(13.00 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Vraťme se, dámy a pánové, k protideficitním opatřením. Sociální demokracie prosazuje v kontextu úvah, které jsem uvedl, aby byly ochráněny zájmy rodin s dětmi, nezaměstnaných a důchodců i veřejných zaměstnanců. Na včerejší schůzce předsedů parlamentních politických stran jsme došli ke společnému názoru, že nám všem jde o to, najít cestu k dohodě. Po diskusi, kterou jsme včera vedli s předsedy dalších stran, bude sociální demokracie prosazovat zachování výše rodičovského příspěvku, zachování výše porodného, zachování příspěvku podle zákona o sociálních službách a samozřejmě také zachování nedávno Sněmovnou schválených opatření, zejména vyšší a déle trvající podpory v nezaměstnanosti. Souhrnně se vyjmutí těchto bodů z protideficitního balíčku promítne navýšením schodku, které zdaleka nepřevýší 170 miliard korun, o kterém vláda hovořila ještě v minulém týdnu. Vyzveme rovněž, aby vláda v rámci svého exekutivního rozhodnutí nepřistoupila ke snížení mezd veřejných zaměstnanců o 4 %, aby hledala potřebný finanční zdroj krytí. Také pokud jde o valorizaci důchodů, také v této otázce vyzveme vládu, aby pro to hledala potřebné finanční zdroje.

Sociální demokracie byla připravena uplatnit dnes návrhy na zavedení daňové progrese u příjmů přesahujících milion 200 tisíc korun ročně - to by přineslo státnímu rozpočtu 5 miliard korun. Dále navrácení úrovně daně z příjmů právnických osob z 19 na 21 % - to by přineslo v příštím roce 10 miliard příjmů, a zvýšení sazby daně z převodu nemovitostí ze 3 na 5 %. Jen tak mimochodem, to bylo v první verzi tzv. balíčku ministra financí. Toto opatření by přineslo do příjmu státního rozpočtu 5 miliard korun. V zájmu dosažení celkové dohody nebude sociální demokracie tato opatření uplatňovat. Chci ale říci, že po volbách do Poslanecké sněmovny přistoupí k uplatnění opatření v podobě toho, o čem jsem hovořil u daně z příjmu fyzických i právnických osob.

Rozumné se zdá být lidovci připravené zdanění zisků z hazardních her.

V případě svého vítězství ve volbách do Poslanecké sněmovny sociální demokracie navrhne vyplacení 13. důchodu ve výši 2400 korun, kryté ze zisku ČEZu. Také na domácnosti důchodců podle našich analýz negativně dopadne v příštím roce zvýšení životních nákladů.

Navrhneme dnes vyšší zdanění, než je uvedeno v návrhu vlády, pokud jde o platy ústavních činitelů, tedy ne 4 %, ale 20 %. Chci také říci, že ovšem z vládního návrhu je třeba odstranit některé, slušně řečeno, nesrovnalosti, protože tam se například uvažuje o některých naturálních plněních a o zdanění naturálních plnění, jako jsou například letenky při služebních cestách. To je logický nesmysl. Myslím, že by postačilo, kdyby tam bylo jen zvýšení ze 4 na 20 % a naturálních plnění aby se to netýkalo. Určitě tady bude předložen kvalifikovaný doplňující návrh.

Dámy a pánové, sociální demokracie hledá cestu k dohodě v otázce protideficitních opatření a také zanedlouho, i pokud jde o státní rozpočet. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vyhlásím polední pauzu do 14 hodin. Ve 14 hodin budeme pokračovat obecnou rozpravou. Jako první po polední pauze vystoupí pan poslanec Bohuslav Sobotka a jako druhý Cyril Svoboda.

 

(Jednání přerušeno ve 13.04 hodin.) ***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP