(15.20 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Byl bych byl hrozně nerad, kdyby tenhle moment tato Sněmovna přehlédla. To byl obrovský a silný moment, kdy zaměstnavatelé i zaměstnanci z hlediska svých naprosto odlišných zájmů k těm či oněm návrhům rozpočtové legislativy byli schopni to překousnout a říci: Ano, nám to nevyhovuje, ano, nám se to nelíbí, ano, naši členové a naši klienti tím tam či onde budou poškozeni, ale je to v zájmu České republiky a my jsme připraveni vložit svoji autoritu do přesvědčování odborových svazů i zaměstnavatelských svazů i celé společnosti, že v určitém okamžiku má zájem České republiky - a bytostný zájem České republiky - přednost před partikulárními zájmy té či oné profese či té či oné partaje.

Dámy a pánové, moje hluboká úcta a moje hluboká poklona před pondělním jednáním tripartity a před odvahou pánů Jaroslava Štěcha, pardon, pana Milana Štěcha a pana Jaroslava Hanáka.

Domníval jsem se, naivně a optimisticky, že Poslanecká sněmovna bude mít mimořádnou úctu a respekt k těmto kompromisům, které byly uzavřeny. Ke kompromisu, který byl jednomyslně uzavřen na půdě úřednické vlády, a ke kompromisu, který byl uzavřen na půdě tripartity. Byl jsem překvapen, že tomu tak není, a byl jsem naprosto nepříjemně překvapen, že diskuse, která se pak rozvinula v rámci těch či oněch parlamentních stran, se rozvinula přesně o tom, o čem tato diskuse být nemá, o té či oné volební ikoně, o tom či onom peanutsu, který chceme přinést nebo nepřinést domů svým voličům, místo toho, aby byla o naší ochotě a odvaze přijmout kompromis a nést za ten kompromis náklady.

Já bych toto stanovisko ještě dokázal pochopit od klubu KSČM a od šesti poslanců KDU-ČSL. Tyto kolegyně a tito kolegové totiž nepodpořili Fischerovu vládu a ani žádný její nominant, dovolíte-li mi ten pracovní název, není členem Fischerovy vlády a je podle mého názoru jejich legitimním právem stavět vůči názoru Fischerovy vlády alternativu. Nejsem schopen to pochopit u TOP 09, protože jakkoliv nemáme nikoho ve Fischerově vládě, vyjádřili jsme Fischerově vládě svoji důvěru, a proto nic takového neděláme. A už vůbec to nejsem schopen pochopit u těch zbývajících tří politických stran, které sestavily Fischerovu vládu a jsou za její existenci a za její racionální fungování odpovědny, a už vůbec to nejsem schopen pochopit od politické strany - a teď tím myslím sociální demokracii - která v březnu tohoto roku vyprovokovala demisi legitimní politické vlády, což je absolutní právo opozice a je to v naprostém pořádku, pokud za to je plnohodnotná alternativa. Ale sociální demokracie odmítla převzít odpovědnost za plnohodnotnou politickou alternativu s odůvodněním, že lepší jsou předčasné volby. Pak nás seznámila se svým názorem, že už si nemyslí, že lepší jsou předčasné volby, a že tedy nechť Fischerova vláda dovládne až do konce. Bon. Měnit názor a mýlit se může každý. Proč ale proboha vůči své vládě, které zařídila prodloužení mandátu a kde má polovinu ministrů, chce za každou cenu stavět politickou alternativu k nejzásadnějšímu politickému rozhodnutí, které padá od okamžiku pádu Topolánkovy vlády?

Nezlobte se, já jsem přesvědčen, že podávání pozměňujících návrhů je samozřejmě přirozeným právem a projevem parlamentní demokracie, ale při vědomí toho, co se tady odehrává, při vědomí komplikovaného konsensu, ke kterému došlo v úřednické vládě, kde sociální demokracie má polovinu členů, při vědomí úcty a respektu dohody a konsensu, ke kterému došlo na půdě Rady hospodářské a sociální dohody, na půdě tripartity, při vědomí výroků zaměstnavatelů i zaměstnanců, předsedy odborů pana Milana Štěcha, se ptám, zda pozměňující návrhy vůči kompromisu Fischerovy vlády jsou skutečně zdravým projevem parlamentní demokracie, nebo jenom nepokorou a zpupností někoho, kdo sice odmítl převzít politickou odpovědnost a za žádnou cenu ji před svými voliči nechce nést, na druhou stranu dupe nožičkou a říká: Přes to přese všechno já chci mít to poslední slovo! A bude to podle mě!

Varuji před tím, abychom přistoupili na tento styl politiky. A dovolím si položit řečnickou otázku, zda opravdu tato Sněmovna chce být rukojmím zbytnělého ega z kolotočářsko-veksláckého prostředí (pískot, bouchání do lavic a velký hluk z levé části sálu, současně potlesk z pravé části sálu), anebo zda jednoznačně odmítne tyto praktiky a přijme odpovědnost za osud České republiky.

Prosím, abychom nevnímali pozměňující návrhy k této zásadní a společensky vydiskutované normě jako veksl z Matějské pouti, kdy si dva říkají: Já tě pustím zadarmo na centrifugu a pak ti za to koupím buřta s tuplovanou hořčicí, oba dva vyděláme a pouť bude spokojena. Najděme, prosím, tu odvahu říct, že na tu centrifugu i na toho buřta s tuplovanou hořčicí prostě nemáme peníze, protože bychom si na to museli půjčit. A najděme odvahu říct, že tady zastupujeme zájmy České republiky, nikoliv zájmy té či oné partikulární lobby, ať už ji vyjadřuje ta či ona partaj, či ta či ona profese.

TOP 09 při vědomí jednomyslné shody Fischerovy vlády a při úctě a respektu ke konsensu v Radě sociální a hospodářské dohody nebude předkládat žádný pozměňující návrh a žádný pozměňující návrh nepodpoří. Dělá to proto, že absolutně věří Fischerově vládě a absolutně respektuje konsensus z Rady sociální a hospodářské dohody a respektuje stanovisko pána Štěcha a pana Hanáka.

Je nepochybné, že pokud většina této Sněmovny se rozhodne mít to poslední slovo, přestože většina této Sněmovny odmítá odpovědnost, přestože se rozhodne mít to poslední slovo, tak to poslední slovo holt mít bude. Otázka je, a to už není otázka pro nás, ale spíše pro voliče, zda to bude poslední slovo správné. Já osobně jsem přesvědčen, že po tom všem, co v letošním roce Poslanecká sněmovna předvedla, je tváří v tvář návrhu Fischerovy vlády to nejlepší, co může udělat pro Českou republiku, s úctou a pokorou k odvaze těch, kteří rozhodovali před námi, to podpořit a držet hubu.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z pravé části sálu.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP