(16.50 hodin)
(pokračuje Boháč)

Trochu s obavami upozorňuji kolegy ve výborech, abychom opravdu věnovali dostatek prostoru projednávání tohoto zákona. To je zákon, který není opravdu tak úplně běžný, i když v Evropě i v celém světě už mnohdy praktikovatelný. Ale já jsem uvedl v úvodu, že je to zákon těžce uchopitelný, a za tím si stojím. Byl bych velice, velice nerad, abychom se stali zajatci ve finále tohoto zákona, což nám hrozí. A teď to myslím opravdu, opravdu v tom dobrém smyslu. To znamená precizovat zákon o lobbingu se vším, co k tomu přináleží.

Přicházím tedy opakovaně s návrhem na vrácení tohoto zákona předkladatelům k dopracování. Pokud by tento návrh neprošel, prosím při přikázání výborům, aby byla dostatečná lhůta k precizaci. Navrhuji prodloužení té lhůty, hypoteticky ve výborech o třicet dnů v případě, že neprojde ten návrh na vrácení předkladatelům.

Tolik asi z mé strany. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dobře, pane zpravodaji. Budeme se tedy zabývat jednotlivými návrhy, tak jak byly vzneseny, tedy návrhem na zamítnutí, návrhem na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování, následně event. přikázání a poté prodloužení lhůty k projednání ve výboru nebo ve výborech o 30 dnů.

Na žádost z pléna vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami. Využiji této chvilky k tomu, abych dala našim kolegům v předsálí najevo, že přistoupíme k hlasování... Počet přihlášených se již ustálil.

 

Budeme tedy rozhodovat o návrhu na zamítnutí přeloženého návrhu.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 108 a táži se vás, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí. Kdo je proti?

Z přítomných 122 poslankyň a poslanců pro návrh 42, proti 50. Návrh na zamítnutí nebyl schválen.

 

Nyní návrh na vrácení navrhovateli k dopracování.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 109 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 123 poslankyň a poslanců pro návrh 66, proti 44. Návrh byl schválen. Předložený návrh byl z vůle Sněmovny vrácen navrhovateli k dopracování.

 

Omlouvám se, počkáme na kontrolu hlasování... Lobbing předkladatelů, zdá se, bude úspěšný. Prosím, tedy ještě o chvilku strpení...

Pan poslanec Ohlídal má slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si zpochybnit hlasování. Hlasoval jsem proti, a mám tam křížek, čili že jsem se zdržel hlasování. Tím pádem zpochybňuji toto hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nevím, jak by tento akt ovlivnil výsledek hlasování, nicméně o vaší námitce dám rozhodnout, nechť Sněmovna svým hlasováním akceptuje tuto námitku, která, upřímně myšleno, by nezměnila výsledek hlasování.

Pane poslanče Bendo, nesouhlaste se mnou, ale máte samozřejmě slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Paní předsedající, já spíš prosím pana kolegu: Tohle se fakt nedělá, všichni víme, že zdržet se hlasování a proti je totéž, v případě kladného hlasování je to totéž. Tak si změňte zápis, ale nezpochybňujte na základě toho hlasování. To už si tady pak děláme navzájem blázny.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane kolego, víte to vy, vím to i já, nicméně Sněmovna zpochybňovala jednotlivá hlasování z mnohých důvodů, i s velkým časovým odstupem.

 

Já neudělám nic jiného, než bohužel nechám rozhodnout Sněmovnu, zdali bude akceptovat takto vznesenou námitku, a to v hlasování č. 110, které tímto zahajuji. Kdo souhlasí s tímto zpochybněním? Kdo je proti tomuto zpochybnění? Děkuji vám.

Z přítomných 123 poslankyň a poslanců pro 54, proti 41. Konstatuji, že takto vznesená námitka akceptována Sněmovnou nebyla. Platí tedy původní rozhodnutí, a to rozhodnutí o vrácení sněmovního tisku 832 předkladatelům k přepracování.

 

Přikročíme k následujícímu bodu, kterým je bod číslo

35.
Návrh poslanců Ondřeje Lišky, Kateřiny Jacques, Přemysla Rabase
a Martina Bursíka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 231/2001 Sb.,
o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů,
zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi a zákon č. 484/1991 Sb.,
o Českém rozhlasu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 871/ - prvé čtení

Bod byl přerušen před polední přestávkou po úvodním slově navrhovatele. Jen si dovoluji zopakovat, že předkladatelé navrhli vyslovit se zákonem souhlas podle § 92 odst. 2 již v prvém čtení. Proti tomuto postupu bylo vzneseno řádné veto dvou poslaneckých klubů, sociální demokracie a ODS.

Prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Olga Zubová. Vážená paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Zubová: Děkuji. Paní předsedající, dámy a pánové, předkladatel uvedl návrh tohoto zákona velmi podrobně. Myslím si, že není třeba se k němu vracet. Je správné nastartovat debatu na téma způsobu rad, je správný úmysl oddělit činnost rad od přímého politického vlivu. Je dobré, že bylo uplatněno veto na projednávání tohoto návrhu podle § 90 odst. 2, tedy ve zkráceném režimu, protože si myslím, že tento návrh zasluhuje poctivou a důkladnou debatu.

Ztotožňuji se také s připomínkami vlády, že zde je opomenuta Česká tisková kancelář, kde je situace obdobná, a mám za to, že by ke změnám, pokud bude vůle, aby k nim došlo u Rady Českého rozhlasu a Rady České televize, mělo dojít také u ČTK.

Návrh jde pozitivním směrem, zaslouží si diskusi a řádné projednání ve třech čteních.

Pokud nebude jiný návrh než na projednání ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, přimlouvala bych se také o přidělení stálé komisi pro sdělovací prostředky. Pro tuto chvíli děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP