(16.30 hodin)
(pokračuje Vlček)

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 165 z přihlášených 174 poslankyň a poslanců pro návrh 63, proti 99. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem nepřijali.

 

Nyní tedy budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odstavce 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance.

Přednesu návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 735/4."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 166 z přítomných 174 poslankyň a poslanců pro návrh 100, proti 70.

 

Dojde ke kontrole hlasovacích listin. Pane poslanče Vidíme, je všechno v pořádku? Konstatuji, že jsme návrh zákona... Pan poslanec Mencl.

 

Poslanec Václav Mencl: Dámy a pánové, mám na sjetině ano, a hlasoval jsem ne, ale nezpochybňuji, pouze pro stenozáznam. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. Konstatuji, že jsme návrh zákona nepřijali. Končím bod 15.

 

Zahájím bod

16.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění
a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 739/4/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jste obdrželi jako sněmovní tisk 739/5. Pan senátor Pavel Sušický je tady.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Karel Konečný, kterého mezi námi vítám. Nevítám, protože tady asi není.

Chce se k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit zpravodaj výboru pro zdravotnictví pan poslanec Ludvík Hovorka? Nechce.

Otevírám rozpravu. V rozpravě jako první vystoupí pan senátor Pavel Sušický. Je tomu tak? Není. Dále žádné přihlášky do rozpravy nemám, tedy rozpravu končím. (V sále je obrovský hluk!)

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odstavce 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 739/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 739/5."

Ještě zagonguji.

 

Zahájím hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 167 z přihlášených 175 poslankyň a poslanců pro návrh 64, proti 96. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem nepřijali.

 

Nyní tedy budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odstavce 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K tomuto přijetí usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 739/4."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 168 z přihlášených 175 poslankyň a poslanců pro návrh 99, proti 71. Konstatuji, že jsme návrh zákona nepřijali. (Potlesk zprava.)

 

Končím bod 16. Děkuji panu senátorovi.

 

Zahájím bod

17.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 95/1999 Sb., o podmínkách převodu
zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby a o změně
zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění
pozdějších předpisů, a zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani
darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě
a jinému zemědělskému majetku, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 761/3/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy a jeho usnesení jste obdrželi jako sněmovní tisk 761. Vítám mezi námi znovu pana senátora Pavla Eyberta.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil pan ministr zemědělství Jakub Šebesta. Prosím, pane ministře. Pane ministře, chcete se vyjádřit? Ne. Chce se k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit zpravodaj zemědělského výboru pan poslanec Ladislav Skopal? Nechce se vyjádřit.

Otevírám rozpravu. V rozpravě jako první chce vystoupit pan senátor Eybert. Ano, chce. Prosím, pane senátore, máte slovo. (Hluk v sále neutichá!)

 

Senátor Pavel Eybert: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, Senát Parlamentu České republiky vám vrací novelu zákona č. 95/1995 Sb., o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků, jelikož na své 9. schůzi 23. června došel k následujícím závěrům.

Pozemky, na nichž leží územní systémy ekologické stability, není dobře převádět z majetku státu do majetku měst a obcí, neboť získání těchto pozemků by mohlo časem některá zastupitelstva svádět ke změnám v územních plánech. Jelikož jsou územní systémy ekologické stability základem pro zachování migračních tras řady živočichů vytvářejících ekologickou stabilitu, nemělo by docházet ke změnám, a není tudíž nutné, aby tyto pozemky měnily majitele.

Dále pak Senát Parlamentu České republiky zvolil kompromisní hranici procent restitučního nároku místního původu uplatněného na převod na dosavadních 70 %. Vláda navrhovala hranici snížit na 50 %, Sněmovna se shodla na zvýšení na 100 %. V dosavadní podobě restituce i prodej vcelku poměrně fungovaly, a tak Senát přijal změnu oproti poslanecké verzi ve výši právě dosud platné, to znamená 70 %. Zároveň pak do zákona vrátil text, kterým specifikuje osobu nájemce, podnájemce, na kterou se vztahují kritéria převodu smluvně pronajatého majetku, ale i nově upravené znění § 7 odstavec 7. Nebude-li tato specifikace do zákona vrácena, pak bude úprava, jak ji přijala Poslanecká sněmovna, nefunkční, protože ji prostě nebude na koho aplikovat.***




Přihlásit/registrovat se do ISP