(Jednání pokračovalo v 18.18 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, skončila pauza pro jednání, nebo taková, jakou jsme si stanovili, a proto se vrátíme k bodu

46.
Senátní návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb.,
Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů
/sněmovní tisk 16/ - druhé čtení
 

Ještě počkám. Doufám, že nás neopustil pan senátor Julínek a že se ho tudíž budu moci zeptat, zda ještě v rámci tohoto opakovaného druhého čtení chce vystoupit. Jinak požádám pana poslance Zdeňka Jičínského, aby usedl ke stolku zpravodajů.

Zeptám se nyní pana senátora Tomáše Julínka, zda chce vystoupit v úvodu tohoto druhého opakovaného druhého čtení. Až na závěr. Zeptám se nyní na případné slovo zpravodaje ústavněprávního výboru pana poslance Jičínského. Též nechce mluvit.

Otevírám obecnou rozpravu v opakovaném druhém čtení. Mám zde jednu písemnou přihlášku, a to od místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Filipa. Máte slovo, pane místopředsedo. Pardon, já se ještě zeptám. Vy jste se hlásil do podrobné, nebo do obecné? Do podrobné. Tak jsme v obecné. Omlouvám se vám. Ptám se ještě na přihlášky do obecné rozpravy. Není žádná. Končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Nyní má tedy slovo místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Po něm se potom hlásí paní poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, členové vlády, paní a pánové, jak jsem uvedl ve svém vystoupení předtím, než jsme vrátili tento tisk do druhého čtení, bez dalšího odůvodnění v podrobné rozpravě přednáším tento pozměňovací návrh.

Doplňuje se článek 16 Ústavy České republiky, a to tak, že se doplňuje nový odstavec 2 článku 16 a současný odstavec 2 článku 16 se očísluje jako odstavec 3. Nové znění článku 16 odstavce 2: Ústavní zákon může stanovit, kdy doba čtyř let, na kterou jsou poslanci voleni, se zkracuje.

Na odůvodnění jenom tolik. Odkazuji na své vystoupení ve třetím čtení k tomuto tisku a připomínám, že jde o dikci, která odpovídá úmyslu zákonodárce a ústavodárce v roce 1993, kdy podobnou dikci použila v článku 2 odstavec 2. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Nyní jsme se domluvili s paní poslankyní Bebarovou-Rujbrovou, že bude mít slovo pan kolega Benda a paní poslankyně až po něm se hlásí o slovo. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy a pánové, já doufám, že návrhy máte všichni před sebou na stolech rozmnožené. Jedná se o dva návrhy.

Jeden, a to je kompletní návrh, kterým se navrhuje zaměnit dosavadní text senátního návrhu, který byl zjednodušeně řečeno "nadpoloviční většina poslanců, prezident může". Změna článku 35 odstavec 1 za změnu článku 35 odstavec 2 nové vložení nového odstavce 2: Prezident republiky Poslaneckou sněmovnu rozpustí, navrhne-li mu to Poslanecká sněmovna usnesením, s nímž vyslovila souhlas třípětinová většina všech poslanců.

Dosavadní odstavec 2 se označuje jako odstavec 3.

Dále druhý bod je v článku 66. Ve větě první se za slovo "e)" vkládá slovo "f)". Obojí je v závorkách. - Jedná se o odkazy na písmena. To je ta chyba, o které víme dlouho v Ústavě, že pokud náhodou není prezident republiky, nemá, kdo by Poslaneckou sněmovnu rozpustil. Součástí tohoto návrhu je také nové znění článku 2. Tento ústavní zákon nabývá účinnosti dnem jeho vyhlášení, aby nabyl účinnosti ihned tak, jak byl scénář navržen.

Druhý návrh, který byste měli mít k dispozici a který je zde řečen pro případ, že by Ústavní soud nezamítl ve čtvrtek stížnost pana poslance Melčáka a neumožnil konání voleb 9. a 10. října, je návrh na vložení nového článku 2 v tomto znění. Článek 2: Ústavní zákon č. 195/2009 Sb., o zkrácení V. volebního období Poslanecké sněmovny, se zrušuje. - Je to pro situaci, kdy by Ústavní soud odložil své rozhodování nebo nějakým jiným způsobem nám komplikoval, abychom mohli jít cestou rozpuštění, a zároveň nám tam neblokoval ukončení volebního období, možnost prezidenta republiky rozpustit Sněmovnu.

Toto jsou dva návrhy, které přednáším k senátnímu návrhu novely Ústavy ČR. Doufám, že je máte před sebou rozdané na svých lavicích. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP