Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
30. září 2009 v 9.03 hodin
Přítomno: 156 poslanců
 

 

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych vám popřál dobré ráno a zahájil druhý jednací den 62. schůze Sněmovny. Nejdřív vás poprosím, abyste se přihlásili kartami, případně pokud někdo potřebuje, ať požádá o vydání karty náhradní.

Začal bych tím, že přečtu omluvy na dnešní den. Z poslanců se na dnešek omlouvá poslanec Walter Bartoš, Anna Čurdová a Pavel Hojda, jsou všichni na zahraniční cestě, stejně jako Miloš Melčák, Miroslava Němcová. Omluva tady také je od Miroslava Kalouska, Tomáše Kvapila. Omlouvá se také Jiří Paroubek, který je také v zahraničí. Pak se omlouvá Petr Pleva, Aleš Řebíček, Pavel Severa. V zahraničí je také Ladislav Skopal a Hana Šedivá. Omluva je tu od Evžena Snítilého a Lucie Talmanové.

Mám tady také omluvy členů vlády. Omlouvá se premiér Jan Fischer, Dana Jurásková. Omlouvá se Jan Kohout, Martin Pecina a Vladimír Tošovský.

Dnešní jednání bychom měli zahájit body z bloku třetích čtení, to jsou body 6, 7, 8, 9, 10, 11 a 12, pak bychom dále pokračovali pevně zařazenými body 4 a 20 a pak bychom projednávali body podle pořadí, jak byly schváleny v pořadu schůze. Připomínám, že na odpolední jednání máme pevně zařazené body 27 a 72.

Teď tady mám některé přihlášky na změnu programu, takže nejdřív písemné. Tady je přihlášený Pavel Němec, takže poprosím nejdřív jeho, aby přednesl svůj návrh na změnu. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, vážená přítomná paní ministryně, já si dovolím i po poradě s předsedou klubu sociální demokracie učinit tady tento návrh. Navrhuji, abychom pevně na dnešní jednání Sněmovny zařadili bod číslo 84, sněmovní tisk 722, a to jako první bod dnes odpoledne po pevně zařazených bodech.

Já chci jenom říct, že se jedná o senátní návrh novely zákona o loteriích a je to agenda velmi potřebná. Koukám na přítomného pana poslance Dolejše nebo na nepřítomného pana kolegu Šustra a myslím, že je jasné, že by bylo třeba tuto otázku zde otevřít a touto agendou se zabývat. Takže prosím, aby to bylo schváleno jako pevně zařazený bod dnes odpoledne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, tak to byl návrh pana poslance Pavla Němce. Teď bych požádal pana poslance Jana Husáka a připraví se Soňa Marková.

 

Poslanec Jan Husák: Vážený pane místopředsedo, paní ministryně, dámy a pánové, dovolte, abych požádal o přeřazení bodu 9 z bloku třetích čtení z dnešního dne na pátek jako první bod do bloku třetích čtení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte tedy. Přeřazení bodu 9?

 

Poslanec Jan Husák: Do bloku třetích čtení jako první bod na pátek 2. 10., a to z důvodu omluvy předkladatele poslance pana Miroslava Kalouska. Jedná se o zákon číslo 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Proč? Ještě tomu úplně nerozumím. On je snad zpravodajem toho zákona?

 

Poslanec Jan Husák: Předkladatel.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Předkladatel, ano, rozumím, je to jasné.

A teď poprosím paní poslankyni Soňu Markovou. Připraví se poslankyně Mertinová.

 

Poslankyně Soňa Marková: Přeji hezký den. Dámy a pánové, dovolte mi, abych požádala o pevné zařazení bodu číslo 61, sněmovní tisk 793, jako třetí bod po bloku třetích čtení dnes, ve středu 30. 9. Jedná se o návrh poslanců Soni Markové, Milana Bičíka, Vojtěcha Filipa, Pavla Kováčika a dalších o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, vy jste chtěla ho zařadit - je to 793 tisk a bod je to?

 

Poslankyně Soňa Marková: Bod je to 61.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: 61 bod a chtěla jste to zařadit dnes...?

 

Poslankyně Soňa Marková: Na dnes jako třetí bod po bloku třetích čtení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tomu nerozumím. Vy myslíte odpoledne jako třetí? (Ne.) Teď bude blok třetích čtení, pak jsou dva... (Poslankyně hovoří zády k mikrofonu.) Počkejte, jak to je dneska. Dneska jsou ty dva pevně zařazené body 4 a 20. A vy chcete za ty body 4 a 20 zařadit tento jako třetí. (Opět hovoří poslankyně zády k mikrofonu.)

Dobře, takže jako třetí pevně zařazený bod po bloku třetích čtení. A ten důvod byl jaký?

 

Poslankyně Soňa Marková: Jedná se o pojistné na zdravotní pojištění a je to přínos do státního rozpočtu, takže se domnívám, že by to bylo dobré předřadit.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, takže takto pevně zařadit.

Teď bych požádal paní poslankyni Mertinovou.

 

Poslankyně Marcela Mertinová: Dobrý den. Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, chtěla bych požádat o vyřazení bodu včera zařazeného jako 69, jinak tisk 746, což je vládní návrh novely zákona 563 z roku 2004, o pedagogických pracovnících. Chtěla bych tedy požádat o vyřazení tohoto bodu z pořadu této schůze a činím tak se souhlasem předkladatele. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP