(9.40 hodin)
(pokračuje Filip)

Text návrhu zákona reaguje na to, co se odehrálo v únoru, resp. 17. února 2008. Šlo o jednostranné vyhlášení nezávislosti nad územím Kosova a Metochie jako nezávislého evropského státu Kosovo. Toto jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova je z pohledu mezinárodněprávních závazků České republiky nutno považovat za nelegální a odporující mezinárodněprávním závazkům České republiky, která vstoupila do práv a povinností bývalého Československa, vyplývajícím z helsinského Závěrečného aktu o bezpečnosti a spolupráci v Evropě.

K tomu, jakým způsobem postupovala vláda a uznala na svém zasedání v Teplicích bez toho, aniž by to bylo zařazeno na jednání programu vlády, se nehodlám vyjadřovat, protože jde o vnitřní problém bývalé vlády, porušení jejího samotného jednacího řádu a nemá smysl, abych to tady více rozebíral, protože samozřejmě toto jednání je směřováno nejen do této Sněmovny, ale je posuzováno i z pohledu mezinárodních závazků České republiky, a proto jednání vlády komentovat dále nebudu.

Pokud jde o samotné rozhodnutí o tomto návrhu zákona, které očekávám od Poslanecké sněmovny, je jasné, že akt uznání o samostatnosti státu nesestává jenom z rozhodnutí vlády České republiky, ale tento proces, chcete-li ratifikace takového aktu, končí vždy jmenováním velvyslance, chcete-li chargé d´affaires, prostě diplomatického zástupce tím státem, kterým byl takový samostatný stát uznán. K takovému aktu ani od 17. února, ani od rozhodnutí vlády České republiky nedošlo. Pokud mám informace, zatím ani k takovému rozhodnutí dojít nemá.

Pro Českou republiku je samotné rozhodnutí o uznání nezávislosti Kosova řekl bych velmi nebezpečným mementem. Je to totiž memento Mnichovské dohody. Způsob, kterým se to stalo, je v podstatě opakováním nám velmi známých procedur, které byly uplatněny na odtržení tzv. Sudet v roce 1937 a 1938, které skončilo právě neslavně odtržením sudetského území, vytvořením druhé republiky a nakonec skončilo 15. března 1939 v boji o obsazení Československa, rozdělením Československa a vytvořením protektorátu Böhmen und Mähren. Tolik na připomenutí a osvěžení paměti.

Podotýkám, že tento návrh umožňuje České republice postavit se na stranu těch, kteří neuznali samostatnost Kosova, jsou připraveni hájit mezinárodněprávní závazky, ať už vyplývající z Charty OSN nebo ze Závěrečného aktu helsinské konference.

Pokud jde o slučitelnost tohoto návrhu zákona nejen s těmi akty vlády České republiky, s kterými je samozřejmě v rozporu, protože to má být akt zákonný a výkonné moci tak má být znemožněno, aby pokračovala v procesu, který by znamenal, že se budeme podílet na dalším drobení Evropy. Návrh zákona není v rozporu s ústavním pořádkem České republiky a nemůže být v rozporu s mezinárodními závazky České republiky, naopak, staví se na stranu těchto závazků.

Návrh zákona není v rozporu s právem Evropských společenství ani s právem Evropské unie. Toto považuji za velmi důležité, protože to je další mezinárodněprávní závazek, který zde existuje. Navíc posiluje ta stanoviska v Evropské unii, která vydalo např. Španělsko nebo sousední Slovensko.

Návrh zákona nezakládá žádné nároky na čerpání prostředků z veřejných rozpočtů. V žádném případě nemění podmínky pro podnikání v České republice, naopak zlepšuje podmínky českých podnikatelů na území Srbska.

V tomto ohledu jsem přesvědčen, že návrh zákona je nejen projednatelný, ale je důležité, aby se stal součástí českého právního řádu, abychom se tak postavili na stranu těch, kteří celý proces helsinské konference hodlají dále dodržovat a upevňovat. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane místopředsedo. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Marek Benda. Vážený pane poslanče Bendo, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Dobrý den. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, vážené dámy, vážení pánové, máme tady dvě normy následující za sebou z dílny poslanců KSČM, které se zabývají otázkou uznání či neuznání Kosova. První návrh, který tady máme, je právě onen návrh zákona, kterým Česká republika vyjadřuje nutnost dodržování závazných norem mezinárodního práva. Jeho obsahem je v podstatě konstatování, že se mění rozhodnutí vlády ve věci uznání Kosova.

Vláda k této věci vydala stanovisko, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila s návrhem zákona nesouhlas, a to z několika důvodů. Za prvé že fakticky dochází tímto návrhem zákona k posunu rozdělení moci ve státě, k přesunu z tradičního institutu uznávání cizích států, který vždy dělala moc výkonná, na Parlament. Ono to bude pak ještě výrazněji zvýrazněno ve druhém zákoně, který budeme projednávat, ale znamená to výrazný ústavní posun. Všechno ostatní, co je tam řečeno, je v podstatě nadbytečné, neboť nutnost dodržovat závazky, které pro naši republiku vyplývají z mezinárodního práva, obsahuje již článek 1 odstavec 2 Ústavy České republiky. V tomto směru je to zbytečné. Je to zákon, který se snaží ex post řešit problém, o jehož věcném řešení teď nechci diskutovat. Myslím, že není příliš vhodné, aby ho Poslanecká sněmovna přijímala.

Přihlásím se poté do obecné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Benda, a má slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, ve smyslu toho, co jsem řekl ve své zpravodajské zprávě, doporučuji, aby Poslanecká sněmovna zamítla tento návrh zákona, protože v mnoha směrech funguje fakticky retroaktivním způsobem, protože se snaží změnit rozhodnutí, které na základě ústavních zvyklostí této země a jejich respektu učinila vláda České republiky, jak to činila vždy v minulosti. V tomto směru myslím, že by mohl být napaden u Ústavního soudu. Stejně tak se domnívám, že není vhodné, abychom se pokoušeli přenést tuto pravomoc tradičně výkonné moci na moc zákonodárnou. Čili doporučuji, abychom tento návrh zákona zamítli.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Někdo další si přeje vystoupit v obecné rozpravě? Ne. Pan poslanec Jičínský. Omlouvám se, že jsem vás přehlédla. Vážený pane poslanče, máte slovo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP