(14.40 hodin)

 

Poslanec Josef Smýkal: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, tři členové vlády, kolegyně a kolegové, jako zpravodaj sněmovního tisku 808 mám poměrně usnadněnou úlohu. Myslím si, že úvodní vystoupení předkladatele kolegy Tejce bylo maximální a obsáhlé. Navíc i důvodová zpráva, která hovoří o stávajícím stavu, ale i návrzích předkladatelů, je poměrně významně zpracována a veškeré obsahové záležitosti jsou tam uvedeny.

Chci jen upozornit, a myslím, že pan místopředseda už o tom hovořil, že v materiálu strana 11 je uvedeno, že to je návrh podle § 90, ale protože je veto, bude nutné ty věci doporučit do druhého čtení. Osobně doporučuji do druhého čtení postoupit tento materiál s tím, že jej doporučuji přikázat rozpočtovému výboru.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji za zpravodajskou zprávu a budeme pokračovat obecnou rozpravou. Konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku do obecné rozpravy, ale vidím přihlášky z místa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, s ohledem na to, že tento návrh očekává další vývoj, a to především ve směru harmonizace s evropským právem, tak já navrhuji zamítnutí tohoto návrhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pan poslanec Pavel Svoboda navrhuje zamítnutí. Pan zpravodaj jistě eviduje. Kdo dál do rozpravy? Pokud se nikdo do rozpravy nehlásí, rozpravu končím.

Ptám se na závěrečná slova. Zástupce navrhovatelů, se závěrečným slovem pan poslanec Jeroným Tejc. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já bych vás skutečně všechny ještě předtím, než požádám o pětiminutovou pauzu na jednání klubu sociální demokracie v zastoupení pana předsedy Sobotky, který je nepřítomen, chtěl poprosit o to, abyste propustili tento návrh zákona do druhého čtení. Za předkladatele mohu říci, že my se nebráníme tomu, abychom vedli ve výborech, zejména v rozpočtovém výboru, diskusi o tom, jakým způsobem tento návrh případně rozšířit či změnit způsob regulace úrokové sazby. Dokážeme si dokonce představit model, který funguje již nyní na Slovensku, který říká, že vláda každoročně vyhlásí maximální roční procentní sazbu nákladů pro daný typ úvěru a tak reaguje na vývoj, aniž by bylo nutné měnit zákon.

Chtěl bych pouze připomenout v této věci, že regulace podobného typu by nebyla ničím výjimečným. Funguje na Slovensku, funguje v Polsku, ale funguje i v Belgii, Španělsku či Francii. Myslíme si tedy, že bychom se měli postavit po bok vyspělých států, a v této věci nemůžeme podle mého názoru čekat na směrnici, respektive harmonizaci českého práva se směrnicí, pokud ani v této chvíli do Poslanecké sněmovny nebyl předložen doposud návrh zákona, který by tuto směrnici harmonizoval. Protože pokud ta směrnice ještě teď není ani na jednání vlády, respektive zákon, který by jí vyhovoval, pak to znamená jediné: Bude předložena nejdříve na konci tohoto roku a legislativní proces bude trvat zhruba půl roku až rok. Myslím si, že tak dlouho lidé v České republice na regulaci někdy až nemravně vysokých úroků nemohou čekat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Závěrečné slovo pana zpravodaje. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Josef Smýkal: Děkuji za slovo. Kromě závěrečného vystoupení pana navrhovatele vystoupil jeden poslanec, Pavel Svoboda, který předložil návrh na zamítnutí. Ale pochopil jsem vystoupení pana dnes místopředsedy klubu, že požádal před hlasováním o pětiminutovou přestávku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já jsem evidoval žádost o vyhlášení přestávky na poradu klubu sociální demokracie, pročež se dostavil pan předseda klubu. Ano, potvrzuje, že požaduje tuto přestávku. Vyhovím klubu sociální demokracie a přerušuji jednání do 14.50, kdy budeme pokračovat tímto rozjednaným bodem. Děkuji vám.

 

(Jednání přerušeno ve 14.46 hodin)***




Přihlásit/registrovat se do ISP