(11.50 hodin)

 

Poslankyně Ludmila Navrátilová: Prosím vás, při hlasování, ne při tomto, ale předtím, jsem hlasovala ano, ale ono už mě to nezabralo. Mám tam tedy zdržela se, křížek. Rozporuji tedy hlasování.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zpochybňujete tedy hlasování o zamítnutí, o kterém jsme hlasovali, tedy to předchozí hlasování? Je tomu tak. Odhlásím vás.

(Šum a námitky z pravé strany sálu.) Mám tady námitky, že bod byl již ukončen. Pokud máte námitky proti postupu předsedajícího, tak námitku vzneste na mikrofon. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Pane předsedo, já bohužel zatím nemohu vznést námitku proti vašemu postupu, protože jste ještě žádný postup nezvolil. Já jen avizuji, že bod byl již ukončen. Rozdíl v hlasování byl poměrně výrazný. Není to bezprostředně po hlasování. Nechápu, proč tady děláme kolem toho takovou komedii. Ministryně avizovala návrh na stažení tohoto bodu a návrh na zamítnutí neprošel asi dvaceti hlasy. Nyní, po ukončení bodu, tuto věc znovu otevírat jenom proto, aby se uspokojilo ego někoho, je podle mě výrazně nadbytečné a přijde mi to nedůstojné této sněmovny.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan předseda Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já musím říci, že my jsme bezprostředně po hlasování přistoupili ke kontrole hlasování. Bohužel si zřejmě řídící schůze včas nevšiml toho, že jdeme ke stolku a provádíme kontrolu hlasování. V okamžiku poté, kdy příslušná paní poslankyně zjistila rozdíl mezi svým hlasováním a protokolem, požádala o to, aby hlasování bylo zpochybněno. Podle mého názoru jsme tedy reagovali absolutně bezprostředně po hlasování ve věci samé. Navíc chci připomenout, že sama ministryně zdravotnictví při projednávání tohoto bodu oznámila, že by ráda tento bod stáhla, a ke stažení nedošlo pouze proto, že jsme zjistili, že není k dispozici příslušné usnesení vlády. Čili si myslím, že absurdní by bylo, kdybychom neumožnili skončit projednávání tohoto návrhu v Poslanecké sněmovně v situaci, kdy sama předkladatelka oznámila této Poslanecké sněmovně, že již nemá žádný zájem na tom, aby tato norma byla dále projednávána. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. Já nyní navrhnu postup. Navrhuji, abychom hlasovali o námitce paní poslankyně Navrátilové.

O slovo se přihlásil předseda poslaneckého klubu ODS.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Mně v tuto chvíli nezbývá, než vznést námitku proti vašemu postupu, protože jsem přesvědčen, že bod byl již ukončen.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano. Zahájím hlasování o námitce pana předsedy poslaneckého klubu ODS. Kdo je pro? Kdo je proti námitce?

V hlasování pořadové číslo 96 z přihlášených 131 poslankyň a poslanců pro návrh 60, proti 62. Námitce proti postupu nebylo vyhověno.

 

Nyní budeme hlasovat o námitce paní poslankyně Navrátilové.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 97 z přihlášených 133 poslankyň a poslanců pro návrh 70, proti 49. S námitkou byl vysloven souhlas.

 

Otevírám tedy znovu bod číslo 17 a vracíme se do hlasování o zamítnutí tohoto návrhu.

 

Kdo s tímto návrhem na zamítnutí souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku.

(Hlasování pořadové číslo 98 se neuskutečnilo, zazněly požadavky z pléna na registraci.)

Toto hlasování prohlašuji za zmatečné. Ukončím toto hlasování. Odhlásím vás. Poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Budeme znovu hlasovat o návrhu na zamítnutí sněmovního tisku 806. Mohu zahájit hlasování? (Nikdo nemá námitku.)

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 99 z přihlášených 136 poslankyň a poslanců pro návrh 71, proti 55. Tento návrh byl zamítnut. Zamítli jsme tedy sněmovní tisk 806 a končím tento bod.

 

Dále máme bod 26. Jelikož není přítomna paní zpravodajka a mě by také neměl kdo vystřídat, tento bod odložíme na konec prvních čtení a budeme pokračovat bodem

28.
Návrh poslanců Františka Bublana, Vítězslava Jandáka, Ireny Kočí a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání
jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon) a o změně a doplnění
některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 831/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Současně musím upozornit na to, že mám veto dvakrát padesáti poslanců, jednou z klubu ČSSD a jednou z klubu ODS.

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 831/1. Nyní prosím, aby předložený návrh uvedl za navrhovatele pan poslanec František Bublan. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji. Pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych stručně uvedl návrh novely zákona č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření. Je to takzvaný atomový zákon.

Jedná se především o doplnění hlavy čtvrté tohoto zákona, která upravuje nakládání s radioaktivními odpady a stanovuje pravidla kompenzace obcím. Těmito kompenzacemi se řeší dopady plynoucí pro jejich život a vyplývající z jejich geografické blízkosti.

Platná právní úprava umožňuje kompenzovat rizika plynoucí z umístění úložiště radioaktivních odpadů obci, v jejímž katastru se stavba nachází. Tato kompenzace se vztahuje pouze na úložiště odpadů, nikoliv na ostatní jaderná zařízení, a tedy samozřejmě ne na - především - jaderné elektrárny. Přitom potenciální dopady a rizika jaderné havárie, ale také dopady na atraktivitu života a rozvoj obce v oblasti turistiky a služeb jsou stejné jak u jaderného úložiště, tak u jaderného jiného zařízení. Návrh novely nově zavádí možnost kompenzovat tato rizika nejen obcím, na jejichž území se jaderné zařízení nachází, ale také obcím v zóně havarijního plánování. Tato území jsou významně omezena ve svém dalším rozvoji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP