(16.40 hodin)
(pokračuje Hovorka)

Kdy a na základě čeho rozhodl o zařazení dalšího nepovinného očkování proti pneumokokům mezi hrazená očkování a o kterou konkrétní vakcínu se jedná? Jaká je její maximální cena a o vakcínu kterého konkrétního výrobce se jedná? Za jakou cenu, respektive konkrétní stanovenou maximální cenu pro jednotlivé druhy vakcín ministerstvo uzavřelo příslušné smlouvy na dodávky vakcín s vítězem tendru na dodávky a distribuci vakcín? Na jakou dobu jsou v současné době zásoby vakcín pro jednotlivá očkování?

Děkuji za pozornost a za případnou odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hovorkovi za jeho interpelaci. A nyní vystoupí pan poslanec Antonín Seďa s interpelací na ministra obrany Martina Bartáka ve věci reorganizace vojenské policie.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane místopředsedo vlády, musím připustit, že jsme již několikrát projednávali reorganizaci vojenské policie právě v souvislosti s kauzou útvaru speciálních operací vojenské policie. Musím však připomenout, že na výboru pro obranu, kde jsme naposledy projednávali reorganizaci vojenské policie, slíbil náčelník vojenské policie generál Vladimír Ložek, že nebude ohrožena schopnost vojenské policie vyšetřovat závažné trestné činy v resortu Ministerstva obrany.

Vážený pane ministře, přes tyto sliby byl zrušen zvláštní odbor vojenské policie, který se vyšetřováním závažných trestných činů zabýval. Dokonce se podle interních informací chystá radikální snížení počtu vojenských policistů a jejich přemístění pod velení těch, které mají případně kontrolovat.

Vážený pane místopředsedo vlády, jsem přesvědčen, že celá kauza s obviněním příslušníků SOGu a následně vlastní reorganizace vojenské policie byla předem připravena. Proto se ptám, pane ministře, je pravdou připravované snížení počtu příslušníků vojenské policie a jejich reorganizace? Je či bude zachována schopnost vojenské policie vyšetřovat závažné trestné činy v resortu Ministerstva obrany? Nebyla reorganizace vojenské policie provedena za účelem udělat pořádek s neposlušnými policisty, kteří byli úspěšní v zahraničních operacích a kteří si dovolili odhalovat trestnou činnost a korupci v útvarech Armády České republiky, na generálním štábu a ve vedení Ministerstva obrany?

Děkuji za odpovědi.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Antonínu Seďovi a nyní opět vystoupí pan poslanec Ludvík Hovorka tentokrát však s interpelací na ministra financí Eduarda Janotu ve věci připravované novely loterijního zákona a osvobození od daně z příjmu. Takže pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážený nepřítomný pane ministře, z materiálů, které jsem od vás dostal a které jsou dostupné i na stránkách Ministerstva zdravotnictví, je zřejmé, že provozovatelé hazardních her vyinkasovali na vsazených částkách v loňském roce 128,5 mld. korun a z toho byly vyplaceny výhry. Po vyplacených výhrách zůstalo těmto provozovatelům zhruba 30 mld. korun a z toho zaplatili 3,5 mld. korun na veřejně prospěšné účely a 4 miliardy a 200 mil. korun na správní poplatky. Provozovatelům hazardních her tedy zůstalo zhruba 22 mld. korun.

Jak jsem zjistil a jak jste mi potvrdil v minulém týdnu, provozovatelé hazardních her jsou na základě loterijního zákona u nás osvobozeni od placení daně z příjmu. Já se chci zeptat, jestli to považujete za systémové, aby někteří podnikatelé, nebo některý druh podnikatelů či podnikání byl osvobozen od daně z příjmu, a jestli v případně vámi navrhované novele bude zrušeno toto osvobození od daně z příjmu. Já se domnívám, že novela je velmi potřebná, že už v minulém volebním období na závěr tady byla novela, kterou předkládal pan ministr financí, která se nakonec neprojednala. Máme tady senátní novelu zákona a zdá se mi, že není ochota projednat ani jednu z těchto předloh, a váš návrh je dosud, pokud vím, ve věcném záměru, takže chci vědět, kdy přesně tato novela bude předložena, v jaké podobě a jaké bude zdanění, které se navrhuje v této vámi předkládané novele.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ludvíku Hovorkovi. Nyní prosím, aby se slova ujal pan poslanec Petr Bratský, který bude interpelovat ministra pro životní prostředí Ladislava Mika ve věci aktuálního stavu programu Zelená úsporám.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji. Interpelace bude poměrně krátká. Vážený pane ministře, program Zelená úsporám je poměrně široce medializován a musím uznat, že odborná i laická veřejnost má velmi široké možnosti se informovat o cílech a podmínkách programu. Přesto se po spuštění programu na jaře tohoto roku objevily některé výtky týkající se administrativní náročnosti nebo přílišné tvrdosti podmínek účasti v programu, což vedlo také k poměrně nízkému počtu podaných žádostí, čímž se vlastně program míjel účinkem. V reakci na to byly podmínky změkčeny a informační ofenziva vašeho ministerstva ještě zesílila, což kvituji s uspokojením, a myslím, že by to mohlo být i vzorem pro jiné obdobné programy čerpání například z různých evropských fondů.

Rád bych se nyní dotázal, jaký je aktuální stav programu, kolik již bylo podáno žádostí, kolik jich bylo vyřízeno, kolik případně vráceno. Jaké objemy financí jsou a budou v programu k dispozici a kolik již bylo zatím uvolněno přímo žadatelům? V čem především spočívá změkčení podmínek pro účast v programu a jak se to projevuje v zájmu žadatelů?

Já očekávám, že právě díky vaší odpovědi, pane ministře, se veřejnost zase dozví ještě některé věci, které ji zajímají, a možná do konce roku se ještě zvýrazní počet podávaných nabídek, protože to skutečně je dobrá věc do budoucna.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Bratskému. Prosím pana ministra Ladislava Mika, aby se ujal slova.

 

Ministr životního prostředí vlády ČR Ladislav Miko Vážený pane místopředsedo, vážený pane poslanče, vážení přítomní, děkuji za slovo i za dotazy. Já bych se pokusil základní informace stručně shrnout ve své odpovědi a případně chybějící další informace samozřejmě, pakliže by byly, tak můžu ještě doplnit dodatečně písemně.

Jak už bylo řečeno, dne 13. srpna byla vydána nová směrnice a přílohy k programu Zelená úsporám s upravenými pravidly pro poskytování podpory. Tím smyslem, proč byla ta úprava udělána, byla samozřejmě reakce jednak na situaci na dosavadní čerpání a jednak na to, že se naše společnost ocitá v krizi, v recesi, které bylo třeba čelit a zpřístupnit program co nejširšímu okruhu žadatelů.

V jednotlivých oblastech podpory došlo k poměrně zásadním změnám. Zmíním ty nejpodstatnější.

V oblasti A1, celkové zateplení, došlo k navýšení podpory u rodinných domů o 250 korun navíc na každý metr podlahové plochy, u bytových domů o 150 korun na metr čtvereční bytové plochy. Ve druhé oblasti podpory A2, dílčí zateplení, byla původně podmínka několika opatření současně v souběhu, po úpravě uprostřed prázdnin dvou opatření. My jsme toto upravili jinak. V současnosti je jedinou podmínkou celkové snížení hodnoty měrné potřeby tepla na vytápění o 20 % a je jedno, jakým způsobem toho bude dosaženo. Čili výše podpory již není odstupňována dle počtu opatření, ale podle výše úspory, to znamená po 20 % je určitá výše a po 30 % je další vyšší možná podpora.

V oblasti podpory B, výstavba v pasivním energetickém standardu, jsme zrušili podmínku, aby stavební firmy byly registrovány v seznamu odborných dodavatelů a použité prvky v seznamu výrobků a technologií. Navíc se dotace zvýšila u rodinných domů o 30 tisíc korun na dům a u bytových domů o 10 tisíc korun na bytovou jednotku.

V oblasti podpory C, využití obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a přípravu teplé vody, jsou dotace nově poskytovány jen jako fixní částka na instalaci, nikoliv jako procentuální podpora na dané opatření, to znamená stavebník se vlastně sám rozhodne pro konkrétní opatření a dostane na to fixní částku a ta může dosahovat různou procentuální úroveň, ale je to v tomto smyslu pro žadatele výhodnější.

U kotlů na biomasu a tepelných čerpadel do novostaveb je pro období do konce roku 2010 zrušena podmínka, aby vypočtená měrná roční potřeba tepla na vytápění budovy nepřesáhla hodnotu 55 kilowatthodin na metr čtvereční podlahové plochy. Tento požadavek bude platit pro budovy dokončené po 1. lednu 2011, to znamená pro stávající. Tam šlo o to, že žadatelé, kteří začali se stavbami dříve a kteří je teď dokončují, nemohli dopředu tu podmínku znát a byli by v tomto případě znevýhodněni, takže jsme ji zrušili a posunuli až na ty domy dokončené po 1. lednu 2011. Nově byla také zavedena podpora instalací tepelných čerpadel do bytových domů. U solárních termických kolektorů instalovaných na rodinné domy se snižuje požadavek na minimální roční solární zisk na jednu instalaci z původních 2000 kilowatthodin na 1500 kilowatthodin. Opět je to reakce na to, že zejména u některých menších rodinných domů původní podmínka pro ty méněčlenné rodiny a menší byty znamenala nemožnost přístupu. S touto změnou je prakticky u všech žadatelů možné žádosti vyhovět. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP