(10.00 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

A máme tu návrh

4.
Návrh změny rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2009
/sněmovní tisk 898/

Poprosil bych ministra pro místní rozvoj pana Rostislava Vondrušku a prosím ho, aby se ujal slova a uvedl tento návrh.

 

Ministr pro místní rozvoj vlády ČR Rostislav Vondruška Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, děkuji vám za zařazení bodu, na jehož schválení do velké míry závisí rychlá a účinná pomoc občanům a obcím, jejichž majetek byl zničen letošními letními povodněmi. Jedná se o změnu rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení s využitím tří nástrojů, které znáte z minulosti a které byly již použity při povodních, resp. likvidaci jejich škod, v letech 2002 a 2006. Ty tři nástroje jsou následující. Jednak se jedná o nízkoúročené úvěry postiženým občanům na vybudování nového bytu nebo rodinného domku až do výše 850 000 korun se splatností do 20 let, dále nízkoúročené úvěry postiženým občanům na financování oprav a modernizace poškozených bytů a domků až do výše 150 000 korun splatné do 10 let, a konečně nástroj, který míří k obcím a jejich majetku, a to jsou nízkoúročené úvěry, popř. dotace poskytované obcím na opravy bytů a domů ve vlastnictví obce.

Podmínky pro realizaci těchto programů jsou dány platnými nařízeními vlády a Státní fond rozvoje bydlení je schopen svými aktivy krýt náklady na realizaci uvedených navrhovaných opatření s využitím rezerv, které vznikly nižším čerpáním jiných položek, které rozpočet předpokládal. Platný rozpočet fondu na rok 2009 schválený Poslaneckou sněmovnou ovšem nepočítal s povodňovými programy, proto vláda žádá Poslaneckou sněmovnu o změnu rozpočtu pouze ve struktuře ve výdajové části, přičemž celkový rámec rozpočtu SFRB na rok 2009 se nemění. Věřím, že Sněmovna shledá navrhované kroky za potřebné a návrh změny rozpočtu schválí.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi. Sněmovní tisk projednal výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 898/1. Zpravodajem tohoto výboru je pan poslanec Tom Zajíček. Prosím, aby nás informoval o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovně.

 

Poslanec Tom Zajíček: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením č. 136 z 39. schůze výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který projednal návrh změny rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení. Všechno je vtěleno ve sněmovním tisku 898. Dovolte mi, abych vás informoval o tom, že výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj na své 39. schůzi po odůvodnění ministra Ing. Rostislava Vondrušky a po zpravodajské zprávě mé doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 898 projednat a schválit.

Hlavní důvod, který vedl výbor k tomuto rozhodnutí, byl ten, že se nic neděje na zdrojové straně státního fondu. Je to jenom vnitřní mezikapitolová změna, která reaguje na nepředvídatelnou okolnost, to znamená povodně. Výbor se shodl na tom, že je potřeba tuhle změnu udělat, protože jde o cestu, která velmi rychle a aktivně dokáže ztráty, které prošly, nahradit a získat tak finanční prostředky. Získává je tak, že v jiných programech, které jsou schváleny v rozpočtu, není taková zátěž na rozpočtovou kapitolu. Považujeme to za návrh, který je dobrý, aktivní, a doporučujeme Poslanecké sněmovně, aby tento sněmovní tisk projednala a schválila. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Tomu Zajíčkovi. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Mám do ní jednu písemnou přihlášku, a to od paní poslankyně Věry Jakubkové. Prosím paní poslankyni Věru Jakubkovou. (Posl. Jakubková mimo mikrofon: To je k jinému bodu, až k bodu 5.) Tak paní poslankyně se hlásí až k příštímu bodu, takže se ptám, kdo se hlásí do této všeobecné rozpravy. Pan poslanec Václav Exner má slovo.

 

Poslanec Václav Exner: V souvislosti s bodem, který jsme právě před chvilkou odsouhlasili, bych prosil, jestli se vztah toho odsouhlaseného úvěru také týká obnovy bydlení prostřednictvím změny rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení. Jak nás informoval pan ministr financí a jak je také obsaženo v tom tisku, který se týká dluhopisového programu, tak v rámci dluhopisového programu počítá Ministerstvo financí - a my jsme tedy odsouhlasili - se 441 749 000 korun jako částkou, která by měla být pokryta. Jde o obnovu bydlení Jihočeského, Ústeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Nyní počítáme v rámci změny rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na letošní rok rovněž s částkou, která když sečtu zvýhodněné úvěry fyzickým osobám na opravy a rekonstrukce z povodní, zvýhodněné úvěry na výstavbu fyzickými osobami postiženými a zvýhodněné úvěry a dotace obcím na opravy a modernizaci bytového fondu, tedy rovněž všechno na otázku bydlení, tak je to dohromady 150, 70 a 200 milionů korun, to znamená 420 milionů korun, čili částka, která se blíží částce, která je rovněž uvedena v tom dluhopisovém programu.

Budeme tedy pokrývat náklady jednak ze Státního fondu rozvoje bydlení v částce přibližně 420 milionů korun a rovněž z dluhopisového programu v částce 441 milionů korun. Ptám se proto, že celková částka škod, které vznikly na bydlení, podle materiálů v tisku 904, je právě jen těch 441 milionů korun. Tudíž jestliže na to budeme mít k dispozici takřka dvojnásobnou částku, stojí určitě za to tyto věci vysvětlit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Exner. Zeptám se, kdo další se hlásí do obecné rozpravy. Žádnou přihlášku nevidím, proto končím tuto rozpravu. Zahajuji rozpravu podrobnou. Opět písemné přihlášky nemám. Ptám se na vaše přihlášky přímo z místa. Ani do této rozpravy se nikdo nehlásí, končím tedy podrobnou rozpravu.

Zeptám se pana ministra nebo pana zpravodaje, zda chtějí ještě se závěrečným slovem. Pan ministr, prosím.

 

Ministr pro místní rozvoj vlády ČR Rostislav Vondruška Děkuji. Jen pro úplnost bych chtěl uvést, že změna rozpočtu, o kterou žádám, nemá nic společného s tím materiálem, který hovořil o dluhopisech. Jedná se o vnitřní změnu struktury rozpočtu fondu, která byla na letošní rok schválena, a také ty účely jsou specifické. Jsou na výstavbu nového domku fyzickým osobám, na opravy a modernizace domků také pro fyzické osoby, resp. občany, anebo na opravu, resp. modernizaci bytového fondu ve vlastnictví obce. Nemá to nic společného např. s demolicemi, s náhradním ubytováním, vybavením domácností anebo s povodňovými domky. Čili jsou to různé zdroje a různé účely použití těch peněz. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi. Prosím, aby pan zpravodaj zopakoval návrh usnesení. Já mezitím přivolám naše kolegy. (Zvoní.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP