(12.30 hodin)
(pokračuje Horníková)

Já jsem chtěla jenom požádat vás, jednotlivé kolegy, protože vaši voliči se na vás budou určitě obracet, je to totiž problém, který, jak říkám, nemůže vyřešit - my tady nemůžeme vyřešit novelu celého zákona, vůbec si nedělejme takové iluze a nedávejme si takové cíle. Ale my můžeme vyřešit pět, deset aktuálních problémů, které trápí společenství vlastníků bytových jednotek, ona jsou nefunkční; toho my tady ve Sněmovně jsme schopni. To je to, oč vás žádám, a proto ještě jednou apeluji na vás, zda bychom propustili do druhého čtení, protože půjde skutečně o nějakých deset nejkritičtějších momentů a jejich úprav, nepůjde o žádnou velkou novelu zákona o vlastnictví bytů. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji paní poslankyni a táži se, jestli se někdo další hlásí do rozpravy. Pan poslanec Bürgermeister. Prosím, pane poslanče, máte slovo. A poté pan zpravodaj.

 

Poslanec Jan Bürgermeister: Já se připojím ke kolegyni Horníkové, vážený pane předsedo, dámy a pánové. Ona ta novela je velmi zapotřebí, čas jeden měsíc, dva měsíce jistě nic nedělá, ale bylo by dobré stihnout projednat úpravu vztahů vlastníků jednotek v rámci společenství ještě v této Sněmovně. Tak jak byl ten zákon kdysi zpracován v dobré víře, aby si lidé navzájem nemohli řekněme ubližovat, tak je velmi rigidní a v mnoha případech znemožňuje rozhodování společenství vlastníků nad majetkem, který je třeba spravovat zodpovědně. Já si myslím, že návrh vrácení k přepracování, jelikož jde o poslanecký návrh, je systémově úplně totéž jako ho pustit v řádných lhůtách po projednání ve výborech a v rámci druhého čtení pokračovat v projednávání. Nemyslím si, že výhrady vůči tomu navrženému řešení úpravy vztahů, změny úpravy vztahů v rámci SVJ, jsou toho druhu, aby nemohly být diskutovány v rámci výborů a podvýborů. Velmi se přimlouvám za to, pustit tisk do druhého čtení. Nic jiného než ztrátu času nezpůsobíme, pokud přijmeme návrh na vrácení k přepracování. My s ním sem přijdeme co nejdřív znovu a je mnohem lepší to dostat do výborů.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní pan zpravodaj. V prvém čtení je jenom jedna rozprava, a to obecná, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Babor: I přes to, co tady bylo řečeno, mám za to, chápu, že jisté úpravy, které navrhla předkládající, jsou potřebné, ovšem myslím si, že nebyly vydiskutovány dostatečně, a chápu, že si myslí, že bude diskutováno ve druhém čtení, ve výborech případně. Ale i přesto si myslím, že diskuse měla být dřív, při zpracování návrhů, a proto dávám návrh na vrácení k dopracování.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Táži se, jestli se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Pokud tomu tak není, tak obecnou rozpravu končím. Případná závěrečná slova: paní navrhovatelka ani pan zpravodaj nechtějí vystoupit.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu, který zazněl v obecné rozpravě, a to že Poslanecká sněmovna vrací předložený návrh navrhovatelům k dopracování. Zahajuji hlasování o tomto návrhu, který zazněl v obecné rozpravě. Kdo je pro tento návrh, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 102 z přítomných 140 poslankyň a poslanců pro návrh 63, proti 43. Tento návrh nebyl schválen.

 

Nedojde ke kontrole hlasovacích listin? Ne. Budu pokračovat.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh neregistruji.

 

Přistoupíme k hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 103 z přihlášených 140 poslankyň a poslanců pro návrh 117, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

 

Tím končím bod číslo 29. Měli bychom pokračovat bodem 30, 31, 32 a 33. Jelikož pan poslanec Kalousek se na dopolední jednání omlouvá, tyto čtyři body přeřazuji na konec prvních čtení a budeme pokračovat bodem číslo 34 a je jím návrh poslance Ondřeje Lišky na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělání, školský zákon, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 864, prvé čtení podle § 90 odst. 2. To je další bod. (Předsedající přečetl název jiného zákona.)

34.
Návrh poslance Ondřeje Lišky na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 865/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 865/1 a také musím upozornit na veto 50 poslanců klubu ČSSD.

Nyní prosím, aby předložený návrh uvedl navrhovatel pan poslanec Ondřej Liška. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Liška: Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, dovolte mi představit vám návrh na novelu zákona o Českém rozhlase, který je vlastně předkládán ve znění novely, která byla předkládána již před několika měsíci Ministerstvem průmyslu a obchodu a byla projednána i v příslušných výborech a v příslušných resortech, nicméně byla po pádu vlády stažena. Tahle novela obsahovala jedno důležité ustanovení, které umožňovalo to, aby se do vysílání analogového mohla navrátit stanice Radio Wave. Tohle je ten popud, který mě vedl k předložení této novely zákona, nicméně je to záležitost, která má i širší opodstatnění, a to bych nyní rád zdůvodnil.

Podstata navrhovaných změn spočívá v odstranění nejednoznačnosti výkladu zákona o Českém rozhlasu z hlediska využívání kmitočtů tak, aby zákon poskytl právní jistotu v návaznosti na obsah vysílání veřejné služby v oblasti rozhlasového vysílání. V souladu se sdělením Evropské komise o použití pravidel státní podpory na veřejnoprávní vysílání se tímto zpřesňuje rozsah veřejné služby v oblasti rozhlasového vysílání v pásmu velmi krátkých vln. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP