(9.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, rozhodneme o této námitce v hlasování pořadové číslo 441. Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Petra Bratského, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 124 poslanců, pro 102, 1 proti, takže tento návrh byl přijat.

 

Budeme opakovat hlasování o návrhu pana poslance Kratochvíleho, nicméně vás před tím odhlásím a poprosím o novou registraci...

 

Kdo souhlasí s tím, aby bod 161 byl zařazen dnes po pevně zařazených bodech, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování pořadové číslo 442, které probíhá. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 119 poslanců, pro 61, proti 17, takže tento návrh byl přijat.

 

A teď se obracím na pana poslance Doktora. My jsme totiž jako bod 4 už zařadili bod podle návrhu pana poslance Skopala a pan poslanec Skopal nás tady opakovaně přesvědčuje, že je to bod, který nezabere příliš mnoho času, jestli byste využil... Ano, děkuji, čili bod 5 a 6 by byl bod 159 a 160.

Kdo s tímto návrhem pana poslance Doktora souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano v hlasování pořadové číslo 443. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 123 poslanců, pro 107, 3 proti, takže tento návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Ludvík Hovorka navrhuje za blok třetích čtení zařadit doprojednání bodu 226.

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 444. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a s tiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 123 poslanců, pro 63, proti 42. Návrh byl přijat.

 

Dámy a pánové, ještě proběhne kontrola výsledků hlasování. (Několik poslanců kontroluje sjetiny.)

Dobře, dámy a pánové, má někdo pocit, že jsem opomenul dát hlasovat o některém z vašich návrhů? Pokud ne, budeme se držet tohoto pozměněného pořadu schůze a budeme se tedy věnovat bodu

235.
Situace firmy Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou

Z pověření vlády vystoupí pan ministr Tošovský, takže mu dávám slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu vlády ČR Vladimír Tošovský Děkuji, vážený pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, jsem si plně vědom situace, která je ve sklářském průmyslu, ale nejenom v něm. Ve společnosti Sklo Bohemia, a. s., ve Světlé nad Sázavou v současné době probíhá neukončené insolvenční řízení a celý proces prodeje není ukončen. Jeho ukončení je v současné době v rukách insolvenční správkyně a v případě podání námitek proti rozhodnutí v rukách příslušného soudu. Nicméně podle dostupných informací je možné konstatovat: V současné době je ohledně dlužníka Sklo Bohemia, a. s., Světlá nad Sázavou, Zámecká 550, vedeno u Městského soudu v Praze insolvenční řízení pod spisovou značkou, kterou když tak mohu uvést. Jedná se o standardní soudní řízení podle zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení /insolvenční zákon/. Výše uvedeným usnesením Městského soudu v Praze z 15. dubna 2009 byl vysloven souhlas se zpeněžením majetkové podstaty mimo dražbu, a to za podmínek uvedených v oznámení insolvenčního správce o zahájení řízení na výběr zájemce o koupi majetkové podstaty dlužníka Sklo Bohemia, a. s., ze 14. dubna 2009 a pokynů zajištěného věřitele ze dne 7. 4. 2009. Uvedené oznámení insolvenčního správce je podle citovaného usnesení Městského soudu v Praze zveřejněno v insolvenčním rejstříku 15. dubna 2009 a je rovněž uvedeno v příloze tohoto usnesení. Citované oznámení insolvenčního správce stanoví v čl. 3 odst. 12 třetí věta, to jsou podmínky prodeje, že věřitelský výbor může dále rozhodnout, že správce je v součinnosti s věřitelským výborem povinen před určením vítězného zájemce po dobu určenou věřitelským výborem vést jednání s určenými zájemci o zvýšení jejich cenových nabídek.

Z výše uvedeného vyplývá, že na základě rozhodnutí věřitelského výboru insolvenční správkyně mohla o ceně před určením vítězného zájemce ještě jednat o ceně. K tomuto rozhodnutí došlo 9. června.

Každý z dotčených subjektů má jasně definovaná svá procesní práva a povinnosti a postup soudu musí být v souladu se zákonem. V případě nesouhlasu s obsahem rozhodnutí soudu a insolvenčního správce zákon přiznává možnost přezkoumání takového rozhodnutí prostřednictvím řádných opravných prostředků, případně i mimořádných, nadřízenými soudy - Vrchní soud a Nejvyšší soud. Insolvenční řízení je jedním z typů soudního řízení, které je ovládáno ústavními principy nezávislosti soudní moci. Z tohoto pohledu nepřísluší moci výkonné, to je Ministerstvo průmyslu a obchodu, ale ani moci zákonodárné jakkoli vstupovat do probíhajícího řízení, natož ovlivňovat nezávislost rozhodování soudce. Maximální transparentnosti je dosaženo zveřejňováním všech úkonů v rámci všech probíhajících insolvenčních řízení prostřednictvím nového institutu - insolvenčního rejstříku, který byl zaveden zákonem 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení /insolvenční zákon/. Zde se zveřejňují všechna podání i rozhodnutí soudů včetně insolvenčního správce v reálném čase. Míra publicity a veřejné kontroly je tak v podstatě absolutní.

Z uvedených důvodů doporučuji k pokusu o zahájení debaty o probíhajícím řízení zaujmout zásadně negativní a odmítavé stanovisko vzhledem k tomu, že taková diskuse by mohla naplňovat znaky nátlaku na postup nezávislého soudu, a tedy prvky nepřijatelné ingerence moci výkonné a zákonodárné do ústavou garantované soudcovské nezávislosti. Předpokládám, že Ministerstvo spravedlnosti České republiky se touto kauzou bude zabývat v rámci dohledové činnosti, ovšem při respektování právě uvedených ústavních principů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře, a otevírám všeobecnou rozpravu. Mám přihlášku od pana poslance Cyrila Svobody, od paní místopředsedkyně Němcové a od pana poslance Bičíka.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, to pan ministr nemusel vystupovat. To, co tady řekl, to je ta jevová stránka věci, tak jak se to jeví. A nám jde přece o to, abychom měli jistotu, že to řešení bude v souladu se zákonem, v tom se shodneme určitě všichni, že se využije všeho, co zákon dovoluje, to samozřejmě je také možné, ale že to řešení bude fakticky spravedlivé, protože také jde o ty, kteří jsou ohroženi, že ztratí své zaměstnání. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP