(18.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní ale jsem zaznamenala... Pardon ještě, paní kolegyně. Pan poslanec Exner faktickou poznámku? (Ano.) Prosím.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já si myslím, že je samozřejmě možné, aby navrhovatel a zpravodaj nevystoupili, jestli vystoupit nechtějí, ale domnívám se, že podle § 93 odst. 1 Sněmovna má právo se dovědět, jakým způsobem bylo ukončeno jednání ústavněprávního výboru v této věci.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za tuto poznámku a budeme pokračovat. Ještě další faktická poznámka. Pan kolega Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Já se omlouvám panu kolegovi Exnerovi, ale ústavněprávní výbor projednal sněmovní tisk 16 někdy před půl rokem na jaře tohoto roku před minulým druhým čtením. Záznam z jednání výboru vám byl předán. Výbor nepřijal žádné usnesení, protože hlasování bylo 6:5:1, a znovu se samozřejmě k věci nevyjadřoval, protože před opakovaným druhým čtením není žádný důvod, aby se výbor k věci scházel.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Paní poslankyně Bebarová-Rujbrová má slovo.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Dámy a pánové Ústavní soud pozastavil vykonatelnost rozhodnutí, které mělo vést k naplnění našich záměrů v rámci přijatého ústavního zákona, kterým jsme chtěli dosáhnout rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb. Já velmi vítám to, že po agonii posledních měsíců jsme byli schopni se napříč politickým spektrem dohodnout na řešení, které by naplnilo očekávání občanů, kteří právem, pokud jsme to nedokázali my, si přejí novou politickou reprezentaci, která by dokázala řešit aktuální problémy a důsledky ekonomické krize. I proto poslanecký klub KSČM akceptoval většinu řešení, která byla výsledkem jednání expertů i politické reprezentace.

Návrh, který vám předkládám, vychází ze skutečnosti, že Poslanecká sněmovna rozpuštěním ztratí možnost naplnit to, co je v této chvíli nezbytné pro občany ČR, to znamená doprojednání některých nezbytných návrhů zákonů, které v této chvíli leží na našich stolech a které automaticky, pokud to nestihneme do konce volebního období, budou muset být předloženy znovu. Některé si to opravdu nezaslouží.

Poslanecký klub KSČM očekával během letních měsíců, že dojde ke svolání Poslanecké sněmovny. Sám bohužel s ohledem na počet svých mandátů iniciovat samostatnou schůzi Poslanecké sněmovny nemohl. Ale přesto se domnívám, že interpretace, že pokud by poslanci si zachovali svůj mandát až do dne voleb, že by tak učinili, pouze aby získali některé výhody spojené s výkonem mandátu, je nesprávná. Že bychom měli usilovat o zachování tohoto mandátu, ale nikoliv k tomu, abychom si prodloužili volební kampaně za státní peníze, ale k tomu, abychom dodělali práci, kterou jsme do této chvíle nestihli. Nevidím důvod, proč by Sněmovna nemohla důležité předlohy doprojednat a proč by také nemohly pracovat orgány Sněmovny. Z toho také vychází pozměňovací návrh, který máte na svých stolech, proto jej nebudu celý číst, a který směřuje ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu, který předložil pan poslanec Benda.

Pouze si dovolím provést už teď, abych tak nemusela činit ve třetím čtení, některé drobné legislativní úpravy chyb, které se do předlohy dostaly.

Jedná se o nahrazení "paragrafu", který se v tomto textu objevuje dvakrát, zkratkou "čl." jako článek.

Dále za označeným novým zněním písmene f) automaticky předpokládám přeznačení dalších ustanovení. A dále pak v nově upraveném ustanovení čl. 35, kde doporučuji vložit za nový odstavec 2 nový odstavec 3.

V dalším textu navrhuji dosavadní odstavec 2 označit jako odstavec 3. Správně prosím si opravte jako odstavec 4.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni. Nyní další pozměňovací návrhy chce přednést pan kolega Michal Doktor. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP