(12.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Řeknu pořadí přihlášených k faktickým poznámkám. To znamená nejdříve paní místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, potom pan poslanec Zdeněk Jičínský, poté pan poslanec Paroubek, poté pan poslanec Křeček, pan poslanec Tejc, pan poslanec Kalousek a pak řádně přihlášený pan poslanec Grospič. Byla to velká série přihlášených. Zachytil jsem to snad správně. Paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, já bych jenom chtěla uvést na pravou míru to, co říkal pan kolega Bursík ohledně mého údajného výroku směrem k Ústavnímu soudu. Pan kolega mluvil o tom, že bychom měli jednat s chladnou hlavou. Tak já mu s chladnou hlavou chci sdělit toto.

1. Pro návrh, který Ústavní soud zrušil, jsem nehlasovala. Byla bych moc ráda, kdybyste mě dobře poslouchal.

2. Reagovala jsem bezprostředně na jednání Ústavního soudu, protože jsme tak reagovali bezprostředně všichni a protože se nás bezprostředně po něm novináři na reakce ptali.

3. V tom, jak měl postupovat Ústavní soud a jak nakonec rozhodl, se nakonec liší renomovaní právníci fakult vysokých škol a nejsou v tom v žádném případě zajedno. A mé vyjádření se týkalo toho, že si myslím, že by se politická reprezentace po nových volbách měla vrátit k hlubší revizi Ústavy, mj. k okruhu konstruktivního vyslovení nedůvěry vládě a také k přesnému vymezení role Ústavního soudu, na základě diskuse právě se všemi renomovanými odbornými právnickými pracovišti.

Než, pane kolego, budete chtít něco říkat na mou adresu, prosím, dělejte to s chladnou hlavou a čiňte tak, že budete přesně citovat má slova, a nikoliv že mi budete podsouvat něco, co se vám v současné době hodí do vašeho politického krámu!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní místopředsedkyni Miroslavě Němcové. Nyní pan poslanec Zdeněk Jičínský, poté pan poslanec Paroubek.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Moje první poznámka na adresu kolegy Bursíka je stejná jako na adresu paní poslankyně Parkanové. Pan exministr Bursík velmi často ve Sněmovně chyběl, takže nezná průběh diskusí. Jeho argumenty, které tady odezněly, byly x-krát v této Sněmovně řečeny, nenašly většinový souhlas. V tomto směru by měl respektovat většinovou vůli. První poznámka.

Druhá poznámka. Udělal si z toho velmi lacinou předvolební kampaň. Prosím, Poslanecká sněmovna je samozřejmě příležitostí k takovýmto střetům, ale jeho vystoupení s chladným přístupem nemělo nic společného.

Další věc. Jestliže hájí jednání soudců Ústavního soudu, kteří si myslí, že při jednání před Ústavním soudem, kde zastupují strany zástupci Parlamentu, že ti tam jsou na trestné lavici a že ústavní soudci je můžou vyšetřovat jako inkvizice, tak to je veliký omyl! Prostě nepatří ústavním soudcům to, aby se ptali, proč politici udělali to či ono opatření. Tím Ústavní soud jasně ukázal, že mu nejde o právní stránku věci, že hraje politickou roli! (Potlesk poslanců ČSSD.)

A nakonec poslední otázka. Nevím, jestli pan poslanec Bursík je věřící, nebo není věřící, ale zdá se mi teď, že chce, abychom ve vztahu k Ústavnímu soudu se chovali jako katolíci vůči papeži a sdíleli atribut papežské neomylnosti. František Bublan mě opraví, možná že už to bylo revidováno. Mám dojem, že to svého času bylo revidováno. Prostě katolická církev se tohoto majestátu vzdát nechce. Ale takovýto majestát Ústavní soud nemá. Vy jste se rozhodli, na rozdíl ode mě, že Ústavní soud má být ve svém nálezu respektován. Já jsem řekl, že bych ho nerespektoval. Dobře, budu ho respektovat, ale to vůbec neznamená, že si myslím, že jednotliví členové tohoto ústavního orgánu jsou méně kritizovatelní než my. Proč? Jsou to členové ústavního orgánu! Já jsem tam byl, já jsem je zažil, některé! Nechci vám říkat, jak jsem se divil, jaké otázky člen Ústavního soudu může položit. Nebudu to rozebírat, abych se Ústavního soudu nedotýkal víc, než jsem tak učinil. (Potlesk některých poslanců ČSSD.)

Takže jenom bych pana kolegu Bursíka požádal, chce-li, abychom do naší Ústavy vtělili institut neomylnosti Ústavního soudu, nechť to prohlásí. Já pro to hlasovat nebudu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane zpravodaji, i vás musím vést k pořádku. Já jsem vám všem dával slovo k technické poznámce. Nespustil jsem (časomíru). Ano, jsme asi půl minuty ve zpoždění, ale všechny, kteří jsou přihlášeni k technické poznámce, už budu měřit stopkami.

Prosím, pane poslanče, máte slovo. Pan poslanec Jiří Paroubek.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Mě zaujal ve vystoupení pana poslance Bursíka, prostřednictvím předsedajícího, jeho výrok. Já to mám přesně zaznamenáno, že pokud je pat v Poslanecké sněmovně, musí být řešen předčasnými volbami. Ale o to teď, pane poslanče, usilujeme. (Posl. Bursík: Já také!) Vy také, ale u toho se zastavím. Vkládáte mně do úst některé věci, které jsem nikdy řekl - něco o nemorálnosti Ústavního soudu a další nesmysly. Nám jde o to, rozpoutat diskusi o pozici Ústavního soudu. A nikdo tady není, žádná ústavní instituce, něco jako svatá monstrance. To prostě tak není! Já chápu, o co zeleným jde, a to je potřeba říct otevřeně. Ze slušnosti jsme to neříkali. Jde jim o to, že spoléhají na zázrak, na resuscitaci svých volebních preferencí, když budou volby někdy v květnu! A tomu podřizujete všechno! Upřímně řečeno, to byste museli mít tento parlament takový, že byste ho měli změnit na dlouhý parlament jako Cromwella, abyste se dočkali pěti procent preferencí! S vaší politikou! Připomínáte mi Madame du Barry, jak ji honil po popravišti kat Sanson, když říkala un moment - ještě chviličku! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji i za dodržení času. Nyní pan poslanec Křeček, připraví se pan poslanec Tejc, zase k technické poznámce. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Dámy a pánové, pan kolega Bursík v souvislosti s kritikou vystoupení kolegy Zaorálka připomenul tu část jednání Ústavního soudu, kdy soudce Balík se zeptal, zda Ústavní soud by měl právo se něco přezkoumávati v případě absurdní situace, kdy by Sněmovna přijala nějaké nesmyslné, absurdní rozhodnutí, a pak kolega Bursík řekl například rozhodnutí, kdybychom schválili vedoucí úlohu jedné strany. A já myslím, že v této věci se projevila naivita Ústavního soudu, jeho odtrženost od politické reality! Copak si někdo opravdu vážně myslí, že v případě, že by nějaký parlament schválil na základě situace ve společnosti vedoucí úlohu jedné strany, že by to Ústavní soud mohl zarazit? Opravdu si někdo myslí, že v roce 1933 v Německu nebo v roce 1948 v Československu by nějaký Ústavní soud mohl zabránit diktatuře? Copak si opravdu myslíte, že kdyby se na základě pohybu ve společnosti vyhlásilo v ČR království, že to Ústavní soud může zarazit? Ten už by neexistoval! Takže Ústavní soud je vázán na politiku, nemůže stát nad ní a nemůže být hýbatelem politických dějů, jak se tedy domnívá! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Křečkovi za dodržení času. Další faktická poznámka pan poslanec Tejc, další poznámka bude pan poslanec Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Pan poslanec Bursík se tady ptal, jak jsme se cítili v ty čtyři hodiny, když se vyhlašoval nález Ústavního soudu. Musím říct, že v tu chvíli jsem byl na náměstí v jednom malém jihomoravském městě a cítil jsem se mezi těmi lidmi dobře, ale oni se dobře necítili, když slyšeli verdikt Ústavního soudu. Oni se cítili podvedeni; podvedeni tím, že nemohou rozhodnout o tom, jak dál bude pokračovat Česká republika. Víte, oni si do té doby totiž mysleli, že Ústavní soud je tady od toho, aby přes paragrafy také viděl spravedlnost a zájem státu. Ono se ukázalo, že to tak úplně není. Já bych rád, abychom to i tím dnešním rozhodnutím změnili, protože základem demokracie vždycky bylo a je, že všechna moc pochází z lidu. A pokud ji chceme lidu dát, tak musíme umožnit v co nejkratším termínu předčasné volby. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP