(12.30 hodin)
(pokračuje Janota)

S ukončením platnosti bilaterální investiční smlouvy již rovněž souhlasila Itálie a Malta. Ukončením platnosti bilaterální investiční dohody nebude nijak dotčena vzájemná ochrana českých a dánských investorů. Nepředpokládá se ani negativní dopad na objem investic dánských investorů v České republice. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. My jsme opět ve složité situaci, což se asi dnes bude opakovat, protože zpravodajem pro prvé čtení je pan poslanec Rudolf Kufa, který tady ještě před chvílí byl. My se s panem předsedou zahraničního výboru Hamáčkem snažíme požádat ho o to, aby přišel do Sněmovny, protože o zpravodaji v prvém čtení, o změně zpravodaje - pan předseda Hamáček by byl ochoten ho zastoupit - musí rozhodnout Sněmovna, ale ani k tomuto aktu nejsme schopni dospět. (V jednací síni stále není dostatečný počet poslanců).

Vzhledem k tomu, že pan poslanec Kufa tu asi už není, přeruším projednávání tohoto bodu po úvodním slově, předtím než vystoupí zpravodaj v prvém čtení.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu, kterým je

134.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Protokol mezi Českou republikou a Jordánským
hášimovským královstvím o změně Dohody mezi Českou republikou
a Jordánským hášimovským královstvím o podpoře a vzájemné ochraně
investic, podepsaný dne 6. dubna 2009 v Praze
/sněmovní tisk 813/ - prvé čtení

Tento tisk uvede opět pan ministr financí Eduard Janota.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, Česká republika přistoupila k renegociaci Dohody o ochraně vzájemných investic s Jordánskem na základě článku 307 Smlouvy o založení Evropských společenství, podle kterého je Česká republika povinna uvést všechny své mezinárodněprávní závazky, do kterých vstoupila před svým členstvím v EU, do souladu s komunitárním právem. Výsledkem jednání je předložený protokol, který je v souladu s harmonizačními klauzulemi, které odsouhlasila Evropská komise.

Dikce příslušných paragrafů, které bych tady citoval, je shodná s předchozími, takže mi dovolte, abych tímto své stručné vystoupení ukončil a doporučil schválení výše uvedené předlohy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Zpravodajem pro prvé čtení je pan kolega Jan Bauer. Prosím tedy, aby se nyní ujal slova.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, vím, že sledovanost schváleného programu se bohužel téměř blíží k bodu nula, nicméně projednávání mezinárodních smluv není až tolik konfliktní záležitosti, stejně jako tato smlouva. Jedná se o technické uvedení závazků České republiky do souladu s komunitárním právem ve smlouvách, které jsme uzavřeli ještě před naším vstupem do Evropské unie.

Bez dalších komplikací bych vás chtěl požádat o propuštění této smlouvy do druhého čtení a přikázání zahraničnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Písemnou přihlášku do ní nemám. Ptám se tedy na vaše přihlášky z míst. Nehlásíte se nikdo. Končím obecnou rozpravu a přerušuji projednávání bodu 134, sněmovního tisku 813, po skončené obecné rozpravě.

 

Dalším bodem je

135.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Kyperskou republikou
o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru
daní z příjmu, která byla podepsána v Nikósii dne 28. dubna 2009
/sněmovní tisk 839/ - prvé čtení

Požádám opět o úvodní slovo ministra financí Eduarda Janotu.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jedná se o novou mezinárodní daňovou smlouvu. Tato smlouva s Kyprem byla podepsána dne 28. dubna letošního roku v Nikósii a nahradí současnou smlouvu s Kyprem o zamezení dvojího zdanění, která byla podepsána v Praze 15. dubna 1980 a 30. prosince téhož roku vstoupila v platnost. Z důvodu, že současná smlouva již zcela neodpovídá změněným podmínkám, zvláště pak daňovým, dohodly se smluvní státy na sjednání smlouvy nové, přičemž nedílnou součástí nové smlouvy je i protokol obsahující doložku nejvyšších výhod v souvislosti se zdaňováním průmyslových licenčních poplatků a zároveň opravňující příslušné úřady smluvních států k odepření výhod plynoucích z jednotlivých ustanovení smlouvy, a to po vzájemné dohodě příslušných úřadů a za splnění konkrétních předpokladů.

Sjednaná smlouva zajisté nenahrazuje vnitrostátní daňové předpisy a nemůže tak založit novou daňovou povinnost, ale pouze povinnost vyplývající z vnitrostátních předpisů upravuje. Tato smlouva řeší případy, kdy právo vybrat daň mají ve svém vnitrostátním právu zakotveno oba signatářské státy. V těchto situacích je smlouva nadřazena vnitrostátním předpisům.

Uzavření a provádění této mezinárodní daňové smlouvy s Kyprem nebude mít přímý dopad na státní rozpočet s tím, že celkový přínos z ní plynoucí bude závislý na vývoji hospodářských vztahů mezi oběma zeměmi.

Tato komplexní daňová smlouva řeší zdaňování všech druhů příjmů a stanoví metodu vyloučení zajisté nežádoucího mezinárodního dvojího zdanění. Vyloučení dvojího zdanění se uplatní ve státě, kde je skutečný vlastník příjmu daňovým rezidentem.

Dovoluji si požádat o schválení této předlohy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za toto úvodní slovo. Zpravodajem pro prvé čtení je pan poslanec David Šeich. Já se ujišťují v omluvách z dnešního dne, že zde nemám jeho omluvu. Přítomen ale není. Budeme muset přerušit tento bod po úvodním slově.

Přerušuji projednávání bohu 135, sněmovního tisku 839, po úvodním slově, které přednesl ministr financí Eduard Janota.

Mám zde omluvu, která přišla teď dodatečně. Dovolte, abych vás s ní seznámila. Je to omluva za neúčast pana poslance Přemysla Rabase na 59. schůzi Sněmovny dne 18. června 2009.

Pan kolega Maršíček má náhradní kartu číslo 14.

 

Můžeme se věnovat dalšímu bodu, kterým je

136.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Kanadou
o podpoře a ochraně investic, podepsaná dne 6. května 2009 v Praze
/sněmovní tisk 852/ - prvé čtení

Opět požádám ministra financí Eduarda Janotu o úvodní slovo.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji. Opět ve shodě s článkem 307 dochází k vypracování nové dohody s Kanadou. Je to moderní typ dohody o ochraně a podpoře investic, která na jedné straně zaručuje zahraničním investorům vysokou míru ochrany jejich investic, zároveň však na druhé straně podrobnější úpravou jednotlivých ustanovení dohody zpřesňuje závazky hostitelského státu, a tím omezuje riziko sporu vyplývající z této dohody. Detaily jsou uvedeny v předkládací zprávě uvedené dohody.

Chtěl bych říci, že nová dohoda nahradí dosud platnou investiční dohodu s Kanadou z roku 1990. Stará dohoda se bude aplikovat pouze na spory, které byly zahájeny za dobu její platnosti. Po vstupu nové dohody v platnost se budou spory řídit novou dohodou, i když události zakládající vznik sporu nastaly před jejím vstupem v platnost. Po uplynutí tří let od vstupu nové dohody v platnost však částečná retroaktivita nové dohody zanikne, protože spory starší tří let již nebude možné žalovat.

Kanadská strana bezpodmínečně trvala na zařazení tzv. přílohy B, která detailně upravuje otázku veřejnosti, rozhodčího řízení a přístup třetích stran do řízení. Kanada požadovala, aby rozhodčí řízení bylo otevřeno veřejnosti a třetí strany měly do řízení přístup. Česká republika tomuto návrhu nakloněna nebyla, neboť v zásadě neodpovídá zvyklostem mezinárodních rozhodčích řízení, která jsou vedena neveřejně a informace o jejich průběhu lze poskytnout jen se souhlasem obou stran arbitráže. V zájmu dosažení dohody se však podařilo nalézt vzájemně přijatelný kompromis, který zohledňuje jak zájmy Kanady, tak České republiky. Rozhodčí řízení tedy bude v zásadě neveřejné, žalovaná smluvní strana však může po konzultaci s investorem rozhodnout, že je ve veřejném zájmu řízení otevřít. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP