(17.00 hodin)

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Můžeme tady samozřejmě polemizovat o tom, co je odměna a co je plat. Já jsem položil otázku jasně v první i ve druhé interpelaci. Chtěl bych vědět, jestli je pravda, jestli skutečně vrcholový managemenet, těch devět nejvyšších manažerů, pobírá na výplatách měsíčně 12 mil. Kč. Slyšel jsem takové informace, že to zpracovává externí firma těmto devíti manažerům. Chtěl jsem tedy vědět, jestli plat včetně odměn, nebo jakým způsobem mají stanoveno vlastní odměňování, skutečně odpovídá dosaženým výsledkům, jestli se domníváte, že odpovídá dosaženým výsledkům, a jestli motivace ve vyšší přepravě zboží, ve vyšší přepravě cestujících je dostatečná. Vy jste říkal, že bonusy nedostali žádné. Ale mě zajímá, jestli jsou tam motivační prvky, jak do plusu, tak do minusu, v případě, že přepraví méně cestujících nebo naopak více cestujících a více nákladů. Myslím, že to je důležité, aby tomu plat měl odpovídat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Prosím, pane ministře.

 

Ministr dopravy vlády ČR Gustáv Slamečka (Hovoří slovensky.) Pokusím se odpovědět na konkrétní otázky. Abych řekl pravdu, přesnou výšku (platů) managementu Českých drah neznám. Pokud jsem to zachytil tak, že je tam devět top manažerů, kteří by měli mít plat 12 mil. Kč měsíčně, tak vím, jaký je plat generálního ředitele, ten je nejvyšší z těchto manažerů, a číslo, které jste uvedl, toho rozhodně nedosahuje.

Co se týká motivačních prvků, tak je v podstatě potřeba říci asi tolik, že z mého hlediska, pokud jsme se bavili o nějaké úspoře nákladů, tak České dráhy byly na základě toho, že jsme dojednávali objednávku státem objednávané přepravy a krajů, schopny snížit náklady z roku na rok o více než jednu miliardu korun. Pro mě je toto dostatečný fakt k tomu, abych si myslel, že management svoji práci dělá řádně.

Co se týká konkrétní sumy, mzdy vázané na počty přepravených cestujících nebo nákladů u Českých drah, nedovedu vám ji konkrétně říci. Ale pokud vím, že tam nejsou žádné odměny, tak předpokládám, že je tam pouze základní plat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře. Přistoupíme k poslední interpelaci. Interpelovat bude pan poslanec Petr Bratský omluvenou ministryni školství Miroslavu Kopicovou.

 

Poslanec Petr Bratský: Pane místopředsedo, páni ministři, přítomná kolegyně a kolegové, za odměnu, že jste mě dnes tady hodně poslouchali, vzdávám se této interpelace a podám ji na příští schůzi s nadějí, že bude vylosována dříve než jako poslední. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Bratskému. Dámy a pánové, vážení členové vlády, myslím, že díky jsou na místě, probrali jsme všechno, co jsme probrat měli a mohli, takže pro dnešní odpoledne to budou poslední slova, která řeknu, a ta slova budou, že vám přeji hezký podvečer a večer dobré výsledky ve fotbale.

 

(Jednání ukončeno v 17.02 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP