(11.30 hodin)
(pokračuje Hovorka)

Jinak si samozřejmě myslím, že je třeba také odstranit věci, které se do zákona č. 48 dostaly minulý týden při schvalování balíčku, který tady vláda silově protlačila a o kterém všichni věděli, že to je špatně a že některé v něm obsažené věci byly nástrojem lobbistů, a které rozhodně nepovedou k úsporám, ale povedou ke zvyšování zisků některých.

To je moje poznámka k tomuto návrhu. Proto já nebudu hlasovat pro zamítnutí tohoto návrhu zákona. Jsem pro to, aby se projednával dále, a jsem připraven předložit příslušné pozměňovací návrhy. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní v rozpravě vystoupí pan zpravodaj. Prosím pana poslance Kochana, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jozef Kochan: Děkuji za slovo, pane předsedo. Já naopak navrhuji, abychom zamítli tento návrh zákona.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. Dále do rozpravy? Nikdo se nehlásí, obecnou rozpravu končím. Táži se na závěrečná slova. Paní navrhovatelka? Prosím paní poslankyni Markovou, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Já bych jen krátce reagovala na to, co bylo předneseno panem zpravodajem, protože se domnívám, že navržené změny možná nepřinesou odhadovaný výsledek - je to kvalifikovaný odhad - ale přesto to bude miliardový přínos do systému veřejného zdravotního pojištění. V situaci, kdy je zdravotní péče čím dál tím dražší, je nutné, aby se nekrátily příjmy do veřejného zdravotního pojištění. Já si myslím, že tady je to zcela jednoznačné. Také se nedomnívám, že by vznikl nějaký chaos.

Proto znovu prosím o to, abyste podpořili návrh tohoto zákona a nezamítali ho, abychom mohli o této věci dále diskutovat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji paní poslankyni. Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu, který zazněl v obecné rozpravě. Byl to návrh pana poslance Kochana zamítnout tento návrh.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 92 z přítomných 152 poslankyň a poslanců pro návrh 58, proti 69. Tento návrh nebyl schválen.

 

Pane zpravodaji, to jsou všechny návrhy, které zazněly v obecné rozpravě? Je tomu tak? Ano, je tomu tak.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro zdravotnictví. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh neregistruji.

 

Přistoupíme k hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro zdravotnictví, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 93 z přítomných 152 poslankyň a poslanců pro návrh 118, proti 2. Tento návrh byl schválen.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro zdravotnictví, a končím bod číslo 61. Děkuji paní předkladatelce, děkuji panu zpravodajovi.

 

Budeme se zabývat dalším bodem, kterým je

17.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb.,
o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony
/sněmovní tisk 806/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Prosím, paní ministryně, ujměte se slova.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, mým úkolem je v tuto chvíli uvést vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony. Vzhledem k tomu, že návrh tohoto zákona byl předložen Poslanecké sněmovně v dubnu tohoto roku a v průběhu doby došlo ke schválení řady dílčích změn, objevily se nové normy a nové informace, a i po diskusi s mými kolegy na Ministerstvu zdravotnictví jsme usoudili, že navrhnu vládě, aby stáhla projednávání návrhu tohoto zákona z programu Poslanecké sněmovny. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Paní ministryně, mám nechat hlasovat o stažení tohoto návrhu? Já přesto ještě poprosím pana zpravodaje, aby se ujal slova, a otevřu rozpravu a tam to spustíme. Já se jenom zeptám, paní ministryně, jestli je usnesení vlády.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Omlouvám se, já jsem zřejmě nebyla správně pochopena. Já jsem řekla, že navrhnu vládě, aby byl tento bod v Poslanecké sněmovně stažen, to znamená v tuto chvíli nemám usnesení vlády.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji, paní ministryně. Tím se všechno vyjasnilo. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Kosta Dimitrov. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Kosta Dimitrov: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přednesl zpravodajskou zprávu k vládnímu návrhu zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů. Vláda předložila Sněmovně návrh zákona 16. 4. 2009. Členům Sněmovny byl rozeslán jako tisk 806 dne 17. 4. 2009. Organizační výbor projednání návrhu doporučil 16. 4. 2009 a navrhl přikázat jej k projednání ve výboru pro zdravotnictví. Projednání tisku bylo dále navrženo a zařazeno na pořad 62. schůze.

Návrh zákona směřuje jednak k implementaci legislativy Evropské unie do legislativy České republiky, s cílem potřebné aproximace dosud rozdílných právních ustanovení v předmětné oblasti. Dále jde o návrh změn legislativně technické povahy s cílem odstranění odchylek od správního řádu. V některých případech se nově navrhuje výklad pojmu specificky pro potřebu tohoto návrhu změny zákona. V neposlední řadě jsou navrhovány právní úpravy s ohledem na ustálenou praxi na úseku ochrany veřejného zdraví.

Návrhem zákona dochází ke sladění směrnic Evropské unie a našeho právního řádu v oblasti pitné vody, vody ke koupání, kosmetických prostředků, stravovacích služeb, materiálů a předmětů z plastů určených pro balení potravin, ochrany zaměstnanců před riziky působení biologických činitelů, ochrany veřejného zdraví před hlukem, na úseku epidemiologické bdělosti.

Změny, jejichž cílem je snížení administrativní zátěže podnikatelských subjektů, se týkají zrušení zdravotních příkazů, zrušení povinnosti předložit provozní řád ubytovacích služeb pro schválení příslušným orgánem ochrany veřejného zdraví, zrušení části evidence o výkonu rizikových prací atd. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP