41 z přítomných 192 pro 163, proti 26, 1 se zdržel. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Žádám ještě zpravodaje, aby... Tak ještě nepožádám zpravodaje, protože vidím přihlášku pana předsedy vlády. Pane zpravodaji, ještě počkejte s doprovodným usnesením. Slovo má předseda vlády České republiky Jan Fischer. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, první reakce: děkuji. Myslím, že se nám otevřela výslednou racionalitou cesta k tomu, abychom si od skutečně nebývalého schodku 230 mld. otevřeli cestu k sestavení rozpočtu, který zamezí neslýchaným problémům, kterým bychom čelili pro futuro. Je to samozřejmě kompromis a odcházíme s interpretací toho kompromisu někdo hrubě nespokojen, někdo velmi zklamán a já z něj odcházím z důvodů, které jsem tady řekl, jako člověk, který to bere jako kompromis velmi solidní a slušný. Ekonomika je opravdu v propadu, východiska z krize se rýsují jedině velmi zvolna a nejsem si jist, kde ta světla na konci tunelu, jestli tam nějaká jsou, začnou svítit.

Bylo to velmi bolestivé rozhodování a ten balíček bude mít velmi bolestivé dopady. Já jsem si toho samozřejmě velmi dobře vědom. Je to zkrátka a dobře nadávkovaná terapie podle takové diagnózy, že bude bolet, aby nás to nebolelo ještě víc v letech následujících. To je asi základní postoj.

Vláda, ať už tato nebo další, musí pokračovat v tom, čemu se říká strategie odchodu z krize - systematicky cílevědomě, koncepčně. Jasně jsem řekl, že to, co tady bylo předloženo a co jste dnes odhlasovali, není systémové řešení ani rozpočtu, ani rozpočtových pravidel, ani to není systematická nebo ucelená hospodářská politika. A nikdy se tak netvářila. Je to ad hoc a je to na jeden rok a je to dupnutí na brzdu, velmi silné, a opakuji, velmi nepříjemné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP